Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nieużywanie kierunkowskazów i cyrki na rondzie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nieuzywanie-kierunkowskazow-cyrki-rondzie-89993/)

andy 11.12.2011 23:05

@polakT tylko, że twój przypadek jest inny niż ten o który toczymy spór ;)

Reetou 11.12.2011 23:08

Tak, inny, o iveco nie rozmawiamy....

andy 11.12.2011 23:19

@Ratutaj:

Cytat:

Napisany przez polakT
Wjechał na rondo z lewym kierunkiem i ... opuszczał rondo nadal z lewym kierunkiem - ze środkowego pasa

To nie jest przypadek o którym pisałem. Jazda w taki sposób jest błędem. Przy wyjeździe z ronda powinien wrzucić prawy, a jadąc środkowym pasem nie powinien mieć odpalonego lewego.

Reetou 11.12.2011 23:32

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1193033)
..a jadąc środkowym pasem nie powinien mieć odpalonego lewego.

Tak. Chyba, że się rodził w środę...

polakT 11.12.2011 23:35

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1193033)
@Ratutaj:

To nie jest przypadek o którym pisałem. Jazda w taki sposób jest błędem. Przy wyjeździe z ronda powinien wrzucić prawy, a jadąc środkowym pasem nie powinien mieć odpalonego lewego.

zgadza się, przypadek inny, jednak przepisy mówią jednoznacznie, że mając zamiar zmienić pas ruchu, należy zasygnalizować to odpowiednio wcześniej. Skręt w lewo na rondzie to zmiana pasa ruchu w prawo na wyjeździe, wcześniej nic nie zmieniasz. W przypadku wielu pasów dodatkowo wchodzi sygnalizacja zmiany pasów jezdni.

Jarson 11.12.2011 23:38

Teraz rzeczywiście czasem uczy się włączania lewego kierunkowskazu, ale to nie jest wewnętrzne przekonanie instruktorów, tylko chęć zwiększenia szans zdających - egzaminatorzy bowiem również różnie to interpretują. Ostatnio słyszałem nawet, że skręcając w lewo nie trzeba włączać lewego kierunkowskazu, ale już zawracając należy to zrobić - to jest dopiero dziwna interpretacja, a jednak s a i instruktorzy, którzy tak uczą i - o ile mi wiadomo - egzaminatorzy, którzy tego oczekują.

andy 11.12.2011 23:50

Cytat:

Napisany przez polakT
zgadza się, przypadek inny, jednak przepisy mówią jednoznacznie, że mając zamiar zmienić pas ruchu, należy zasygnalizować to odpowiednio wcześniej. Skręt w lewo na rondzie to zmiana pasa ruchu w prawo na wyjeździe, wcześniej nic nie zmieniasz.

Jadąc skrajnym lewym pasem włączasz prawy po minięciu przedostatniego zjazdu. Do tego czasu masz włączony lewy.

Cały czas dyskutowaliśmy o tym przypadku.

polakT 11.12.2011 23:53

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1193042)
Jadąc skrajnym lewym pasem włączasz prawy po minięciu przedostatniego zjazdu. Do tego czasu masz włączony lewy.

Cały czas dyskutowaliśmy o tym przypadku.

a tak zapytam, co zmieniasz na lewo, że jedziesz z lewym kierunkiem ?

A tak jak pisze @Jarson: lewy kierunek należy włączać na egzaminie na prawko, bo mogą Cię oblać ze nie włączenie tegoż.

edit: tak, wiem każdy ma swoje racje, nikogo nie przekonamy, ale jak już było pisane. Przepisy nie mówią o wrzucaniu lewego kierunkowskazu (co jest nielogiczne jak dla mnie) to nie robię tego, by nie zaciemniać sytuacji na rondzie. każdy robi jak chce, ale jak widzę takiego z lewym kierunkowskazem zachowuje zwiększony odstęp, i uwagę - jakbym jechał za kierowcą podążającym szlakiem węża.
Tyle w tym temacie z mojej strony./

ed hunter 12.12.2011 01:39

W dawnych czasach umiano do jełopów przemawiać, służył do tego bat i pręgierz, działało idealnie, nie było reklamacji.

rycho 12.12.2011 01:58

Rondo?
Rondo jest proste.

Reetou 12.12.2011 08:58

Zależy. Stetsony mają na ogół wygięte.

palikot 12.12.2011 09:04

http://www.stetsonhat.com/files/title_images1.jpg

The History of Stetson Hats

In 1865, with $100, John B. Stetson rented a small room, bought the tools he needed, bought $10 worth of fur and the John B. Stetson Hat Company was born. A year later (...)

Piękne! Zawsze ze 100 dolarami....

PokerFace 15.12.2011 14:11

A spotkaliście kiedyś na drodze taką kobietę, która wrzuciła lewy a skręcała w prawo?:O
Bo mnie dzisiaj mało co i taka by wysłała do lakiernika...

grzeniu 15.12.2011 14:59

A bo to raz?
Ciesz się, że skręciła w prawo, a nie było na odwrót.

Jak widzisz kobietę na drodze, czy tym bardziej za kierownicą, to należy zachować wzmożoną czujność, zwiększyć odstęp, zmniejszyć prędkość... i bacznie obserwować poczynania delikwentki.
Trudniejsza sytuacja ma miejsce, gdy kobietę za kierownicą dojrzysz w aucie jadącym za tobą. Wtedy najważniejszą czynnością wydaje się być nieustanne śledzenie sytuacji w lusterku.

Zetoxa 15.12.2011 15:23

a tam kobieta,
sam tak raz zrobiłem k***a
a sexi-blond raczej nie jestem :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:36.