Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.09.2005, 22:21   #31
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
heh, w baku mam na jakies 200km paliwa
przy 100 zapala sie rezerwa i paliwa jest za malo zeby komp odliczal dokaladnie pozostale km wiec wtedy juz trzeba tankowac - zreszta staram sie do rezerwy nie dopuscic
z uwagi na ostanie skoki jednak czekam ile sie da
i licze - jutro do makro, w niedziele do palzy... na trening moge jechac autobusem... chyba da rade
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.09.2005, 22:56   #32
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ta.. od 15 obiżka akcyzy, a jak na razie to u mnie codziennie benzyna idzie do góry o 5 - 10 groszy.. Jak tak dalej pójdzie to po "obniżce" akcyzy benzyna i tak będzie droższa niż jeszcze kilka dni temu. W sumie normalne w Polsce, ale miałem nadzieję, że tym razem naprawdę coś uczciwie potanieje..
Z tego co pamiętam, to hurtowe ceny poszły w dół o jakieś 5 gr. na litrze już 2 dni temu, a na stacji dziś cenę widziałem wyższą niż 3 dni temu... Razem z obniżką akcyzy powinno to zaskutkować spadkiem ceny o minimum te 30 gr. Teraz będziemy mieli okazję się przekonać, czy rację do tej pory mieli przedstawiciele PIPP i Orlenu wskazując jako główny czynnik wysokiej ceny podatki i akcyzę, czy minister finansów, który tak naprawdę zdawał sobie sprawę od samego początku, że obniżka akcyzy, czy podatku wcale nie musi odbić się dla nas pozytywnie. Jeśli ceny nie spadną, to będzie oznaczać, że wszystkie zabiegi były na nic, a jedynym beneficjentem będą rafinerie. Oczywiście będzie to oznaczać niższe wpływy do naszego i tak już skromnego wspólnego budżetu.
Cytat:
Napisany przez nimal
heh, w baku mam na jakies 200km paliwa
przy 100 zapala sie rezerwa i paliwa jest za malo zeby komp odliczal dokaladnie pozostale km wiec wtedy juz trzeba tankowac - zreszta staram sie do rezerwy nie dopuscic
z uwagi na ostanie skoki jednak czekam ile sie da
i licze - jutro do makro, w niedziele do palzy... na trening moge jechac autobusem... chyba da rade
Hehe... a ja zatankowałem tydzień temu pod Radomiem najtańszą benzynę w centralnej Polsce i mam jeszcze 3/4 baku.
A znasz tę stronę? - http://www.autocentrum.pl/?FF=180
Dzięki niej możesz zaoszczędzić nie tylko na paliwie, ale i na zniszczeniu silnika
A dla Krakusów: www.dobaku.pl - z wtyczką do FireFoxa

Ostatnio zmieniany przez Morris : 09.09.2005 o godz. 23:05
Morris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.09.2005, 23:02   #33
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez woitas
ale przynajmniej mamy powód do dumy - mamy najdroższą benzynę w europie
w grecji litr kosztuje 95 centów, czyli niecałe 4 zł przy zarobkach ~4x wyższych niż u nasz
Wolałbym, żeby ten powód do dumy dotyczył kwestii zarobków

@ grzeniu

Nic mi nie mów, ja już dzisiaj do domu to chyba na oparach dojechałem..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2005, 12:15   #34
azirek
..:LTR-52246S:..

Data rejestracji: 31.08.2002
azirek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A słyszeliście, że benzyna w Stanach podrożała do makabrycznie wysokiego poziomu? Amerykanie są przerażeni, litr w przeliczeniu kosztuje już 2,60zł
Więcej. W USA wlewasz galony, a jeden galon to ok. 3,7 litra. Przed huraganem kosztował 3,6$ a po 4$, więc licząc po kursie 1$=3,17zł to za litr wychodzi 3,42zł

azirek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2005, 20:38   #35
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
...Nawet Ameryka sie buntuje..

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.09.2005, 01:38   #36
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez azirek
Więcej. W USA wlewasz galony, a jeden galon to ok. 3,7 litra. Przed huraganem kosztował 3,6$ a po 4$, więc licząc po kursie 1$=3,17zł to za litr wychodzi 3,42zł
Wiem wiem, spędziłem tam trochę czasu..

Zresztą, mam najnowsze informacje, bo jakieś pół godziny temu przyjechała do mnie siostra ze Stanów. Benzyna średnio kosztuje tam teraz 80 centów za litr czyli.. mniej więcej połowę tego, co u nas. Jak to powiedziała moja siotra - Amerykanów nie byłoby stać na płacenie za benzynę prawie 1,5 dolara za litr

Stary 12.09.2005, 07:48   #37
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tak, biedny kraj
inna sprawa ze tam maja troche wieksze silniki ktore troche wiecje pala
i w ich przypadku faktycznie spalajcy 6l/100km prius uchodzi za super zielone autko (w europie kazdy diesel ma lepsze parametry...)
ale ponoc u nich tez sie zmienia - sa na rynku "bzyczki" z mikroskopijnymi silnikami jedyne 2litry...
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.09.2005, 21:21   #38
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Tylko wiesz.. te samochody, nawet jeżdżąc w mieście palą mniej więcej tak, jak u nas na trasie.. Oczywiście nie wdzędzie, ale generalnie poruszanie się samochodem tam, nieco różni się od naszego..

Stary 13.09.2005, 13:30   #39
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zaczyna się robić nerwowo:

W. Brytania: Kolejki po benzynę
W przededniu zapowiedzianych protestów przeciw drogiemu paliwu na niektórych stacjach w Anglii i Szkocji ustawiły się długie kolejki, do których przyczyniają się pogłoski o planach racjonowania benzyny.
Zrzeszenie handlu detalicznego paliwami płynnymi Petrol Retailers Association apeluje do kierowców, by kupowali benzynę tylko wówczas, gdy rzeczywiście jej potrzebują, a nie na zapas.

W środkowej Szkocji na zatankowanie trzeba było we wtorek czekać co najmniej przez godzinę. Duży ruch notują stacje benzynowe działające przy supermarketach. Niektórym kierowcom "puszczają nerwy".
W Falmouth w Kornwalii z powodu awarii systemu komputerowego czasowo zamknięto jedną ze stacji benzynowych, co kierowcy zinterpretowali jako oznakę wyczerpania zapasów. To z kolei wywołało falę panicznych zakupów w okolicy.

Przedstawiciele organizacji zrzeszających detalicznych dystrybutorów paliw donoszą o panicznych zakupach, które prasa tłumaczy ujawnieniem doniesień o utworzeniu przez rząd sztabu antykryzysowego na wypadek protestów.

Według prasy, rząd opracował plany wykorzystania wojska do ochrony rafinerii oraz racjonowania benzyny z zachowaniem pierwszeństwie w przyznawaniu paliw karetkom pogotowia, policji, straży pożarnej, itp.

Organizator protestu, grupa występująca pod nazwą "Fuel Lobby" (Paliwowe Lobby) zaapelowała do kierowców, by o godz. 6.00 rano w środę udali się pod rafinerie i zapoczątkowali akcję protestacyjną przeciw wysokiej akcyzie od paliw płynnych.

Grupa, zrzeszająca głównie pracowników firm przewozowych i farmerów, ma w planach zakorkowanie autostrady M4 ślimaczym tempem jazdy. Mówi się też o akcji w porcie Dover, choć nie ma jasności, czy obiektem protestów będzie też hurtowa rozdzielnia paliw w Grangemouth.

Lider grupy Andrew Spence podkreśla, iż protest może być odwołany, jeśli na rozmowy stawi się "ktoś, kto rzeczywiście umie liczyć, zna się na cenach i ma kompetencje do podejmowania decyzji wprowadzającej istotną z punktu widzenia kierowców zmianę".

Spence nie wskazał, kogo konkretnie ma na myśli, ale jak się sądzi, adresatem jego apelu był rząd.

Droga benzyna zwiększa przychody rządu z akcyzy, której wysokość ustalana jest w proporcji do ceny litra benzyny. Średnia cena benzyny bezołowiowej sięga 1 funta za litr (ok. 5,80 zł).

W czasie poprzednich protestów zorganizowanych przez "Fuel Lobby" w 2000 roku litr benzyny kosztował średnio 80 pensów.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.09.2005, 13:40   #40
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@para

ale odnisemy to do zarobkow, ktore nie sa takie jak u Nas w kraju

ja bedac w Irlandii na "wakacjach" mialem tylko 8 euro/h i bylo mnie stac za to na ponad 7 litrow paliwa za godzine pracy (bylo jak pamietam 1.07euro)

a u nas na ile jest mnie stac to nie bede sie rozpisywal
Stary 13.09.2005, 14:15   #41
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wiem, że są spore różnice, nie chodziło mi o siłę nabywczą tylko o panikę.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.09.2005, 16:32   #42
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Pięknie.. coraz ciekawiej się robi...

Ale dzisiaj w radiu przynajmniej słyszałem potwierdzenie, że dalej planowana jest u nas obniżka akcyzy. Co prawda na 25 groszy, a wydawało mi się, że w cześniej zapowiadano 30, ale dobre i to, bo jak przejeżdzam koło stacji, to mi sie jeździć odechciewa..

Stary 13.09.2005, 16:50   #43
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
@para

ale odnisemy to do zarobkow, ktore nie sa takie jak u Nas w kraju

ja bedac w Irlandii na "wakacjach" mialem tylko 8 euro/h i bylo mnie stac za to na ponad 7 litrow paliwa za godzine pracy (bylo jak pamietam 1.07euro)

a u nas na ile jest mnie stac to nie bede sie rozpisywal
za średnią realną a nie wyciągniętą z sufitu średnią krajową za godzinę pracy nie kupisz nawet litra e95

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.09.2005, 16:58   #44
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Data rejestracji: 24.02.2003
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Teraz tylko czekać, aż araby powiedzą, "nie ma, nie ma już ropy".

W sumie to nie wiadomo. Czy zasoby ropy powoli się kończą, czy kraje eksportujące ropę naftową chcą drzeć jeszcze więcej kasy ?

Najśmieszniejsza jest tutaj postawa rządu w stosunku do biopaliw. Jadąc od czasu do czasu pociagiem z Ełku do Olsztyna widzę hektary nieużytków. Dlaczego nikt nie zasieje tam rzepaku ?

Ostatnio zmieniany przez Loczek : 13.09.2005 o godz. 17:02
Loczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2005, 10:18   #45
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Loczek
Teraz tylko czekać, aż araby powiedzą, "nie ma, nie ma już ropy".

W sumie to nie wiadomo. Czy zasoby ropy powoli się kończą, czy kraje eksportujące ropę naftową chcą drzeć jeszcze więcej kasy ?

Najśmieszniejsza jest tutaj postawa rządu w stosunku do biopaliw. Jadąc od czasu do czasu pociagiem z Ełku do Olsztyna widzę hektary nieużytków. Dlaczego nikt nie zasieje tam rzepaku ?
Nie martw się!!!
Właśnie jeden Niemiaszek wynalazł sposób na problem energetyczny - paliwo ze... zdechłych kotów :
http://www.skarbowcy.pl/modules.php?...rder=0&thold=0

Twoje uprawnienia: