![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odnowienie wentylatorów w komputerze, założenie dodatkowego
Chciałem wczoraj na noc zostawić włączony komputer, ale jak sprawdziłem, jak się grzeje, to stwierdziłem, że nie będę ryzykował. Najgorzej jest z grafiką, wokół której powietrze jest po prostu gorące..
Od dłuższego czasu miałem też problem, że przy włączaniu komputera przez kilkadziesiąt sekund jeden wentylator strasznie "burczał" i dopiero po tym czasie jakoś się to stabilizowało. Ale nawet wtedy komputer strasznie hałasował i kiedy jest włączony słychać go praktycznie (no nie, że bardzo głośno, ale jest słyszalny szum) w całym domu (dwupiętrowy domek jednorodzinny). Postanowiłem coś w końcu z tym zrobić. Sprawdziłem dzisiaj rano, że ten hałas przy włączaniu komputerat, to grafika. Wyczyściłem przed chwilą dokładnie wentylator na niej, ale dało to tylko trochę. Dalej trochę hałasuje przy uruchamianiu. Co jeszcze mogę z nim zrobić? Nasmarować? (jak to najlepiej zrobić). Mam też w obudowie z przodu miejsce na dodatkowy wiatrak. Ponieważ temperatura procesora nie spada praktycznie nigdy poniżej 40 - 45 stopni, postanowiłem go tam w końcu umieścić. Za chwilę umieszczę zdjęcia tego miejsca (jak również grafiki). Moglibyście mi coś w miarę niedrogiego do tego celu polecić? Trzecia rzecz to wentylator na procesorze. Chcę go w końcu zdjąć i porządnie przeczyścić. I tu również mam pytanie.. po pierwsze, jak to się zdejmuje? Czy wystarczy odkręcić te cztery śróbki z góry, czy jeszcze są jakieś zaczepy po bokach? I po drugie, też jak go najlepiej wyczyścić i jak przesmarować? Ostatnia sprawa to zasilacz. Jego też chętnie bym zmienił, bo hałas z komputera w sporej mierze jest również jego zasługą. Wiem jednak, że dobre zasilacze są drogie, więc pytanie - ile najmniej trzeba za zasilacz dać, żeby ten wydatek miał jakikolwiek sens? Zaraz umieszczę trochę zdjęć do tego wszystkiego..
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|