Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opony-zimowe-57972/)

sobrus 21.10.2014 11:42

Ja zakupiłem ponownie Goodyear 4 Seasons tym razem 205/55/R16.
Zobaczymy czy spiszą się równie dobrze co poprzednie 165/55/R14 którym w tym roku stuknie szósta zima i nie poddają się :)

Niestety poprzednie były Made in France, a nowe są Slovenia.
I to troche mnie martwi.

esem 21.10.2014 11:27

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1297029)
Letnie nie mogą się zużywać zauważalnie szybciej w niższych temperaturach...

Wniosek godny nagrody... :party:
Ale ja w niższych temperaturach raczej nie jeżdżę na letnich k***a
Abyśmy się zrozumieli: ja obserwuję iż letnie opony zużywają się szybciej w lecie niż zimowe w zimie :taktak:

ed hunter 21.10.2014 11:23

Letnie nie mogą się zużywać zauważalnie szybciej w niższych temperaturach...

Zimowe opony: jeśli jeździmy głównie miasto, czasami trasy, to najtańsze, co jakąś nazwę rozpoznawalną mają
Jeśli wyjazd w góry, w dzicz, to trzeba dobrze wybrać, uważać na opony z wielkimi klocami, one w testach najlepiej ciągną po śniegu, ale jak będzie odwilż i głęboki śnieg, to zaorają się od razu i chu. z ich ciągnięcia. Przetestowałem to osobiście.

esem 21.10.2014 10:45

Czas zacząć dyskusję: chyba jutro przejdę na zimówki. Szkoda mi letnich - zużywają się zauważalnie szybciej.

ed hunter 19.03.2014 14:35

Ja wymieniłem, tylko z przodu mam zimówki, z tyłu Navigatory wielosezonowe, ciszej się zrobiło, a jak mówię, nowych zimówek mi szkoda, stare i twarde będą męczone do upałów.

esem 19.03.2014 11:52

Napiszę tak, dzisiaj: przed 7.00 zaczynam jazdę. 8deg. Po prawie 100km dalej 8deg. Zacznę wracać ok. 16ej, prognoza to 13deg. :party:
Nie widzę najmniejszego sensu wracać na "letnie", wiem że na piątek jest prognoza o 20deg - pewnie o godzinie 13, 14ej. k***a
Czyli jak zawsze, pod koniec kwietnia zmienię na "letnie" bo ja "oszczędzam letnie" (na tradycyjną jazdę po Hiszpanii). "Zimowych" nie widzę sensu "oszczędzać". :wow:

Wawelski 18.03.2014 12:10

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1278244)
Może używajmy profesjonalnych określeń: opony błotno - śniegowe i do jazdy po mokrej i (lub) suchej nawierzchni.

Myślałem, że masz zimowe, a nie błotno-śniegowe.

Opona błotno-śniegowa nie jest tożsama z oponą zimową. Spełnia ona swoje zadanie na jezdni mokrej, zaśnieżonej czy zabłoconej, ale nie na nawierzchni oblodzonej.

Ale sam sprawdź. Ja jak zmieniałem oponki, to sobie zrobiłem jazdę w bezpiecznym terenie na jednej zimowej i jednej letniej na osi. Jak było sucho i powyżej zera to letnia dużo lepiej trzymała (i przy ruszaniu dynamicznym i przy hamowaniu zimowa traciła kontakt). ABS na zimowej włączał się tam (i zostawiał charakterystyczne dla ABS ślady rozsmarowując się) gdzie na letniej nie było takiej potrzeby.

Letnia i zimowa to nie są określenia podwórkowe "ekspercie".

esem 18.03.2014 11:55

O.K. Zaczynamy filozoficzną dysputę używając podwórkowych określeń "letnie" i "zimowe".
Może używajmy profesjonalnych określeń: opony błotno - śniegowe i do jazdy po mokrej i (lub) suchej nawierzchni. Wtedy tezy o smarowaniu się asfaltu po oponie mają tylko odniesienie do polskich dróg a raczej stosowanych mieszanek.
O ile mnie pamięć nie myli do tzw "zimowe" stają się nieciekawe powyżej 25deg - czyli nie ma to związku skutkowo - przyczynowego z moją wcześniejszą wypowiedzią iż nie jestem zainteresowany biciem rekordu w terminie zmiany opon.

Wawelski 18.03.2014 11:43

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1278239)
Żal mi kasy na letnie :haha:

A życia Ci nie żal? Zimowe na ciepło rozsmarują Ci się na asfalcie, zamiast zahamować.

ed hunter 18.03.2014 11:24

Moje są z 2013, więc jeszcze szkoda, jak mają powyżej 5 lat, to poginam na nich aż je trafi, nie zmieniam wcale. ;)

esem 18.03.2014 11:06

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1278185)
Nie ma co, zmieniam w tym tygodniu opony na letnie, zapowiada się po kilkanaście stopni, szkoda zimówek.

Szkoda to jak krowa wejdzie w zboże. k***a
Ja mam sytuację, że zimówki się starzeją a nie zużywają. :taktak:
Letnie natomiast dokładnie odwrotnie. Czyli ja będę zmieniał z końcem kwietnia początkiem maja - dopóki rano (6.00) nie będzie regularnie powyżej 10deg. :spoko: Żal mi kasy na letnie :haha:

Jarson 18.03.2014 05:21

Mnie z kolei czeka zakup dwóch letnich. Na jednej osi opony są w najlepszym porządku, na drugiej może jeszcze ten sezon przetrwają a może nie. W tym roku nie zmieniałem na zimówki - jak nigdy. Z perspektywy czasu decyzja okazała się trafiona w punkt :D

sobrus 17.03.2014 19:18

Roverek zasuwa na Goodyear Vector 4 Seasons już piątą zimę i pogodę jak zwykle mam w nosie :) Polecam. Przed zimą kupie następne takie, ale już pewnie do nowej maszynki :)

joujoujou 17.03.2014 17:26

Swoje zimówki zdarłem poniżej TWI i zmieniłem na letnie, w ubiegłym tygodniu.

Zdarte zimówki poszły do irlandzkiego recyklingu (czyli na stertę za warsztatem), tymczasem prognozy na najbliższy weekend zapowiadają opady śniegu. :D

Zetoxa 17.03.2014 16:34

dziś zmieniłem :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56.