Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Oszukana żywność (https://forum.cdrinfo.pl/f5/oszukana-zywnosc-92188/)

dumpmuzgu 10.03.2013 17:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1244189)
Niczym? Przecież cukier w sokach (zakładam, że mówimy o naturalnych) jest naturalnym, dość dobrze przyswajanym składnikiem. Cukier sztuczny to.. w zasadzie zwykła trucizna. Tu trudno w ogóle szukać podobieństw..

Problem jest w ilości i jednorodności spożywanych cukrów.

Dzięki globalizacji i przemysłowi cukry różnego rodzaju stały się bardzo tanie i użyteczne w produkcji chyba co drugiego tzw. artykułu spożywczego. Nawet nie ma większego sensu unikanie słodzenia codziennej kawy łyżeczką cukru, bo spożywamy tego cukru kilkadziesiąt kilogramów rocznie w innych produktach (gdzieś czytałem o wyliczeniach, że jakoś około 50 kg).

Najwięcej jest sacharozy, ale to nie znaczy, że zastąpienie jej fruktozą będzie korzystne. Jej nadmiar spowoduje inne problemy.

Sama sacharoza nie jest trucizną. To są dwie cząsteczki glukozy potrzebne m.in. do odżywienia niektórych obszarów mózgu, a organizm nie jest w stanie przyswoić odpowiedniej ilości czystej glukozy.

Rozwiązaniem jest różnicowanie cukrów w diecie i ew. ograniczenie produktów przemysłowych.

Problem jest w dostępności. Ciasto można zrobić na wspomnianym zbożowym ekstrakcie słodowym (głównie maltoza), tyle że zamiast 30 zł będzie kosztować 100 zł. No ale cena spadnie jeśli będziemy więcej tego używać i o tym właśnie mówią dietetycy a UE próbuje wymusić dyrektywami.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1244189)
Jest sporo badań dotyczących GMO i pokazują one jednoznacznie, że (tu uogólniając) jest to coś bardzo szkodliwego. Zaczyna się od bezpłodności, kończy na poważnych mutacjach i chorobach.

Takie badania można przeprowadzić w każdej chwili. Bez większego problemu można zrobić ziemniaka, który zabije człowieka w minutę.

Każdy organizm żywy mutuje ciągle. To jest cecha organizmów żywych. Jeśli machniesz dłonią, to możesz spowodować mutację u jakiegoś mikroba. Tyle, że to dość powolny proces i w procesie ewolucji podlegający "kontroli" - zanikają cechy nieprzydatne. Dzięki inżynierii genetycznej możemy to przyspieszyć i dokładniej tym sterować (tylko dokładniej, bo sterowaliśmy od zawsze).

GMO codziennie jesz od dziecka. Pszenżyto to nie tylko krzyżówka, to mutant. Oprócz zwiększenia liczby chromosomów, przy produkcji takich krzyżówek spowodowaliśmy ogromną liczbę nieznanych mutacji. Ponadto dzięki archeologii genetycznej w większości warzyw na rynku można odkryć ślady mutagenezy radiacyjnej z wczesnych etapów inżynierii gen. Natomiast obecne metody transgeniczne pozwalają już na wywołanie mutacji konkretnego genu. Nie wiemy gdzie pojawią się kolejne przeszkody i jakie będą skutki. I nie dowiemy się, jeśli politycy będą zakazywać - dowiedzą się nasi następcy, bo jeszcze nie udało się jakiegoś odkrycia schować na stałe do szuflady, ale spowolnić owszem.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1244189)
BZDURA!!!
Stwierdzenie ogólnie jest prawdziwe, ale.. kompletnie już dzisiaj nieaktualne. Owszem - organizm może dość precyzyjnie dać znać, co jest mu w danym momencie potrzebne, ale jednocześnie już niewiele osób potrafi takie sygnały odpowiednio interpretować. I.. to już wcale nie jest ich wina. Po pierwsze np. czując ochotę na coś słodkiego widzimy Snickersa i kupujemy, chociaż organizm domaga się np. magnezu (i określonych warzyw). My po prostu z telewizji znamy określony sposob zaspokojenia tej potrzeby. Tylko, że wcale dla nas niekorzystny.

Druga sprawa - coś takiego jak smak obecnie już w zasadzie nie istnieje. Jest to wypadkowa chemicznych środków, za pomocą, których można osiągnąć wszystko i bez najmniejszego problemu oszukać zmysły człowieka. Niestety opieranie się na tym bez bardzo dużej samoświadomości i znajomości własnego organizmu jest w tym momencie cholernie ryzykowne. Jest to wiara w to, że producentom żywności zależy przede wszystkim na naszym zdrowiu. Nie muszę chyba pisać o tym, jaka jest to naiwność...

Tu z pomocą przychodzi kultura.

Uczysz dziecko, że do obiadu należy zasiąść przy białym, czystym obrusie. Pewnych potraw nie łączyć z innymi. Inne potrawy jeść tylko okresowo. W piątek jeść ryby. Używać innych garnków do potraw mlecznych, innych do mięsnych.

Chemia nie jest czymś odrębnym od "natury". Żując liście świeżego kokainowca też masz iluzję smaku. Ale oczywiście współczesna chemia pozwala tanio dostarczyć takich iluzji w nadmiarze.

Kris 12.03.2013 17:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1244189)
Jest sporo badań dotyczących GMO i pokazują one jednoznacznie, że (tu uogólniając) jest to coś bardzo szkodliwego. Zaczyna się od bezpłodności, kończy na poważnych mutacjach i chorobach.

Codziennie zjadasz miliony genów. I co, jedząc szynkę zmieniłeś się w prosiaka? Jedząc wołowinę rogi ci wyrosły (to mogły, ale z innych przyczyn).

Od jedzenia pietruszki z pewnością ci natka nie wyrosła...

ed hunter 12.03.2013 18:05

Kris, to tak łatwo jak w hinduskim filmie s-f nie działa. ;)

Dużo roślin GMO powoduje alergie, pierwszy przykład soja.

Kris 12.03.2013 18:19

Truskawki, mleko, cytrusy, orzeszki też mają w składzie alergeny.

To, co najbardziej mnie przeraża, to fakt, że modyfikacje gen. są opatentowane. Patenty na poziomie takim, żeby każdy rolnik bulił. Kasa, kasa, kasa... bo to, że coś jest modyfikowane genetycznie, to OK, jest, ale co z tego wynika? Może rzeczywiście mało wiem na ten temat, ale zmodyfikowana marchew, odporna na grzyby przeraża mnie mniej niż sól drogowa dodawana do wędlin.

Berion 12.03.2013 22:18

Tutaj nie chodzi o to, że zjadasz geny tylko o to jakie substancje produkują takie rośliny i jak reaguje na nie nasz organizm.

Kogoro 13.03.2013 07:05

Sól wypadowa: lista producentów

W środku lista firm, które używały sól drogową.
Wyszło, że spożyłem jej całkiem sporo.

Lista 646 podmiotów nie obejmuje zakładów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa ryb. A właśnie one najwięcej soli używają.

sobrus 13.03.2013 08:29

Lubella :ysz:

Smartek 13.03.2013 08:30

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1244464)
Sól wypadowa: lista producentów

W środku lista firm, które używały sól drogową.
Wyszło, że spożyłem jej całkiem sporo.

Lista 646 podmiotów nie obejmuje zakładów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa ryb. A właśnie one najwięcej soli używają.

W moim małym mieście aż 2 sklepy...

Berion 13.03.2013 10:27

Wieszałbym.
Serio. :|

Prezesik 13.03.2013 10:50

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1244481)
Wieszałbym.
Serio. :|

No to do roboty.

Berion 13.03.2013 11:32

Samemu to tak głupio jakoś. ;)
- keyboard warrior

ed hunter 13.03.2013 11:44

Ja bym zrywał pasy i solił rany. ||

Berion 03.04.2013 23:17

W sumie temat pokrewny, więc wrzucam:

"Obama podpisał ***8220;Monsanto Protection Act***8221;"
http://www.autonom.pl/?p=5102

Prezesik 08.04.2013 20:00

Ilość załączników: 1
Trzeba uważać co się je.
Załącznik 62152

grzeniu 08.04.2013 20:13

Ci przynajmniej nie oszukują :szczerb:


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.