![]() |
Cytat:
Jeżeli chodzi o sygnalizacje kierowców przy zmianie pasa, skrętu to i w lublinie, czy nawet mojej miejscowości jest różnie. Czasami chcesz przejść przez ulicę, ale nie wiesz czy już ruszyć, bo baran z lewej strony nie wrzuca migacza... |
Cytat:
|
@Deckard a jak masz trzy pasy wjazdowe na rondzie? Pierwszy jest "lewy", drugi prosty, a trzeci prawy?
Zauważ też, że pisałem o wjeździe na rondo a nie zjeździe ;) Przy zjeździe oczywiście wrzucamy prawy kierunek po przekroczeniu przedostatniego zjazdu. |
Cytat:
swoja droga wyczesałes z tym rondem mnie chodzi o to ze 90% rond po jakich ja śmigam to jedno pasmówki a kretyni włączają lewy kierunek ze objeżdżaja rondo:sciana: |
Trochę zamieszałem jednak. I tak jeżeli na rondzie skręcamy od razu w prawo to dojeżdżając do niego mamy włączony prawy kierunek do końca - aż z niego zjedziemy. Jeżeli jedziemy w lewo, lub zawracamy to wjeżdżamy z lewym kierunkiem, dopiero w momencie zjazdu (po przekroczeniu przedostatniego zjazdu) wrzucamy prawy.
|
Cytat:
|
@Reetou a to ciekawe bo mnie uczyli właśnie tak ;-)
|
No nie bardzo. Na rondzie w myśl przepisów da się skręcić jedynie w prawo - gdyby dało się w lewo, wjechałbyś na wysepkę, wokół której odbywa się ruch. Stąd kierunkowskazu w lewo na takim skrzyżowaniu nie stosujemy z samego faktu zamiaru skręcenia w lewo (czy inaczej - zjazdu na trzecim zjeździe). Taki kierunkowskaz może (i musi) być użyty jedynie w przypadku zmiany pasa ruchu podczas jazdy po rondzie - ze skrajnego na bardziej wewnętrzny (np. wówczas, gdy droga dojazdowa jest jednopasmowa a na rondzie są dwa pasy).
|
Gdzie to znajdę w przepisach ruchu drogowego?
|
Cytat:
Tu masz pewną interpretację: http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...NICA/367905407 |
Nie chcę interpretacji :-P
|
To szukaj, że trzeba :P
W jakich kodeksach piszą, że czegoś nie musisz robić? Nie musisz się odlewać przed wejściem do samochodu - jest w kodeksie? |
Cytat:
Cytat:
zjeżdżając w odpowiedni zjazd wcześniej sygnalizując to prawym. PS Znak "ruch okrężny" jest znakiem nakazu wyznaczający jasno kierunek jazdy. Przy znakach nakazu nie włączamy kierunkowskazu bo droga jest jasno wytyczona i nie możemy pojechać inaczej. Przynajmniej mnie tak uczono... http://nauka.osk24h.pl/files/c-12.png |
@Andy
Jeżeli twierdzisz, że należy na rondzie włączać lewy kierunkowskaz, to sam dokonujesz interpretacji :P Praktyka od lat pozostaje jednak niezmienna i za poprawne uznaje się wykonanie manewru jazdy po rondzie bez włączonego lewego kierunkowskazu. W innym wypadku nie mógłbyś na przykład jechać wokół wyspy na rondzie dwupasmowym inaczej niż na skrajnie lewym pasie, gdyż włączony lewy "kierunek" obliguje Cię do zmiany pasa ruchu. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:33. |