Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   o wyzszosci opery nad reszta... ciekawe porownanie... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/o-wyzszosci-opery-nad-reszta-ciekawe-porownanie-26065/)

-Sid-The-Rat=> 03.10.2003 12:11

a jasne ze nie jest - przeciez gdyby nie to to nie wypuszczaono by przez forum SETEK wersji beta do open beta testingu w celu wylapania bledow - to ciagle rozwijany program - ktos o niego dba

wiesz ile w IE bys czekal np. na poprawke w stylu 'guzik sie nie wyswietlal jesli okno mialo taki a taki rozmiar'? 100 lat

ps. jelsi lubisz sie bawic w instalowanie to na forum opery zawsze jest jakas fajna beta do pobrania - kazdy zauwazony blad wraz z opisem na forum jest mile widziany (i poprawiany w nastepnej becie)

mqy 03.10.2003 14:04

!!!witam!!!

Mam prosbe czy mogl bi mi ktos pomuc ujazmic Menadzera Hasel i Ciastka, bo mam z nimi problemy, moge prosic o jakies scriny z opisami co do czego i jak z czym(udale mi sie zalogowac NA FORUM, a to moj pierwszy i historyczy post pisany Operka...), chial bym zeby zapamietywal mi hasla(jak IE czyli gdy wpisywalem swojego nick'a to wtedy pokazywal mi sie caly z haslem tak mialem np. na Allegro), a na tym forum mi sie lodowal z ciastkami...........

-Sid-The-Rat=> 03.10.2003 14:42

alt-p
privacy

'cookies'

zaznacz pierwsze 3

naturalnie 'enable cookies'
ja zaznaczylem zeby przyjmowal wszystkie bez pytania

manager cookiesow to jest przegladarka, bardzo wygodna przy wywalaniu smiecia ktore sie nazbieralo, albo kiedy cchesz swiadomie usunac cookiesy tylko z jednej strony a reszte sobie zostawic - uzywalem tego szukajac co sie na forum powalilo

alt-p
security

'wand' (czyli haselka)

po prostu enable 'wand' (czyli pierwsze, nie wiem jak to jest po polsku)
manager hasel tez sluzy tylko do podgladu

teraz opera powinna cie pytac czy zyczysz sobie zapamietac haslo - a potem sama sie bedzie zglaszac jak bedziesz wypelnial

mqy 03.10.2003 15:04

!!!witam!!!

i ja sobie wlasnie tak to wszystko ustawilem ale jak wpisuje sobie haslo to on mi mowi czy ma bys zapamietanie tylko z tego serwera/strony(czy jakos tak), potestuje to teraz jeszcze bardziej........

(Update)....a po napisaniu postu pokazuje sie komunikat "polaczenie zostalo przerwane przez zdalny serwer", moge kiliknac na OK, i tyle, zadnych skutkow ubocznych.......

-Sid-The-Rat=> 03.10.2003 15:18

jak pyta czy ma byc zapamietane to mowisz 'tak' (zawsze mozesz to potem usunac przez manager hasel)

a zerwanie polaczenia to prawdopodobnie chodzilo i zamkniecie bezpieczengo polaczenia

mqy 03.10.2003 15:21

!!!witam!!!

Sid a czy mogł bys mi dac jakies scriny z twojego ustawniena bo ja sie loguje do allegro pokazuje mi sie okno(w "zadaj pytanie sprzedajcemu"), do logowania, wtedy mam mozliwosc kliknieca na "haslo", klikam wszystko, fajnie strona sie zaczyna ladowac ale nie meni do pisania pytania tylko, strona glowna..........:(

-Sid-The-Rat=> 03.10.2003 15:24

mm - nie mam konta na allegro wiec ci nie powiem jak jest u mnie
niestety jest pewna szansa ze bedzesz musial uzyc tam ie...
a - znajdz ustawienia do javascrtip - i wlacz wszystkie (alt-p multimedia) [ostatniego nie musisz - ale reszte wlacz]

pepperman 03.10.2003 15:25

a ja nie cierpie rozdzki z opery. uwazam, ze w mozilla/firebird lepiej zo zostalo rozwiazane.

cana 03.10.2003 15:35

w niektórych wypadkach niewłaczony js nie pozwala dodawać swoich postow/ komentarzy ( np u mnie w wypadku wyłączonego js nie moge dodawać komentarzyków do artów na infojamie/

pozdro

andrzejj9 03.10.2003 21:50

Cytat:

cana napisa***322;(a)
czego więcej? nowego silnika bo to teraz to jak dokładanie wtrysku wielopunktowego do silnika ze stareńkiej nyski po przejściach ;)
pozdro

ale jesli nyska po przejsciach z takim silnikiem pracowalaby lepiej niz inne samochody tworzone od poczatku, to dalej widze w tym same zalety ;)

Majonez 05.10.2003 01:05

tak czytam to i czytam - ostatni post sprzed dwoch dni ale dopowiem swoje

odkad uzywam opery ie jest dla mnie jakas pomylka
odkad zainteresowalem sie tworzeniem stron zgodnie ze specyfikacja przestalem sie dziwic dlaczego stronki roznie wygladaja pod roznymi przegladarkami

niektore funkcje sa tworzone tylko pod ie i tylko w nim beda dzialac jest to bezsensowne i tak glupie jak to tylko mozliwe

od zawsze mam ustawione zeby opera przedstawiala sie jako opera - jezeli jakas strona nie dziala w operze to na prawde bardzo rzadko wlaczam ie zeby ja tam obejrzec
po prostu jest google jest tez inna strona o tym co akurat szukam i to dzialajaca poprawnie w operze

ps nie pomoge ci z wandem bo lubie sam wpisywac hasla tym bardziej ze kilka osob ma dostep do mojego kompa - chyba nie chcielibyscie zeby "przypadkiem" wcielo pol forum hehe

od razu mowie ze nie jestem fanatykiem i jezeli ktos mowi ze mozilla jest lepsza to ok - ja np nie przetrawilem jej tak samo netscape polecial

nie uzywam tez zadnych nakladek na ie bo co to daje zamiast szrota mam wlaczone szrota i upiekszacz to tak jakby na wrak ze zlomowiska nalozyc nowa karoserie pieknie wyglada ale dalej nie da sie tym jezdzic :D

w razie jakis pytan polecam forum opery polski dzial - widac tam ze nasi tez maja spory wplyw na "odrobaczanie" opery

dopisane
wlasnie przegladam kilka stron i tak mi sie przypomnialo najlepsza rzecz w operze
jak cos sie sypnie nagle zamknie sie przegladarka czy inne ustrojstwo sie przypaleta to wlaczajac ja jeszcze raz mozesz wrocic do zapisanej automatycznie sesji - na prawde przydatne gdy szuka sie czegos po necie i ma sie dziesiatki okien otwarte :D

andrzejj9 05.10.2003 07:39

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)

nie uzywam tez zadnych nakladek na ie bo co to daje zamiast szrota mam wlaczone szrota i upiekszacz to tak jakby na wrak ze zlomowiska nalozyc nowa karoserie pieknie wyglada ale dalej nie da sie tym jezdzic :D
...
dopisane
wlasnie przegladam kilka stron i tak mi sie przypomnialo najlepsza rzecz w operze
jak cos sie sypnie nagle zamknie sie przegladarka czy inne ustrojstwo sie przypaleta to wlaczajac ja jeszcze raz mozesz wrocic do zapisanej automatycznie sesji - na prawde przydatne gdy szuka sie czegos po necie i ma sie dziesiatki okien otwarte :D

To jedna z funkcji w Avant Browserze (nakladka na IE, ale co tam, moze kiedys sprawdze, jak sprawuje sie opera), ktora nie raz uratowala mi zycie. Zwlaszcza przy czestych restartach komputera :)

woitas 05.10.2003 10:02

jestem ciagle w fazie testowania tej przegladarki.

ale moge powiedziec juz teraz, ze Opera jest w chwili obecnej (wersja 7.21) raczej przegladarka dla bardziej zaawansowanych uzytkownikow.

problem sadze polega na niezbyt fortunnych niektorych ustawieniach domyslnych i troche klopotliwej instalacji wtyczek - chociaz dobrym rozwiazaniem jest umieszczenie ich w jednym katalogu.

problemy, z ktorym raczej bez zasiegniecia informacji w necie (oficjalna strona i forum Opery) sobie bym nie poradzil, to:
- wspolpraca z FlashGet'em
- otwieranie animacji Flash
- otwieranie plikow *.mov
- otwieranie plikow *.wmv
- wspolpraca z ed2k

do wad mozna zaliczyc tez niezbyt skuteczny filter PopUp. szczerze mowiac PopUpCop (IE) jest lepszy (jednak jest to zewnetrzny program, niedostarczany przez Microsoft).

odnosnie innych bledow, sa one wymienione na oficjalnej stronie Opery, wiec nie bede sie nad nimi rozwodzil.

poza tym wystepuja problemy z prawidlowym wyswietlaniem niektorych stron(powodem moze byc to, ze niektorzy nie tworza stron wg specyfikacji HTML, tylko dopasowuja strone do konkretnej przegladarki :blee: ). moze wprowadzany standard XHTML to zmieni...

jednak przyznaje ( :zawstydz: ), ze jezeli chodzi o szybkosc jej dzialania, to IE wysiada.

jak juz pisal Majonez, przydatne jest automatyczne zapisywanie ostatniej sesji.
do duzych plusow moge zaliczyc tez odswiezanie stron co okreslony czas, proste wylaczanie animacji, otwieranie kolejnych stron w jednym oknie przegladarki, co sprawia, ze nawigacja jest przyjemniejsza.

zainteresowanych zapraszam rowniez tutaj

moja tymczasowa ocena wypadla wiec pozytywnie.

to na razie tyle.

coming soon...

cana 05.10.2003 10:22

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
ale jesli nyska po przejsciach z takim silnikiem pracowalaby lepiej niz inne samochody tworzone od poczatku, to dalej widze w tym same zalety ;)
:)
pracuje lepiej powiadasz ;)
nie lepiej tylko trzymając się dalej analogii motoryzacyjnych to: z powodu wysokiej popularności nyski i jej przystosowania do ruchu lewostronnego ;) i wlewu paliwa umieszonego pod samochodem i kołach wzorowanych na kołach wozów drabinastych z początku wieku XX duzą część stacji paliwowych jest wykonana wyłacznie do obsługi tego pojazdu a częśc dróg posiada amortyzowaną nawierzchnię /rekompensacja braku resorowania w nysce ;)/ i głebokie wąskie koleiny w drodze dostosowanie wyłącznie do tego modelu nyski mimo iż konstrukcja taka jest całkowicie niezgodna z obowiazującymi normami a z powodu niemożności dostosowania jednostki napedowej do paliw bezołowiowych całowita eliminacja tego typu paliwa jest niestety niemozliwa /aż do chwili gdy wszystkie/większość nysek ie pojadzie na szrot :) /

pozdro

pepperman 05.10.2003 11:53

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
ps nie pomoge ci z wandem bo lubie sam wpisywac hasla tym bardziej ze kilka osob ma dostep do mojego kompa - chyba nie chcielibyscie zeby "przypadkiem" wcielo pol forum hehe
w Firebird jest jeszcze master password...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:05.