![]() |
Obnizka akcyzy
No i mamy :)
Ministerstwo Finansów obniżyło akcyzę na paliwo 17:00 05.09.2005 poniedziałek Jak dowiedziała się nieoficjalnie IAR Ministerstwo Finansów zdecydowało o obniżce akcyzy na paliwa o 25 gr na litrze. http://www.wp.pl/r/4r542 |
Miałem Wam to napisać wcześniej ale wypadło mi z głowy. W zeszłym tygodniu ojciec był w Austrii i tam benzyna przy granicy szwajcarskiej kosztowała 1,07 ***8364;. Biorąc kurs 4 zł = 1 ***8364;, koszt benzyny w Austrii wynosi 4,28 zł/l. W piątek benzyna w Zabrzu kosztowała 4.32 zł/l.
Oczywiście obniżka akcyzy cieszy :) |
Tylko oni płaca za benzyne do swoich zarobków, a my aby być oryginalny płacimy za benzyne do ICH zarobków ;p
|
wreszcie jakas dobra wiadomosc...
powtorke od razu prosze :) |
niedawno straszyli ze podniosa, dzis oblizaja, co te wybory robia z politykami....... ||
|
Mimo wszystko benzyna jest wciaz droga jak na polskie warunki, nie pozostaje nic innego jak wstawic instalacje gazowa.
|
dopiero 15 wrzesnia... ciekawe czy do tego czasu starczy tego co mam w baku ||
|
A słyszeliście, że benzyna w Stanach podrożała do makabrycznie wysokiego poziomu? Amerykanie są przerażeni, litr w przeliczeniu kosztuje już 2,60zł :> ;)
Co do obniżki.. wzruszyłem się, naprawdę.. nasz rząd coś zrobił.. dla nas.. obywateli.. żeby pomóc... ehh... naprawdę się wzruszyłem ;) (ciekawe jakie są prawdziwe powody || |
wybory... spoko - akcyze podniosa po wyborach spowrotem z jakims nazutem w gore :|
|
jak podniosa akcyze po wyborach to wejda na mine, bo te pewne partie co beda rzadzic to zdaje sie bardzo byly za obnizka akcyzy [a takze podatkow, kosztow pracy itp ;) ]
w Polsce trzeba wyborow zeby cos obnizali [wiek emerytalny gornikow, akcyza] ;) |
Typowa kiełbasa przedwyborcza po nowym roku skończy się sielanka:
Minister finansów zaproponuje w przyszłym roku podwyżkę akcyzy na paliwa o 8 groszy. Minister Mirosław Gronicki poinformował o tym w wywiadzie dla "Gazety Prawnej". Wczoraj postanowiono obniżyć akcyzę na paliwa o 25 groszy na litrze. Decyzja wejdzie w życie 15. września. |
pewnie bedzie tak jak z akcyza na vodke ze mimo ze ja obnizyli i przychody do budrzetu wzrosly to jakies madre glowy z MF [swoja droga niedaleko temu do ministerstwa dziwnych krokow] chca podniesc/podniosly akcyze na "wode ognista" ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Z pewnoscia jest ich wiecej nic jeden. |
Obiecano górnikom 90 mld w ciągu 15 lat przy 40 mld dziurze budżetowej, to nie ma cudów - komuś to trzeba zabrać.
A zastanawialiście się ile państwo traci na drobnych oszustwach podatkowych? Wyobraźmy sobie jednego, czy drugiego sklepikarza, kawiarenkowicza, albo restauratora, który po prostu swoim klientom nie wydaje dowodu zakupu. Takich klientów ma kilkudziesięciu, może kilkuset i na kasę nabija tylko co dziesiątego. Jeżeli dziennie sprzeda towaru tylko za 1000 zł, to już na samym podatku VAT oszukuje pewnie gdzieś na 100 zł. Jeżeli to są usługi, to "szara" kwota w PTU urasta nawet do 220 zł. Efekt jest taki, że nierówna konkurencja kwitnie i uczciwi mają po prostu gorzej. Sami również możemy kształtować rynek, poprzez właściwe zachowanie konsumenckie - wystarczy zawsze domagać się dowodu zakupu. W ten sposób wszyscy przedsiębiorcy będą działać na zasadzie równej konkurencji, a budżet w końcu odetchnie. Żeby to jednak się spełniło, musimy skutecznie kontrolować z drugiej strony polityków, aby decyzje kontrowersyjne, które skutkują opróżnianiem naszych kieszeni naprawdę szeroko konsultowali ze społeczeństwem. Przy dzisiejszej technologii to nie jest problem - wystarczy w Internecie stworzyć merytoryczne forum i do niego zaprosić specjalistów z różnych branż, żeby się wypowiadali przed każdą zmianą prawa. Przy nim mogłoby powstać forum dla "zwykłych" jak my obywateli, żeby stale konfrontować teorię z rzeczywistością. Może wtedy mniej byłoby frustracji społeczeństwa z powodu "oderwania władzy od ludu" i skończyłyby się argumenty w stylu demolowania ulic i walki z policją pijanych chuliganów... tylko czy to aby znów nie jest teoria? :fiu: Cytat:
Hmmm... Ciekawe jak długo? || |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:44. |