Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   o wyzszosci opery nad reszta... ciekawe porownanie... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/o-wyzszosci-opery-nad-reszta-ciekawe-porownanie-26065/)

Pawel_k 06.10.2003 13:00

dzis zainstalowalem sobie Opere 7.20PL i jestem mile zaskoczony jej funkcjonalnoscia:
- zajmuje mniej miejca niz Netscape :)
- szybciej wczytuje strony niz IE/Netscape
- wysoka poprawnosc rozmieszczenia wczytywanych elementow
- przywracanie sesji :spoko:
- znakomite pokazywanie aktualnego stanu wczytywania strony
- szybko sie urochamia
klijenta poczty jeszce nietestowalem wiec sie na jego temat niewypowiadam, troche mnie wkurzyl ten boczny pasek z zakladkami (naszczescie mozna go wylaczyc), baner mi nieprzeszkadza mimo iz rozdzielczosc mam ustawiona "tylko" na 1152/864 ;)

takze od dzis Opera jest moja "przegladarka dominujaca" a IE tylko do chatow/badziewatych stron sobie zostawie (jakbym mogl go usunac z systemu...) :)

edit:

klijent poczty jest zaje****, oe laduje w koszu 8)

woitas 06.10.2003 16:31

Znalazlem ciekawa stronke, na ktorej mozna przetestowac swoja przegladarke.

Wystarczy wejsc tutaj.

woitas 06.10.2003 21:35

zostalem w ciezkim szoku, kiedy probowalem wejsc tutaj (dla posiadaczy IE, polecam najpierw odwiedzic ta strone)

okazuje sie, ze IE nie potrafi obslugiwac ogonkow w nazwach domen bez specjalnego pluginu... :blee:

kolejny zawiod, chyba sie pozegnam z IE... ale dalem plame... :zawstydz:

-Sid-The-Rat=> 06.10.2003 23:00

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
w Firebird jest jeszcze master password...
jakby w operze nie bylo :)

andrzejj9 06.10.2003 23:17

Cytat:

cana napisa***322;(a)
:)
pracuje lepiej powiadasz ;)
nie lepiej tylko trzymając się dalej analogii motoryzacyjnych to: z powodu wysokiej popularności nyski i jej przystosowania do ruchu lewostronnego ;) i wlewu paliwa umieszonego pod samochodem i kołach wzorowanych na kołach wozów drabinastych z początku wieku XX duzą część stacji paliwowych jest wykonana wyłacznie do obsługi tego pojazdu a częśc dróg posiada amortyzowaną nawierzchnię /rekompensacja braku resorowania w nysce ;)/ i głebokie wąskie koleiny w drodze dostosowanie wyłącznie do tego modelu nyski mimo iż konstrukcja taka jest całkowicie niezgodna z obowiazującymi normami a z powodu niemożności dostosowania jednostki napedowej do paliw bezołowiowych całowita eliminacja tego typu paliwa jest niestety niemozliwa /aż do chwili gdy wszystkie/większość nysek ie pojadzie na szrot :) /

pozdro

niezle :spoko: troche mnie przekonales :)

kraluk 19.01.2004 20:35

No, nawet ja się przeżuciłem na Opere :). Mam zainstalowaną wersję 7.23 PL.
Piszę ten post też z zamiarem, żeby inni mogli porównać inne przeglądarki z Operą. I zostali Operatorami lub jak kto woli Operowcami :)
Pozdrawiam userów Opery ;)

esem 19.01.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez kraluk
No, nawet ja się przeżuciłem na Opere :). Mam zainstalowaną wersję 7.23 PL.
Piszę ten post też z zamiarem, żeby inni mogli porównać inne przeglądarki z Operą. I zostali Operatorami lub jak kto woli Operowcami :)
Pozdrawiam userów Opery ;)

Opisz swoje wrażenia z tej "operetki" 8)

kraluk 19.01.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez esem
Opisz swoje wrażenia z tej "operetki" 8)

Bardzo fajne... Dużo więcej funkcji niż w IE i wogóle jest super! :)

Clackier 19.01.2004 20:51

Wg mnie Opera jest o niebo lepsza od zasr**** IE.
Na mojej slabej radiowce stronki laduja sie ok 2 razy szybciej, na serio. Opera nie gubi pakietow, IE notorycznie.
Juz sie przyzwyczailem, zachecam ludzi do przesiadki.

Pozdr dla OPERATOROW :]

Joe_Doe 20.01.2004 00:35

Ilość załączników: 1
Ostatnio musialem korzystac z IE ze wzgledu na kilka stron, ktorych Opera nie chciala poprawnie czytac. Po krotkim (!) czasie "zaliczylem" dosc ostry zwis kompa - taki "typowy" :mruga: dla IE - zamkniecie wszystkich okien i programow dzialajacych w tle. Przy probie uruchomienie IE pojawial sie najpierw komunikat: "Program wykonal nieprawidlowa operacje...", a potem taki jak na zalaczonym obrazku. Bylem ciekaw co sie stanie jak uruchmie Opere. Wlaczylem i ... nie stalo sie NIC niespodziawanego - Opera uruchomila sie jak zawsze i chodzila tez bez problemow.

LUDZIE!
Instalujcie Opere!
Nic nie stracicie - mozecie jedynie zyskac!

CIAPEK 20.01.2004 00:49

tak jak ja nic nie trace uzywajac IE, choc przyznam ze zwisy takie mam j.w. :)
IE ma jedną dużą zalete nad innymi-w windowsie jest od począku installki i nie trzeba bawić się w instalacje, config innych przegladarek.
No nie wiem co by mogło mi tak dobrego przynieść przejscie na Opere, choc raz ja mialem i przyznam ze milo jest jak czlowieka nie zasypuja okienka pop-up a tak pozatym....pfff, moze kiedys....
jakoś mi się nie chce configurowac waznego nowego programu jakim jest przegladarka i mącić w tych opcjach, zadwać innym pytania o ustawienia, dziwić się, że coś jest inne niż w IE. / leń ;)

esem 20.01.2004 06:49

OneStat.com przedstawiło wyniki popularności poszczególnych przeglądarek internetowych. Pierwsze trzy miejsca zajmują ostatnie wersje IE, co daje im łącznie ~95%. Konkurencyjnej Opery używa niespełna co setny internauta.

1. Microsoft IE 6.0 68.1%
2. Microsoft IE 5.5 13.8%
3. Microsoft IE 5.0 11.8%
4. Mozilla 1.8%
5. Opera 7.0 0.8%
6. Microsoft IE 4.0 0.7%
7. Safari 0.48%

Źródło : Bink.nu

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy 8)

CIAPEK 20.01.2004 10:07

co do wyników-
nie wierze! nie możliwe, żeby przewaga IE była aż tak duża.
Bez jaj, na forum np. mysle ze Opere używa co trzeci użytkownik.

nimal 20.01.2004 10:18

mozliwe, mozliwe, wiekszosc uzyszkodnikow nie zadaje sobie trudu zadnego - komp ma dzialac i juz (zreszta nie dziwi mnie to - ja tak podchodze do np komorki czy samochodu)
to ze na forum opera ma swoje grono wielbicieli o niczym nie swiadczy - co z tego ze kazaa media desktop jest do dupy i szpieguje itd - jest i tak najczesciej uzywanym programem p2p,ludzie nawet nie wiedza ze istnieje cos innego
to samo z wordem, exelem itp...
a ze IE jest juz w systemie, to umozliwia mu az taka przewage nad innymi przegladarkami

btw Ciapus: juz pisalem w innym miejscu, ale napisze tez tu - przeztego nowego avatarka w pierwszej chwili Cie nie poznalem - fajny ;)

Joe_Doe 20.01.2004 12:46

Cytat:

Napisany przez nimal
.
...IE jest juz w systemie, to umozliwia mu az taka przewage nad innymi przegladarkami...

Dokladnie! Pamietam podobna statystyke z czasow win95 (pierwszego, nie osr) - tam zarowno IE jak i Netscape mialy podobna ilosc uzytkownikow (ok 45%) z NIEWIELKA przewaga IE.

Cytat:

Napisany przez ciapek
...IE ma jedną dużą zalete nad innymi-w windowsie jest od począku installki i nie trzeba bawić się w instalacje, config innych przegladarek...

W ten sposob mysli wiekszosc uzytkownikow IE - skoro cos jest i dziala, to po co probowac czegos innego? (bez obrazy ciapek) :mruga:

BTW. Czy M$ nie mialo przypadkiem procesu sadowego z powodu IE?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:03.