Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opony-zimowe-57972/)

Jarson 27.01.2024 23:02

Zatem pomagaj Przyjacielu!

Grzesiu1986 17.04.2023 09:51

Cytat:

Napisany przez ArnoldBoczek (Post 1460119)
Co wy piszecie? Co się wymienia? Opony się wymienia jak już bieżnika nie ma. :szczerb:

Każdy kierowca ubiera wie ze jak bieżnika nie ma to jest to opona staje się automatycznie oponą Letnią ;P

grzeniu 02.04.2023 20:57

A ja gupi wymieniłem z bieżnikami :glupek:

ArnoldBoczek 28.03.2023 08:29

Co wy piszecie? Co się wymienia? Opony się wymienia jak już bieżnika nie ma. :szczerb:

- Deckard - 27.03.2023 14:19

Dzięki tej wiedzy czuje się bezpieczniej na dodrze !

rstranger 27.03.2023 10:58

Jak z kolei dodam od siebie, że podczas kupowania opon zimowych warto zwrócić uwagę na kilka ważnych cech, takich jak:
  1. Rozmiar i typ opony - należy wybrać opony zimowe o odpowiednim rozmiarze i typie dla swojego pojazdu. Można znaleźć te informacje w instrukcji obsługi lub na bocznej ściance opony.
  2. Właściwości przyczepności - warto wybrać opony zimowe, które zapewniają dobrą przyczepność na śniegu i lodzie. Na oponach można znaleźć oznaczenia takie jak M+S (Mud and Snow), 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) lub symbole związane z przyczepnością na mokrej nawierzchni.
  3. Konstrukcja bieżnika - opony zimowe powinny mieć odpowiednią konstrukcję bieżnika, która pozwoli na skuteczne odprowadzenie wody i błota z powierzchni drogi. Warto zwrócić uwagę na ilość i kształt lameli oraz wzór bieżnika.
  4. Marka i jakość opony - warto wybierać opony zimowe renomowanych marek, które są wykonane z wysokiej jakości materiałów i zapewniają dobrą trwałość. To pozwoli oszczędzić pieniądze nie kupując zbyt szybko kolejnych opon ;)
  5. Przydatne dodatki - niektóre opony zimowe mogą mieć dodatkowe funkcje, takie jak wbudowane kolce lub specjalne nakładki na bieżnik, które poprawiają przyczepność w trudnych warunkach.
  6. Częstotliwość wymiany - opony zimowe powinny być wymieniane co kilka sezonów lub po przejechaniu określonej liczby kilometrów, dlatego warto wybrać opony, które są wytrzymałe i oferują dobrą trwałość.

joujoujou 28.03.2022 23:40

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1451927)
To świetnie się składa, zdawaj nam wcześniej relację, jak będziesz dopiero zamierzał zmieniać w przyszłości - będziemy mogli lepiej sobie zaplanować ;-).

To nigdy nie jest w sferze zamiarów - bardziej to sprawa chęci, wolnego czasu i dobrej pogody. Impuls taki. :mruga:

grzeniu 28.03.2022 22:31

Niedawno czytałem mądrych doradców, żeby z wymianą poczekać do połowy maja. Pewnie powrót do zimowek zalecą na początku września :rotfl:
Nie no, wymienię jak znajdę i czas i chęci, koniecznie oba naraz. Zapewne odbędzie się to w weekend. U mnie to kwestia zmiany kół, co zrobię sam.

KaiQ 28.03.2022 22:12

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451916)
Chciałem wczoraj, ale ostatecznie mi się nie chciało. W planie w najbliższym czasie.

a ja się wstrzymuję, coś pogłoski niosą (nie wiem z telewizji bo jej nie oglądam) że ma być w tygodniu załamanie pogody i o ile nie deszcz to nawet śnieg ma być :sciana:??? ... jeśli to prawda, lub przynajmniej poranki będą z przymrozkami i śliską nawierzchnią to coś czuję że jeszcze sobie poczekam z kilka dni... poza tym ten przysłowiowy tysiak w portfelu tak ładnie wygląda... a ja muszę teraz letnie kupić :ysz:

Smartek 28.03.2022 17:32

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1451915)
Zmieniłem na letnie. Oczywiście godzinę później prognozy zapowiedziały śnieg i śnieg z deszczem na najbliższy czwartek/piątek. :D

To świetnie się składa, zdawaj nam wcześniej relację, jak będziesz dopiero zamierzał zmieniać w przyszłości - będziemy mogli lepiej sobie zaplanować ;-).

grzeniu 28.03.2022 01:02

Chciałem wczoraj, ale ostatecznie mi się nie chciało. W planie w najbliższym czasie.

joujoujou 28.03.2022 00:51

Zmieniłem na letnie. Oczywiście godzinę później prognozy zapowiedziały śnieg i śnieg z deszczem na najbliższy czwartek/piątek. :D

joujoujou 17.03.2022 12:18

Od dwóch sezonów Bridgestone Blizzak LM005. Wcześniej Nokian WR D4. Złego słowa nie powiem. :spoko:

Pawel_k 17.03.2022 05:57

To je moje. Polecam.

SEBAW 13.03.2022 19:42

Ilość załączników: 1
@Pawel_k, chyba się pomyliłeś. Opona Dębica Navigator 2 w rozmiarze 165/70R14 wygląda tak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30.