![]() |
U mnie ma być w okolicach zera w najbliższy weekend, więc jeszcze pobujam. :]
|
Minęły te 3 tygodnie i dojrzałem.
Właśnie przełożyłem se kółka. |
Jeszcze dłuuuuuuuuugo nie. :nieee:
|
Mówią, że ma jeszcze przyśnieżać. Temperatura teoretyczna zmiany opon to +7st. Teraz mamy z nocy zero, a w dzień nawet 10-12.
Myślałem o zmianie tydzień temu, ale mi się nie chciało i teraz pewnie dojrzeję do tematu za 3 tygodnie :D |
Zmienił ktoś już na letnie ,da się jeździć ? Trochę żal jak mi dwuletnie zimówki mieli na asfalcie :'(
|
Jak się nie śmiga po autostradach w upał, to problemu nie ma.
|
Jeździ się cały rok na zimowych, to się najbardziej opłaca.
|
Sytuacja się zmieniła. U mnie już też biało. :]
|
Myślałem już o tym od paru dni, ale roboty huk i czasu nie było. Tak sobie planowałem na dzisiaj, ale pogoda mi powiedziała, żebym nie panikował i na spokojnie poczekał. Przekonała mnie.
|
Jak będzie ta wiosna to znowu przełożysz. :P
Sam zmieniłem latowe na zimowe przedwczoraj, zachęcony prognozami na dzisiaj. 2 stopnie w południe, rano w drodze do domu deszcz ze śniegiem. Teraz się wypogodziło i widzę wyraźnie, że okoliczne wzgórza są bielutkie. |
Muszę przełożyć koła, ale poczekam aż minie chwilowa zima, bo nie będę grzebał na mrozie. Mówią, że w grudniu ma być wiosna.
|
jakie opony polecacie do forda mondeo mk4 2008 2,0 tdci?
|
U nas takie zimy, że nie wiadomo czy opony zimowe w ogóle potrzebne
|
w busie mam caloroczne
robia robote w maluchu zalozylem w zeszla sobote zimowki bo letnie to juz byly slicki i nie, mgla mazyrska spowodowala zalaczenie ESP na co glebszych zakretach ogoleni e polecam allseasons ;) najlepiej japonskie ;P |
W aucie na dojazdy do pracy od kilku lat używam opon całorocznych. Ono rzeczywiście nie jeździ wiele, choć zdarzają mi się okazjonalnie wypady po sto kilkadziesiąt kilometrów. Różnica w warunkach niezimowych, w tym również w deszczu jest niewielka w porównaniu z letnimi. Różnica w zimie w warunkach śniegowo-lodowych wymaga uwzględnienia i korekty stylu jazdy - to nie są zimówki i jasno to sobie powiedzmy - natomiast jechać jak najbardziej się da, nie ma problemów przy ruszaniu pod niewielkie wzniesienia, hamowanie na śniegu jest przyzwoite, a przyczepność na lodzie bez kolców to i na zimówkach jest znikoma. Poza tym - dni z zimowymi warunkami (czyli nie tylko padał śnieg, ale nie został posypany/odgarnięty) mamy w Polsce coraz mniej.
Jeśli nie robisz długich tras w zimie (wyjazdy na urlop w góry, czy częste długie trasy bez względu na warunki) i jeżeli nie jeździsz agresywnie to możesz spokojnie brać opony całoroczne. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:58. |