Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opony-zimowe-57972/)

ed hunter 23.10.2005 06:11

ja sobie jadę głębiej w las i robią mi wymiane z wyważaniem za 60 zł zero kolejki

dwa razy do roku można tyle wydać, a zimówki starczają nawet na 5 lat więc o co chodzi?

kupuje Kormorany - nie za drogie a dobre

jak się zużyją to kupie czeskie Sawa :taktak: wyglądają jak letnie, ale jeszcze nie widziałem czegoś bardziej skutecznego na mokrym śniegu

moje Kormorany wyorały dziurę i był koniec jazdy, drugi gość z łańcuchami stanął jeszcze wcześniej a facio na Sawach wiechał jak po asfalcie - akcja w Bieszczadach przy odwilży

joujoujou 23.10.2005 02:45

W Polsce mam 2 komplety kół: letnie na alufelgach i zimowe na stalówkach (włącznie z zapasem).
Cała zabawa to odkręcić jedne i przykręcić drugie. :D

Tu, gdzie teraz jestem, tubylcy nie znają opon zimowych, tu śnieg pada niezwykle rzadko. A szkoda. :mruga:

Ormianin 23.10.2005 01:03

@Zetoxa... jesli chodzi o bryje i bloto posniegowe mimo wszytsko zimowe lepiej sobie radza... ja na letnich w takich warunkach slizgam sie jak glupi... pare groszy za wymiane a jest bezpiecznej

zorg 23.10.2005 00:48

ile ja juz opon zjezdzilem !na kilku samochodach 4x4, a czesto jezdze w zime po gorach (narty)
i nie uzywam zimowek ! ale wielosesonowe --najlepsze michelin i yokohamy ! z naciskiem na yokohamy co za opony+naped na 4 kola samochud idzie jak lokomotywa po szynach,

prometeusz 22.10.2005 22:15

generalnie wszystko zależy gdzie kto mmieszka.
Cóż ja jak wyjezdzam to mam 5m i bardzo stromo pod górkę - bez zimówek bez szans.

ed hunter 22.10.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez rycho
Na śniegu i na lodzie zimówki są doskonałe.
Ale gdzie mamy w miastach śnieg i lód?
Piszę z myślą o użytkownikach używających opon zimowych w miastach takich jak np. Szczecin.
Szkoda pieniędzy.
Chociaż jak raz na kilka lat wybrałem się na wypad w tzn. tereny niezurbanizowane, gdzie śnieg leży od listopada do maja to "zimówki" zdaja egzamin.
Jazda 100km/h na ośnieżonej drodze, co stanowi problem dla np. nowego Mercedesa na wielosezonowych jest niczym dla każdego innego auta na zimówkach.:)

jesli chodzi o Sczecin to tak.

jesli chodzi p stolice naszej republiki to bywa strasznie mroźno

nie czesto ale jak zlapie ...... :|

dalej nie pisze - wszystko jasne

Smartek 22.10.2005 19:42

Cytat:

Napisany przez rycho

ty mi lepiej wskaz miejsce w moim miescie gdzie zima na ulicy NIE MA sniegu lub lodu..

rycho 22.10.2005 18:43

Piszę z myślą o użytkownikach używających opon zimowych w miastach takich jak np. Szczecin.
Szkoda pieniędzy.
Chociaż jak raz na kilka lat wybrałem się na wypad w tzn. tereny niezurbanizowane, gdzie śnieg leży od listopada do maja to "zimówki" zdaja egzamin.
Jazda 100km/h na ośnieżonej drodze, co stanowi problem dla np. nowego Mercedesa na wielosezonowych jest niczym dla każdego innego auta na zimówkach.:)

ed hunter 22.10.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez oddwor
Opony uniwersalne to nie to samo co opony letnie :nie:
O tym jak się jeździ na oponach letnich a jak na zimowych, to może się wypowiadać osoba, która zmienia opony i czuje jaka jest różnica w jeździe.
Według mnie to zimówki powinny być obowiązkowe.

zgadzam się.

przejechałem w życiu prowadząc z 800'000 km mogę powiedziec o oponach wielosezonowych tyle, ze są gorsze w lecie i dość złe w zimie :|

oddwor 22.10.2005 18:17

Cytat:

Napisany przez epol
Masz na mysli uniwersalne? Z tego co mi sie zdaje to masz wlasnie takie w samochodzie :) Potocznie na nie wlasnie ludzie mowia letnie.

Opony uniwersalne to nie to samo co opony letnie :nie:
O tym jak się jeździ na oponach letnich a jak na zimowych, to może się wypowiadać osoba, która zmienia opony i czuje jaka jest różnica w jeździe.
Według mnie to zimówki powinny być obowiązkowe, tylko nie od 7 stopni ale na śnieg i breję.
Oczywiście trzeba się przyjrzeć oponie i co wtedy widać?
Tzw. opony letnie mają większą płaszczyznę styku z podłożem i mniejsze rowki odprowadzające wodę itp. Opony zimowe mają te rowki większe a więc mniejszą powierzchnię styku z podłożem (zwykle są też węższe, np zamiast 185 letnich zakładamy 175 zimowe) więc automatycznie na suchym!!! podłożu nie mogą zachowywać się lepiej od letnich, jednak sytuacja zmienia się diametralnie na wodzie, śniegu itp.
Zakładanie opon zimowych od 7 stopni skutkuje szybszym ścieraniem bieżnika i co jest z tym związane szybszym zakupem nowej opony :) czym najbardziej są zainteresowani producenci.

ed hunter 22.10.2005 17:59

umieć to trzeba dzieci robić

a jeśli chodzi o opony zimowe to nie jest to wymysł kosmitów (te same środowiska szukają zależności świata i wszystkiego od wielkiego spisku władz z kosmitami - życzę im powrotu do zdrowia)

opony zimowe to nic innego jak opony terenowe (może guma trochę inna) przystosowane do jazdy po grząskim pdłożu.

w naszym klimacie średnio od 1 listopada trzeba zmieniać opony na zimowe.

jasne ja też jeździłem na oponach letnich w zimie, gdy nie było innych

po pijaku kiedyś też jeździłem - czego więcej nie zrobie.

Predi 22.10.2005 17:48

moj ojciec caly rok w tym w ziemie tez jezdzi na letnich.... trzeba po prostu umiec...
no bo co mozna powiedziec jezeli jezdzimy z ojcem na narty i na parkinki pod stokami wjezdzamy na letnich a co niektorzy na zimowych sie zakopuja.... ba nawet kiedys jakiegos dzipa terenowke widzielismy zakopanego na trasie po ktorej wczesniej przejechalismy.... cud to czy jak?

epol 22.10.2005 15:36

Cytat:

Napisany przez woitas
a co powiecie o całorocznych?
opłaca się?

Masz na mysli uniwersalne? Z tego co mi sie zdaje to masz wlasnie takie w samochodzie :) Potocznie na nie wlasnie ludzie mowia letnie.

Wracajac do tematu to zimowki u mnie zawsze zakladalo sie wlasnie jak temp spadala do ~10*C, ale teraz iwdac, ze nie trzeba jeszcze tego robic.

demek 22.10.2005 13:24

nie jezdzilem wiec sie nie wypowiem

woitas 22.10.2005 13:13

a co powiecie o całorocznych?
opłaca się?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57.