Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nieużywanie kierunkowskazów i cyrki na rondzie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nieuzywanie-kierunkowskazow-cyrki-rondzie-89993/)

andy 18.11.2011 21:16

Cytat:

Dochodzi do tego jeszcze zjawisko stosowania lewego kierunkowskazu na rondzie :sciana:
Przy wjeżdżaniu z lewej strony na rondo włączenie go jest wymagane, przy zjeździe oczywiście włącza się kierunkowskaz prawy zaraz po minięciu przedostatniego zjazdu.

Jeżeli chodzi o sygnalizacje kierowców przy zmianie pasa, skrętu to i w lublinie, czy nawet mojej miejscowości jest różnie. Czasami chcesz przejść przez ulicę, ale nie wiesz czy już ruszyć, bo baran z lewej strony nie wrzuca migacza...

- Deckard - 18.11.2011 21:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1190127)
Przy wjeżdżaniu z lewej strony na rondo włączenie go jest wymagane,

:wow: rondo to droga o ruchu okrężnym z wyjazdami tylko z prawej strony :czytaj:

andy 18.11.2011 21:59

@Deckard a jak masz trzy pasy wjazdowe na rondzie? Pierwszy jest "lewy", drugi prosty, a trzeci prawy?

Zauważ też, że pisałem o wjeździe na rondo a nie zjeździe ;) Przy zjeździe oczywiście wrzucamy prawy kierunek po przekroczeniu przedostatniego zjazdu.

- Deckard - 18.11.2011 22:08

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1190139)
@Deckard a jak masz trzy pasy wjazdowe na rondzie? Pierwszy jest "lewy", drugi prosty, a trzeci prawy?

powiem Ci ze w moje okolicy to rond dwu pasmowych jest kilka trój chyba nie ma w ogóle , ale na mój malutki rozumek to dalej pozostaje przy swoim ,co z tego ze trzy pasy , moge rondo objechać do okola prawym i właczam kierunkowskaz prawy przy wyjeździe jakbym chciał wjechac na srodkowy i lewy to owszem uzyje lewego kierunkowskazu,

swoja droga wyczesałes z tym rondem mnie chodzi o to ze 90% rond po jakich ja śmigam to jedno pasmówki a kretyni włączają lewy kierunek ze objeżdżaja rondo:sciana:

andy 18.11.2011 22:18

Trochę zamieszałem jednak. I tak jeżeli na rondzie skręcamy od razu w prawo to dojeżdżając do niego mamy włączony prawy kierunek do końca - aż z niego zjedziemy. Jeżeli jedziemy w lewo, lub zawracamy to wjeżdżamy z lewym kierunkiem, dopiero w momencie zjazdu (po przekroczeniu przedostatniego zjazdu) wrzucamy prawy.

Reetou 18.11.2011 22:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1190143)
Trochę zamieszałem jednak.

Mieszasz i mieszasz ;) a sprawa jest prosta - sygnalizację prawym kierunkowskazem podałeś OK. Ale _wjeżdżając_ na rondo nie włączamy lewego kierunku, niezależnie od tego ile kółek lubisz robić.

andy 18.11.2011 23:01

@Reetou a to ciekawe bo mnie uczyli właśnie tak ;-)

Jarson 18.11.2011 23:04

No nie bardzo. Na rondzie w myśl przepisów da się skręcić jedynie w prawo - gdyby dało się w lewo, wjechałbyś na wysepkę, wokół której odbywa się ruch. Stąd kierunkowskazu w lewo na takim skrzyżowaniu nie stosujemy z samego faktu zamiaru skręcenia w lewo (czy inaczej - zjazdu na trzecim zjeździe). Taki kierunkowskaz może (i musi) być użyty jedynie w przypadku zmiany pasa ruchu podczas jazdy po rondzie - ze skrajnego na bardziej wewnętrzny (np. wówczas, gdy droga dojazdowa jest jednopasmowa a na rondzie są dwa pasy).

andy 18.11.2011 23:08

Gdzie to znajdę w przepisach ruchu drogowego?

Reetou 18.11.2011 23:11

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1190148)
Gdzie to znajdę w przepisach ruchu drogowego?

:haha: A gdzie znajdę, że trzeba?

Tu masz pewną interpretację: http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...NICA/367905407

andy 18.11.2011 23:13

Nie chcę interpretacji :-P

Reetou 18.11.2011 23:18

To szukaj, że trzeba :P

W jakich kodeksach piszą, że czegoś nie musisz robić? Nie musisz się odlewać przed wejściem do samochodu - jest w kodeksie?

Patrix 18.11.2011 23:24

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1190146)
@Reetou a to ciekawe bo mnie uczyli właśnie tak ;-)

No to jakiś dziwak Ci się trafił i nie powinieneś go polecać innym.

Cytat:

Wjeżdżając na rondo nie powinniśmy włączać lewego kierunkowskazu. Będąc już na rondzie sygnalizujemy zjazd, włączając prawy kierunkowskaz bezpośrednio przed zjazdem
Na rondzie nie możesz pojechać inaczej niż na około w lewo,
zjeżdżając w odpowiedni zjazd wcześniej sygnalizując to prawym.

PS
Znak "ruch okrężny" jest znakiem nakazu wyznaczający jasno kierunek jazdy.
Przy znakach nakazu nie włączamy kierunkowskazu bo droga jest jasno wytyczona i nie możemy pojechać inaczej.
Przynajmniej mnie tak uczono...

http://nauka.osk24h.pl/files/c-12.png

Jarson 18.11.2011 23:24

@Andy

Jeżeli twierdzisz, że należy na rondzie włączać lewy kierunkowskaz, to sam dokonujesz interpretacji :P Praktyka od lat pozostaje jednak niezmienna i za poprawne uznaje się wykonanie manewru jazdy po rondzie bez włączonego lewego kierunkowskazu. W innym wypadku nie mógłbyś na przykład jechać wokół wyspy na rondzie dwupasmowym inaczej niż na skrajnie lewym pasie, gdyż włączony lewy "kierunek" obliguje Cię do zmiany pasa ruchu.

palikot 20.11.2011 23:22

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1190147)
No nie bardzo. Na rondzie w myśl przepisów da się skręcić jedynie w prawo - gdyby dało się w lewo, wjechałbyś na wysepkę, wokół której odbywa się ruch.(...)

No tak, a jeśli na wysepce stoją misiaczki i mnie zapraszają do zjechania na wysepkę - to mam włączyć lewy kierunkowskaz czy nie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:33.