Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opony-zimowe-57972/)

ed hunter 21.11.2014 00:40

Kolej żelazna, to to dzięki czemu rozwinęły się miasta, przemysł, handel, ludzie zaczęli się przemieszczać...

Diabolique 20.11.2014 23:46

zawsze można tak
http://www.rynek-kolejowy.pl/foto_ne...a932d922_d.jpg
:szczerb:

grzeniu 20.11.2014 23:15

Wniosek jest oczywisty.
Nic nie rób....nawet letnich nie zakładaj na wiosnę :D :idea:

ed hunter 20.11.2014 23:01

Nie rób, chińską gospodarkę wzmocnisz.

Jarson 20.11.2014 22:54

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1301139)
Mrozy widać i dlatego w tygodniu zmienię przód, bo tył wielosezonowe, co by nie było, to już na znanych mi zjazdach ślimakowych z wiaduktu, przy 6 stopniach, letnie na przodzie trzymają troszeczkę gorzej, więc czas. :)

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1301141)
Żeby cię znowu tył nie wyprzedził. :>

To samo dziś zrobiłem, tylko że z tyłu mam letnie, a nie wielosezonowe :haha:

W ubiegłym roku w ogóle nie wymieniałem opon na zimę. Dzięki temu w tym mam może nieco przeleżane, ale tylko jeden sezon używane :jupi: Co ciekawe, po prawie dwóch latach ciśnienie zeszło z 2.1 do 1,8 - w obu po mniej więcej tyle samo.

Jest jednak problem. Od razu po kupnie auta czułem bardzo lekkie, ale jednak ściąganie w lewo - jakby zbieżność. Po zmianie na zimówki (po 2 tyg. jeżdżenia) problem ustąpił całkowicie. Opony przez cały sezon nie wykazały najmniejszych oznak ponadprogramowego zużycia.

Po zmianie na letnie problem ściągania wrócił. Nie zrobiłem zbieżności, bo ściąganie było prawie niezauważalne. Tylko podczas skręcania kierownica nie obracała się idealnie płynnie, a z bardzo lekkim bociem (tak było od początku). W tę wiosnę jednak sytuacja zaczęła się powoli pogarszać, więc zacząłem od zmiany opon - przednie od wewnątrz okazały się prawie łyse. Zmieniłem na staruśkie używki (dałem 70 zł za obie), ale z dobrym bieżnikiem. Nie robiłem zbieżności, bo problem jakby ustał, a może niemal ustał.

Po trzech miesiącach nie było najgorzej, ale jednak czułem bardziej wyraźne znoszenie. Zmieniłem więc dziś na zimowe (sam, mam na osobnych felgach) i chciałem ustawić zbieżność, ale mimo wymiany tylko dwóch przednich i tak nie zdążyłem do warsztatu. Tylko, że na tych zimowych znowu jest idealnie! Zero ściągania, zero bicia - no nic. Teraz zastanawiam się, czy robić tę zbieżność, skoro ostatnio też letnie darło, a zimówek nie.

Czy to wydzieranie opon może zależeć od czegoś więcej niż zbieżność? Jest możliwość, że to coś z felgami, czego nie zauważyłem? Przy wymianie opon na wiosnę koła były rzecz jasna wyważane i tu było wszystko idealnie ok.

revolver0 15.11.2014 23:08

i na lakier xD

ed hunter 15.11.2014 23:01

Chyba na szpachlę. :szczerb:

revolver0 15.11.2014 22:57

Ochraniacze na blachę załóż xD.

ed hunter 15.11.2014 22:48

:D może nie, zaskakująco dobrze ten tył trzyma, jest w ośle dobrze dociążony. Różnica jest w lecie na mokrym i w zimie na śniegu między prawdziwymi zimówkami, a tymi Navigatorami 2 z tyłu, ale na boki i tak nieźle trzymają, da się to kontrolować nawet w szaleńczych testach jakich lubię dokonywać. :)

PS. Muszę jutro foty zrobić, jak samochód po blacharzu ładnie wygląda, zanim do testów przystąpię. :szczerb:

joujoujou 15.11.2014 22:44

Żeby cię znowu tył nie wyprzedził. :>

ed hunter 15.11.2014 22:42

Mrozy widać i dlatego w tygodniu zmienię przód, bo tył wielosezonowe, co by nie było, to już na znanych mi zjazdach ślimakowych z wiaduktu, przy 6 stopniach, letnie na przodzie trzymają troszeczkę gorzej, więc czas. :)

Patrix 15.11.2014 22:15

Ja już 3 tyg. na zimówkach i też mrozów nie widać :)

jesi 15.11.2014 22:02

Ja już tydzień jeżdżę na zimówkach, a tu mrozów nie widać, nie jestem twardzielem :szczerb:

W moim przypadku musiałem (no może nie musiałem, ale z ekonomicznego punktu widzenia) kupić opony i do tego felgi. Jak zobaczyłem ceny 17" to trochę zwątpiłem :szczerb: Za 250 zł więcej mam i felgi i opony, tyle że 16". Poza tym nie ma tego złego, komfort jest lepszy :)

ed hunter 15.11.2014 21:08

No dobra, teraz to już czas opony zmienić, bez paniki, ale w tygodniu. ;)

andrzejj9 02.11.2014 10:18

W zeszłym roku patrzyłem nawet na miesięczne. W tym jeszcze nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że podobnie.

Wiadomo - to nie opony po 200 zł szt. ale niektóre rozmiary widziałem, że zaczynają się od ~230 zł. Przy tej różnicy w jakości dla mnie nie ma tematu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:35.