Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

 
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 10.03.2013, 17:25   #13
dumpmuzgu
Banned
 
Data rejestracji: 20.01.2013
Posty: 94
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Niczym? Przecież cukier w sokach (zakładam, że mówimy o naturalnych) jest naturalnym, dość dobrze przyswajanym składnikiem. Cukier sztuczny to.. w zasadzie zwykła trucizna. Tu trudno w ogóle szukać podobieństw..
Problem jest w ilości i jednorodności spożywanych cukrów.

Dzięki globalizacji i przemysłowi cukry różnego rodzaju stały się bardzo tanie i użyteczne w produkcji chyba co drugiego tzw. artykułu spożywczego. Nawet nie ma większego sensu unikanie słodzenia codziennej kawy łyżeczką cukru, bo spożywamy tego cukru kilkadziesiąt kilogramów rocznie w innych produktach (gdzieś czytałem o wyliczeniach, że jakoś około 50 kg).

Najwięcej jest sacharozy, ale to nie znaczy, że zastąpienie jej fruktozą będzie korzystne. Jej nadmiar spowoduje inne problemy.

Sama sacharoza nie jest trucizną. To są dwie cząsteczki glukozy potrzebne m.in. do odżywienia niektórych obszarów mózgu, a organizm nie jest w stanie przyswoić odpowiedniej ilości czystej glukozy.

Rozwiązaniem jest różnicowanie cukrów w diecie i ew. ograniczenie produktów przemysłowych.

Problem jest w dostępności. Ciasto można zrobić na wspomnianym zbożowym ekstrakcie słodowym (głównie maltoza), tyle że zamiast 30 zł będzie kosztować 100 zł. No ale cena spadnie jeśli będziemy więcej tego używać i o tym właśnie mówią dietetycy a UE próbuje wymusić dyrektywami.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Jest sporo badań dotyczących GMO i pokazują one jednoznacznie, że (tu uogólniając) jest to coś bardzo szkodliwego. Zaczyna się od bezpłodności, kończy na poważnych mutacjach i chorobach.
Takie badania można przeprowadzić w każdej chwili. Bez większego problemu można zrobić ziemniaka, który zabije człowieka w minutę.

Każdy organizm żywy mutuje ciągle. To jest cecha organizmów żywych. Jeśli machniesz dłonią, to możesz spowodować mutację u jakiegoś mikroba. Tyle, że to dość powolny proces i w procesie ewolucji podlegający "kontroli" - zanikają cechy nieprzydatne. Dzięki inżynierii genetycznej możemy to przyspieszyć i dokładniej tym sterować (tylko dokładniej, bo sterowaliśmy od zawsze).

GMO codziennie jesz od dziecka. Pszenżyto to nie tylko krzyżówka, to mutant. Oprócz zwiększenia liczby chromosomów, przy produkcji takich krzyżówek spowodowaliśmy ogromną liczbę nieznanych mutacji. Ponadto dzięki archeologii genetycznej w większości warzyw na rynku można odkryć ślady mutagenezy radiacyjnej z wczesnych etapów inżynierii gen. Natomiast obecne metody transgeniczne pozwalają już na wywołanie mutacji konkretnego genu. Nie wiemy gdzie pojawią się kolejne przeszkody i jakie będą skutki. I nie dowiemy się, jeśli politycy będą zakazywać - dowiedzą się nasi następcy, bo jeszcze nie udało się jakiegoś odkrycia schować na stałe do szuflady, ale spowolnić owszem.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
BZDURA!!!
Stwierdzenie ogólnie jest prawdziwe, ale.. kompletnie już dzisiaj nieaktualne. Owszem - organizm może dość precyzyjnie dać znać, co jest mu w danym momencie potrzebne, ale jednocześnie już niewiele osób potrafi takie sygnały odpowiednio interpretować. I.. to już wcale nie jest ich wina. Po pierwsze np. czując ochotę na coś słodkiego widzimy Snickersa i kupujemy, chociaż organizm domaga się np. magnezu (i określonych warzyw). My po prostu z telewizji znamy określony sposob zaspokojenia tej potrzeby. Tylko, że wcale dla nas niekorzystny.

Druga sprawa - coś takiego jak smak obecnie już w zasadzie nie istnieje. Jest to wypadkowa chemicznych środków, za pomocą, których można osiągnąć wszystko i bez najmniejszego problemu oszukać zmysły człowieka. Niestety opieranie się na tym bez bardzo dużej samoświadomości i znajomości własnego organizmu jest w tym momencie cholernie ryzykowne. Jest to wiara w to, że producentom żywności zależy przede wszystkim na naszym zdrowiu. Nie muszę chyba pisać o tym, jaka jest to naiwność...
Tu z pomocą przychodzi kultura.

Uczysz dziecko, że do obiadu należy zasiąść przy białym, czystym obrusie. Pewnych potraw nie łączyć z innymi. Inne potrawy jeść tylko okresowo. W piątek jeść ryby. Używać innych garnków do potraw mlecznych, innych do mięsnych.

Chemia nie jest czymś odrębnym od "natury". Żując liście świeżego kokainowca też masz iluzję smaku. Ale oczywiście współczesna chemia pozwala tanio dostarczyć takich iluzji w nadmiarze.
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
 


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). andrzejj9 Off topic 18640 17.12.2024 22:56


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.