![]() |
Cytat:
|
Skoro używanie lewego w opisanej przeze mnie sytuacji to zuo, to po co tego uczą, i dlaczego jest to w materiałach dydaktycznych ? :>
|
Zacytuję skoro nie czytałeś:
Cytat:
|
Z onetu. Wyjaśnienia i interpretacje Biura Ruchu Drogowego KGP.
http://moto.onet.pl/1653970,1,rondo-...ul.html?node=3 Czyli jednak lewy kierunkowskaz używamy również na rondzie. Tak jak pisałem :czytaj: |
nie był bym do końca pewny czy z Panem Komisarzem inni pałkarze sie zgodzą :D bo jak dla mnie
włączanie lewego jest nie logiczne ,bez sensu it. mówimy o jedno pasmowych rondach |
Mieliśmy rację Grzeniu :piwo: :D :P
|
Ależ jest logiczne, jeśli rondo traktujemy jak normalne skrzyżowanie, na którym można jechać w prawo/prosto/w lewo. Użycie odpowiedniego kierunkowskazu sygnalizuje nasze zamiary.
A komisarz jak komisarz. Powiedział co wie - a wiedzieć raczej powinien. |
tylko jakbyś 'wyprostował' rondo to bedzie to odcinek drogi w wyjazdami tylko z prawej strony ,
ale pożyjemy zobaczymy może kiedyś wreszcie ustawodawcy unormują i wyjaśnia raz na zawsze zagadki ronda |
Tylko, że nikt nie prostuje ronda przejeżdżając przez nie :P
To jest normalne skrzyżowanie. Aby je bardziej unormalnić zmieniono przepis dotyczący pierwszeństwa przejazdu. Kiedyś z automatu pierwszeństwo miały pojazdy na rondzie, teraz jest to wymuszone odpowiednimi znakami. Jest tak samo, tylko inaczej ;) |
Ja na małych rondach używam kierunkowskazów sporadycznie, na tych wirnikowych, młynowych, wiatrakowych, czy jak się one tam nazywają, używam czasami tam gdzie trzeba. Najlepszy dowcip, to ogromne rondo przy Marsa, jak się jedzie od strony Grochowskiej, to umarł w butach, rondo bez świateł nie działało, zrobili światła, dalej nie działa.
Po co robić rondo jak są na nim światła? Taniej by wyszło zrobić normalne skrzyżowanie. :] |
Cytat:
Jeśli nie, to nie macie racji, tylko ja mam rację, bo moja racja jest mojsza :P :haha: |
Cytat:
Cytat:
Materiały dydaktyczne są z http://www.grupaimage.pl/ |
Błąd? Pewnie nie błąd, skoro nawet "wysoko postawione" policje nie mogą dojść do porozumienia. Może w końcu się dogadają i dodadzą jakiś przepis do kodeksu. Jeśli nie, to ja dalej będę się pukał czoło widząc delikwenta świecącego lewym kierunkiem na rondzie. Sam używać nie zamierzam, przynajmniej do czasu zmiany przepisów.
|
Błąd? Mnie nie uczyli lewego kierunku przed wjazdem na rondo.
Jak wytłumaczycie to, że wszyscy, którzy nie byli ostatnio szkoleni, twierdzą, że nigdy lewego kierunku nie wrzucali? Masowa amnezja, czy zmiana szkolenia kierowców w ostatnich latach? |
Cytat:
Postanowiłem napisać bo dziś o mało nie skasowałem jakiegoś cieniasa na rondzie. Wjechał na rondo z lewym kierunkiem i ... opuszczał rondo nadal z lewym kierunkiem - ze środkowego pasa, a jechałem 3,5tonowym iveco Jeszcze rok temu było tu skrzyżowanie, przerobione zostało na rondo, a stada jełopów dalej jak na skrzyżowaniu jeździ - opuszczają rondo bez kierunkowskazów, pomimo że na wjeździe sygnalizowali chęć skrętu w lewo. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:38. |