![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.02.2003
![]() |
Witajcie, potrzebuje pomocy w wyborze, jak w temacie!!
Niedawno kupiłem kartę graficzną ATI power color 9100 i mi padła, odesłałem do sklepu i wymienili na nową (jeszcze jest w sklepie) i gość z serwisu doradza żeby wymienić na inną z ewentualną dopłatą najlepiej na Nvidię gdyż klony ati są złej jakości i będę miał z nią kłopoty. DORADŹCIE co wybrać czy wziąść SAPHIRA 9100 (bez dopłaty) czy dopłacić do herkulesa 9100 czy może wziąść jakąś kartę gforce, ewentualnie jaką. Zależy mi na dobrym wyjściu TV i cena nie większa niż 450zł czyli 100 zł dopłaty do mojej starej. Mam czas do piątku do ok 9.00.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Jak nie zależy Ci na kasie to weź Herkulesa, Shappire też jest dobry, chociaż ma mniejsze taktowanie (ale ładnie się podkręca), tylko weź Shappira 128 bit - ma 8 kości pamięci, po 4 z każdej strony karty
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
tylko słyszałem że niektóre GForce 3 nie miały możliwości klonowania obrazu i wyświetlały obraz ALBO na tv ALBO na monitorze. Może wie ktoś jak jest w tej karcie?? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wymiatacz
![]() |
Cco do wyświetlania to nie wiem, ale ogólnie powtarzam słowa wielu uzytkowników: na kartach Ati jest troszkę lepszy jakosciowo obraz, a co do wydajności, to zajrzyj na strony www.benchmark.pl tam są testy wielu i porównania wielu kart graficznych. Osobiście zastanawiałem się chwilę nad kupnem tego geForca ale wybrałem Ati - tańsze przy porównywalej (trochę lepszej) wydajności.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Internet Addict na odwyku
Data rejestracji: 03.10.2002
![]() |
Jak narazie wszystkie karty ATI bija NVIDIE. Poza tym oferuja bardzo dobrej jakosci obraz za mniejsze pieniadze. Tak wiec wybor jest prosty.
A co do wypowiedzi Franca "Jak nie zależy Ci na kasie to weź Herkulesa, Shappire też jest dobry, chociaż ma mniejsze taktowanie (ale ładnie się podkręca), tylko weź Shappira 128 bit - ma 8 kości pamięci, po 4 z każdej strony karty" 1. Karty Sapphira sa identycznie zbudowane jak te oryginalne Built by ATI. Wszystko dlatego ze sa produkowane w tej samej fabryce. Tak wiec za mniejsza kase masz praktycznie oryginalna karte ATI. 2. "tylko weź Shappira 128 bit - ma 8 kości pamięci, po 4 z każdej strony karty" - trzeba wiedziec co sie kupuje. Jak za np. 320zl oferuja Radeona 9100 to jest to co najmniej podejzane. Zawsze trzeba sprawdzac co tak naprawde jest na karcie, uniknie sie w ten sposob problemow.
Duron 1600MHz@2000MHz 1.625V | Abit NF7-S rev.2.0 | 1GB Geil DDR400 | Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 | Barracuda 160GB 8MB 7.7200 | LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 | Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wymiatacz
![]() |
1. Karty Sapphira sa identycznie zbudowane jak te oryginalne Built by ATI. Wszystko dlatego ze sa produkowane w tej samej fabryce. Tak wiec za mniejsza kase masz praktycznie oryginalna karte ATI.
Orginalna Ati ma takt6owanie 250/250 ale to najmniejszy kłopot 2. "tylko weź Shappira 128 bit - ma 8 kości pamięci, po 4 z każdej strony karty" - trzeba wiedziec co sie kupuje. Jak za np. 320zl oferuja Radeona 9100 to jest to co najmniej podejzane. Zawsze trzeba sprawdzac co tak naprawde jest na karcie, uniknie sie w ten sposob problemow. [/B][/QUOTE] Ja za swojego Szafirka dałem 340 zł, a to było z póltora miesiąca temu, ceny mogły spaść, ale dobrze radzisz odnośnie sprawdzania karty na miejscu, mnie też próbowali wcisnąć wersję 64 bit, ale podziękowałem - szprzedawca wyraził zdziwienie że karty nie są identyczne, przy takim fachowcu od razu przechodzi ochota na zakup :-), a ja kupiłem Szafirka w innym miejscu |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
GeForce3 Ti200 Gainward Power Pack!!! Ti/450 TV GS
Mam pytanie do posiadaczy tej karty, czy karta ta wyświetla obraz równoczesnie na TV i monitorze czy tylko na jednym urządzeniu i ewentualnie jaka jest jakość obrazu na tv, czy można dopasować wielkość obrazu do wielkości ekranu itp. Bardzo proszę o tą ważną dla mnie informację. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Internet Addict na odwyku
Data rejestracji: 03.10.2002
![]() |
krzypaw a patrzyles na testy tych kart ? Z nich jak na dloni wynika ze karty ATI sa lepsze, niezaleznie od tego czy chodzi o osiagi czy jakosc obrazu. Sapphire ma doskonale wyjscie TV co podkreslalo wiele osob w wielu testach. Mozna wyswietlac obraz na TV/monitorze albo jednoczesnie na obu, przy czym na TV moze leciec filmik a na kompie mozna normalnie pracowac. I to jest ta przewaga nad NVidia.
Duron 1600MHz@2000MHz 1.625V | Abit NF7-S rev.2.0 | 1GB Geil DDR400 | Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 | Barracuda 160GB 8MB 7.7200 | LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 | Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.10.2001
![]() |
RADEK RULEZ!
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Kupiłem dwie karty radeon 9100 power kolor (jedną sobie drugą siostrze) obraz na monitorze i tv rewelacja (poprzednio miałem geforce 2 mx 400), ALE w obydwu kartach padły wiatraki, wyły niemiłośiernie!!, odesłałem i dostałem inne radki 9100 troche wolniejsze GPU 230 pamięc (samsunga) 200, i znowu na początku rewelacja ale jak zrobiłem kilka testów 3Dmarkiem to się okazało że pamięci tak się grzeją że powodują błędy a w 3DMarku wynik spada o ok 1000 pkt i więcej (z 7600 1024X76832bit kolor na 6500). Cóż było robić, odesłałem znowu i pan w serisie mówi że wymieni karty na jakie chce, saphir, herkules (tu już za dopłatą) ale powiedział również że te karty (ATI) bardzo często do nich wracają i jak chcę mieć spokój to lepiej wziąc NVidię. Z tego wziął się cały problem. Opini i testów naczytałem się aż mnie oczy bolą ale dalej nie wiem co wybrać. Zastanawiałem się nad Herkulesem Radeon 9100 3D prophet czy jakoś tam ale jak tu http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6526 zajżałem to nie wiem, najbardziej skłaniam się do tego Saphira 9100 64 Ram http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6100 W nvidi właściwie za tą cenę nie ma wyboru, geforce FX 5200 to GF 440Mx (wg. benchmark.pl) a więc wszystko jasne A GF 3 miały kiepskie wyjscie telewizyjne. Tak więc nie wiem czy dalej experymentować z ATI i bujać się po serwisach czy wziąć NVidie
Ostatnio zmieniany przez krzypaw : 26.06.2003 o godz. 21:55 |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Od ponad roku mam Sapphire Radeon 7500 - kupiłem ją dlatego, że zależało mi na dobrej jakości wyświetlanego obrazu oraz sprawnej obsłudze dwóch monitorów jednocześnie. W chwili obecnej żadnych rekordów wydajności karta ta nie pobije (poza mało obecnie wydajnym procesorem ma ona dość nisko taktowaną pamięć, a ponieważ kości pamięci są wolne, nie bardzo daje się podkręcać), ale prawie w ogóle nie grywam i wydajność w grach nie ma dla mnie zasadniczego znaczenia. Natomiast jakościowo nie mam jej nic do zarzucenia. Początkowo moje wątpliwości budził wiatrak z radiatorem przyklejonym po prostu do procesora (bez żadnego dodatkowego mocowania), ale jak dotąd działa bardzo cicho. Wyjście TV jest bardzo dobre, trzeba tylko pamiętać o tym, że choć można podłączyć jednocześnie trzy urządzenia: dwa monitory i TV, karta może podawać sygnał jednocześnie tylko na dwa - albo dwa monitory, albo jeden monitor i TV. Przypuszczam, że nowsze karty też tak mają. Myślę, że jeśli wybierzesz kartę Sapphire, Hercules albo Gigabyte, nie będziesz żałował.
W ogóle - gdzieś czytałem, że podobno ATi trochę przykręciło śrubę producentom kart z ich chipami. W pewnym momencie pojawiło się sporo wyrobów "Powered by ATi" które, delikatnie mówiąc, odbiegały nieco od specyfikacji producenta układu, i ATi podobno wzięło się za to i obecnie jakość tych klonów podniosła się - a karty Herculesa i Gigabyte podobno naprawdę są bardzo dobre.
|
|
|
#12 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.10.2001
![]() |
Ja mam Radka 8500 full Gigabyte. Jest on lepszy od 9100 (wyzsze taktowanie, nieprawdopodobne mozliwosci podkrecania). Poszukaj uzywki 8500 np. na Allegro. Na Alegro mozna tez nabyc nowe 8500 oryginalne Ati. Ja kupilem na Allegro i nie zaluje!!!Sposrod producentow kupuj:Gigabyte, Herkules, Saphire. W pracy mam Saphirka 7500 na WindowsNt i jestem zachwycony.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Bierz Ati. Nie będziesz wspeirał molocha.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
[QUOTE]RiT2 napisa***322;(a)
Poszukaj uzywki 8500 np. na Allegro. Na Alegro mozna tez nabyc nowe 8500 oryginalne Ati. Ja kupilem na Allegro i nie zaluje!!!Sposrod producentow kupuj:Gigabyte, Herkules, Saphire. Nie mogę kupić na Allegro bo to tylko w ramach wyminy. Ale wybrałem Saphir 9100 64 mb ram 230x230 mhz. |
|
|
|
![]() |
|
|