Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opony-zimowe-57972/)

Pawel_k 13.03.2022 18:54

Chyba to mam na felgach ;) Rozmiar 165/70 R14.
Jeździłem też chwilę na nowiutkich Navigatorach 3 w drugim aucie no i to był dopiero kosmos.
N3 ma bieżnik z któreś z premiówek poprzedniej generacji i to było czuć. Akurat "wypadła" mi wtedy jazda nocna po obfitych opadach śniegu i wstydu nie było.

SEBAW 25.02.2022 22:35

@Pawel_k napisałeś, że jeździsz na Dębicy Navigator, ale na jakiej wersji, bo to różnica w kształcie bieżnika i parametrów. Nawet wersja II posiada dwa typy bieżnika.

Pawel_k 23.02.2022 06:39

Ja od parunastu lat mam wielosezonówki na kołach. Robiłem w szczytowym okresie, po 20k km na rok. Realnie w ciągu roku wypadają 2-3 dni obfitego śniegu. Wtedy i tak wszyscy jeżdżą 20-30km/h. Jak wjedziesz na lód to, niezależnie jakie masz opony, pomaga tylko Zdrowaś Mario i skil ;-)
Przy obecnej technologii wytwarzania opon i realniej zimowej pogodzie, jak ktoś nie jeździ regularnie w góry na narty, to wielosezonówki są realną alternatywą dla dwóch kompletów opon.
Jeżdze na Dębica Navigator i do autka klasy B są jak znalazł.

grzeniu 20.02.2022 10:49

Zobaczcie sobie ile kosztują przyzwoite wielosezonowe, to wam przejdzie na nie apetyt. Byle czego nie warto zakładać.

Ja się wyuczyłem jako kierowca w czasie gdy nie było zimówek, a zimy owszem i to nie takie jak dziś. Drogowcy byli zaskakiwani każdym atakiem zimy itd. Jeździło się z tylnym napędem, bagażnik dociążało kastą piachu plus łopata i dawało się radę. Przy odrobinie wyobraźni i umiejętności wożony balast przez całą zimę robił tylko za balast. A jak ktoś miał syrenkę to śmiało zaspy brał jak czołgiem.
Dzisiejszych kierowców nikt tego nie uczy, zresztą z braku zim nawet nie ma gdzie. Dostają za to do ręki auta z elektroniką, która nadrabia za nich braki w myśleniu. Te auta wręcz pogłębiają bezmyślność kierowców. No i bywa, że można się pośmiać z bezradnego w 5cm śniegu.

Mnie akurat zmusili do zakupu zimowych, bo zimą dużo nie jeżdżę i nie po jakichś górach i sam bym się bez nich spokojnie obył. Już sam przedni napęd daje bardzo dużo, choć akurat nie przy hamowaniu. Dokupiłem felgi i teraz przekładka samemu zajmuje max pół godziny. Dokupione alusy już mi się spłaciły.

joujoujou 20.02.2022 08:30

Wczoraj rano miałem uciechę patrząc jak sąsiad Irlandczyk na letnich oponach próbuje na pierwszym biegu wyjechać spod domu. :rotfl:

Wzniesienie było takie że większość z nas by go nie zauważyło, a ten dusił na gaz i podjeżdżając bardziej zjeżdżał niż podjeżdżał.

Jarson 20.02.2022 01:56

No w swojej okolicy nie pobawisz się coraz bardziej popularnymi ostatnio wielosezonowymi. Taki Grzeniu by już mógł, ale un nie wie, ze może :>

KaiQ 19.02.2022 23:18

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1450793)
To kiedy zmieniamy? Wiem że nie już teraz, ale sam zanim dojrzeję to miesiąc minie. Tak gwoli przypomnienia.

ja nie chcę myśleć... muszę w tym roku zakupić do mojej marsjańskiej "Madzi" zakupić zestaw nowych letnich więc mnie pociągnie po kieszeni :'(

grzeniu 19.02.2022 20:19

To kiedy zmieniamy? Wiem że nie już teraz, ale sam zanim dojrzeję to miesiąc minie. Tak gwoli przypomnienia.

joujoujou 04.12.2021 07:04

Zmienione tydzień temu. Przód ma na tyle dużo bieżnika że spokojnie do wiosny starczy, ale z tyłu już blisko TWI, więc dwie nówki sztuki zamówione przez internet. :)

superrrmario 03.12.2021 21:41

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1449010)
I kogo chcesz oszukać? Wszyscy wiedzą, że kół się nie podnosi, tylko toczy :> A na ten przykład turla się beret...

Dropsa się turla!!

Jarson 03.12.2021 14:23

I kogo chcesz oszukać? Wszyscy wiedzą, że kół się nie podnosi, tylko toczy :> A na ten przykład turla się beret...

grzeniu 03.12.2021 13:31

Nie obibok, ostatnio nawał roboty był. Pogoda też nie jakaś zimowa, żeby nagliło. Letnie założe później i na jedno wyjdzie :D
Kurde jeszcze jakieś lumbago mnie dopadło i nie wiem czy dam radę koło podnieść żeby zmienić k***a

misiozol 03.12.2021 12:59

Obibok :P lepiej powiedz ze sie piwem delektujesz :D

grzeniu 03.12.2021 11:05

Muszę się wziąć i przełożyć koła w ałcie, ale jeszcze zimno i nie chce mi się wyleźć. Poczekam ze dwie godzinki, bo idzie w górę i słońce świeci, to będzie znośnie.

Jarson 29.03.2021 15:09

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1444506)
U mnie ma być w okolicach zera w najbliższy weekend, więc jeszcze pobujam. :]

To jest słowo w słowo to, co mógłbym i ja napisać :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:26.