Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.09.2002, 00:00   #1
Świerszcz
Bywalec

Data rejestracji: 19.09.2002
Świerszcz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile A jednak INTEL

Jednak w moim kompie będzie siedział intel celeron 1.7 (w późniejszym okresie planowana zamiana na P4 ). Tylko że musiałem zrezygnować z monitora ctx futura II, i obecnie muszę kupić coś dobrego do max 900zł (może wiecie co jest warte uwagi,zastanawiam się nad LG, a chciałbym aby miał on płaski ekran). Podobnie nie jestem pewien płyty głównej (msi, abit itd, cena też okolo 500zł z muza zintegrowaną)

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.09.2002, 01:10   #2
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co celeron?? Oszalales, Athlon bedzie napewno lepszy od celerona.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2002, 01:13   #3
/||\aster
Gość

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Co celeron?? Oszalales, Athlon bedzie napewno lepszy od celerona.
Z tym sie zgodze gdy mowilem o intelu mialem na mysli P4. Tak to bierz athlona
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2002, 08:18   #4
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a co będzie siedziało w kompie twojego brata? :-D
Stary 24.09.2002, 14:17   #5
Świerszcz
Bywalec

Athlona nie wezmę.......

bo jak napisałem i tak za jakieś pół roku zamienię go na P4 (a athlona najwyżej na drogiego athlona). A czy lepszy Widziałem athlonika 1700 i celerona 1700 na prawie identycznym sprzecie (różnica w płycie tylko bo ramu tyle samo, grafa identyczna i GTA3 różnica 3-4 klatek na korzyść amd).... zresztą nie mam zamiaru kupywać procka który się kruszy........
Stary 24.09.2002, 15:34   #6
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No i dales sobie zrobic wode z mozgu... Twoja rzecz. Ale zwracam ci uwage na dwie sprawy - zapomnij o tym ze wymienisz celerka na p4 - intel ostatnio srednio co dwa miesiace zmienia podstawki na procesor wiec co najwyzej zmienisz sobie Balerona na Balerona tyle ze troszke szybszego. To juz wlasnie AMD rzadziej zmienia sockety. Druga sprawa to kruchliwosc Athlona... czys ty zwariowal? Myslisz ze co sie dzieje? lezy sobie procek w kompie i z czasem parcieje i sie kruszy czlowieku! To slynne 'kruszenie sie' to to nic innego jak uszkodzenia procesora przez uzytkownikow. Jak sie nie umie zakladac radiatorka to trzeba poprosic kogos madrzejszego a nie wciskac na chama. Ja juz mialem w reku stado Athlonow (bardzo czesto skladam kompy dla znajomych) i ani jeden mi sie nie ukruszyl. ciachnij swojego celerka scyzorykiem i sprawdz czy bedzie dzialal ;-)

PS Mowieniem o porownywalnosci Celerka i Athlona o takim samym zegarze wybacz ale osmieszasz sie. Naprawde przepraszam jasli czujesz sie tym zwrotem obrazony ale to sie nawet nie nadaje do komentarza.
Stary 24.09.2002, 19:47   #7
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
3-4 klatki?? Na czym ty to mierzysz, opanuj sie chlopie. Wez lepiej pozadne testy a nie jakies lamerskie gry.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 08:41   #8
Leyo
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2002
Leyo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
PS Mowieniem o porownywalnosci Celerka i Athlona o takim samym zegarze wybacz ale osmieszasz sie. Naprawde przepraszam jasli czujesz sie tym zwrotem obrazony ale to sie nawet nie nadaje do komentarza. [/B][/QUOTE]

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Sam mam Athlona XP 1500 (1.33 MHz) i w testach w porównaniu z Pentium 4 1.4 MHz na analogicznej płycie i z dwókrotnie większym ramem wypada średnio o 25-35 % lepiej we wszystkich kategoriach. W świetle powyższego porównanie z celeronem jest conajmniej nie namiejscu. Procesor był już zakładany trzy razy i krzywda nu się nie stała
Leyo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 11:54   #9
Świerszcz
Bywalec

Ja powiem tak......

...mój kolega także ma Athlona 1.6 Xp i nie narzeka. Komp złożyli mu w sklepie a sam nie będzie nic z nim eksperymentował (podkręcanie itp). Ja także nie zamierzam z nim nic "wyczyniać" a komp złożą mi w sklepie.
Wypada mi tylko wpaść do sklepu i zapytać kto tu kogo robi w konia.....

Tylko wkurza mnie trochę, że Athlona nie będę mół wymienić na coś nowego ze stajni AMD (narazie Athlony sa max 2.2 bodajże).

A kusi mnie to, że Celerona będę mół wymienić na P4.

Ale dzięki za uwagi, powiem im w sklepie że jakoś tyle ludzi ma AMD i nie ma problemów z kruszeniem itp....
Stary 25.09.2002, 12:14   #10
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... nie gniewaj się Świerszcz, ale jesteś wyjątkowo upierdliwy, z takim niezdecydowaniem tylko cię po śmierć wysłać
Stary 25.09.2002, 12:33   #11
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
... nie gniewaj się Świerszcz, ale jesteś wyjątkowo upierdliwy, z takim niezdecydowaniem tylko cię po śmierć wysłać
:-D :-D :-D :-D dobre he he dobre ...
Stary 25.09.2002, 12:34   #12
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Re: Ja powiem tak......

Cytat:
Świerszcz napisa***322;(a)
[B

Tylko wkurza mnie trochę, że Athlona nie będę mół wymienić na coś nowego ze stajni AMD (narazie Athlony sa max 2.2 bodajże).

[/B]
Ahlony sa max 2600+ obecnie, tyle ze na magistrali 166 MHz beda nowsze
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 12:43   #13
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Athlona nie wezmę.......

Cytat:
bo jak napisałem i tak za jakieś pół roku zamienię go na P4 (a athlona najwyżej na drogiego athlona). A czy lepszy Widziałem athlonika 1700 i celerona 1700 na prawie identycznym sprzecie (różnica w płycie tylko bo ramu tyle samo, grafa identyczna i GTA3 różnica 3-4 klatek na korzyść amd).... zresztą nie mam zamiaru kupywać procka który się kruszy........
Pokusiłem się o mały bilans i wyszło na to że przez ostatnie 1,5 roku złożyłem 26 maszyn na AMD (Athlon & Duron) i 6 na Intelu (PIII, P4 i Celeron). Nie będę tu stawał po żadnej ze stron bo nie nie mam na to ochoty, a sam stosowałem we własnych kompach zarówno jednostki AMD jak i Intela, więc nie mozna mnie posądzić o stronniczość. Powiem tylko, że na tych 26 kompów z AMD nie miałem ani jednej reklamacji, nie mówiąc już o połamanych czy pokruszonych prockach. Czy zdajesz sobie sprawę jak bardzo trzeba chcieć żeby taki procesor uszkodzić ? Przyznam nawet że przy składaniu nie zawsze obchodziłem się z radiatorem i procesorem jak z jajkiem. Czasem, trzeba było użyć naprawdę dużej siły żeby zapiąć ten radiator na procku a i tak nic nie pękało ani się nie kruszyło. Różnica jest taka że na P4 jest na chipie metalowa osłona, a na AMD nie. I tyle ! Ta osłona faktycznie chroni układ, ale dla kogoś kto zna się na rzeczy brak takiej blaszki to żaden problem.
Co do porównań osiągów Celerona i Athlona to chyba te wyniki ci się przyśniły, albo ten celeron był na dopingu. Jeśli nie, to radzę nie siedzieć tak długo przed monitorem i jak najszybciej udać się do okulisty. Mógłbyś zamieścić tu jakieś screeny z tych testów i podać soft jakim to mierzyłeś ?
Aha, jeszcze jedno. Przez te półtora roku wszystkie AMD pasowały (i dalej pasują) do Socket A. A pierwsze procki na Socket A były jeśli dobrze pamiętam już wcześniej. Ile razy przez ten czas Intel zmienił podstawki ? :-D

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 25.09.2002 o godz. 12:50
Sebastian997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 12:44   #14
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>

Cytat:

A kusi mnie to, że Celerona będę mół wymienić na P4.
Hmm o ile wiem tylko do wersji 2.5 bo wyzsze potrtzebuja wyzszego napiecia. Zaznaczam nie pamietam gdzie to wyczytalem i nie jestem pewien czy to pewna informacja - teraz nie mam czasu pozniej postaram sie ja potwierdzic lub zanegowac (no chyba ze ktorys z kolegow sprostuje).

PS W sklepie proponuja Celerka bo nikt tego nie chce brac. Powaznie, mam dwoch kumpli ktorzy maja sklepy i mowia ze intele ida tylko w wersjach P4 i to z najwiekszymi zegarami bo biora je ludzie albo bardzo majetni albo firmy. Rynek odbiorcow prywatnych bardziej liczy co za ile dostanie i ludzie w 90% wybieraja proce AMD.
Stary 25.09.2002, 12:58   #15
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>

[QUOTE]Świerszcz napisa***322;(a)
[B]...mój kolega także ma Athlona 1.6 Xp i nie narzeka. Komp złożyli mu w sklepie a sam nie będzie nic z nim eksperymentował (podkręcanie itp). Ja także nie zamierzam z nim nic "wyczyniać" a komp złożą mi w sklepie.
Wypada mi tylko wpaść do sklepu i zapytać kto tu kogo robi w konia.....

Czytając niekiedy wypowiedzi ludzi na http://www.benchmark.pl/ spotkałem się z wieloma, z których wynika iż sklepy i firmy komputerowe wolą sprzedawać zestawy oparte na procesorach Intela. Jak wynika z tych wypowiedzi AMD nie miał za bardzo szczęścia do bardzo dobrej platformy, natomiast Intel tak (sławny i bardzo stabilny 440BX, czy nowe układy Intela dedykowane pod specyfikę własnych procesorów). Tlatego wolą sprzedawać, stabilniejsze lub nie wymagające zaawansowanego konfigurowania zastawy na Intelu - aby im co chwila ktoś "dupy" nie zawracał że coś przestało chodzić.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 25.09.2002 o godz. 20:06
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: