![]() |
Cytat:
Dzięki globalizacji i przemysłowi cukry różnego rodzaju stały się bardzo tanie i użyteczne w produkcji chyba co drugiego tzw. artykułu spożywczego. Nawet nie ma większego sensu unikanie słodzenia codziennej kawy łyżeczką cukru, bo spożywamy tego cukru kilkadziesiąt kilogramów rocznie w innych produktach (gdzieś czytałem o wyliczeniach, że jakoś około 50 kg). Najwięcej jest sacharozy, ale to nie znaczy, że zastąpienie jej fruktozą będzie korzystne. Jej nadmiar spowoduje inne problemy. Sama sacharoza nie jest trucizną. To są dwie cząsteczki glukozy potrzebne m.in. do odżywienia niektórych obszarów mózgu, a organizm nie jest w stanie przyswoić odpowiedniej ilości czystej glukozy. Rozwiązaniem jest różnicowanie cukrów w diecie i ew. ograniczenie produktów przemysłowych. Problem jest w dostępności. Ciasto można zrobić na wspomnianym zbożowym ekstrakcie słodowym (głównie maltoza), tyle że zamiast 30 zł będzie kosztować 100 zł. No ale cena spadnie jeśli będziemy więcej tego używać i o tym właśnie mówią dietetycy a UE próbuje wymusić dyrektywami. Cytat:
Każdy organizm żywy mutuje ciągle. To jest cecha organizmów żywych. Jeśli machniesz dłonią, to możesz spowodować mutację u jakiegoś mikroba. Tyle, że to dość powolny proces i w procesie ewolucji podlegający "kontroli" - zanikają cechy nieprzydatne. Dzięki inżynierii genetycznej możemy to przyspieszyć i dokładniej tym sterować (tylko dokładniej, bo sterowaliśmy od zawsze). GMO codziennie jesz od dziecka. Pszenżyto to nie tylko krzyżówka, to mutant. Oprócz zwiększenia liczby chromosomów, przy produkcji takich krzyżówek spowodowaliśmy ogromną liczbę nieznanych mutacji. Ponadto dzięki archeologii genetycznej w większości warzyw na rynku można odkryć ślady mutagenezy radiacyjnej z wczesnych etapów inżynierii gen. Natomiast obecne metody transgeniczne pozwalają już na wywołanie mutacji konkretnego genu. Nie wiemy gdzie pojawią się kolejne przeszkody i jakie będą skutki. I nie dowiemy się, jeśli politycy będą zakazywać - dowiedzą się nasi następcy, bo jeszcze nie udało się jakiegoś odkrycia schować na stałe do szuflady, ale spowolnić owszem. Cytat:
Uczysz dziecko, że do obiadu należy zasiąść przy białym, czystym obrusie. Pewnych potraw nie łączyć z innymi. Inne potrawy jeść tylko okresowo. W piątek jeść ryby. Używać innych garnków do potraw mlecznych, innych do mięsnych. Chemia nie jest czymś odrębnym od "natury". Żując liście świeżego kokainowca też masz iluzję smaku. Ale oczywiście współczesna chemia pozwala tanio dostarczyć takich iluzji w nadmiarze. |
Cytat:
Od jedzenia pietruszki z pewnością ci natka nie wyrosła... |
Kris, to tak łatwo jak w hinduskim filmie s-f nie działa. ;)
Dużo roślin GMO powoduje alergie, pierwszy przykład soja. |
Truskawki, mleko, cytrusy, orzeszki też mają w składzie alergeny.
To, co najbardziej mnie przeraża, to fakt, że modyfikacje gen. są opatentowane. Patenty na poziomie takim, żeby każdy rolnik bulił. Kasa, kasa, kasa... bo to, że coś jest modyfikowane genetycznie, to OK, jest, ale co z tego wynika? Może rzeczywiście mało wiem na ten temat, ale zmodyfikowana marchew, odporna na grzyby przeraża mnie mniej niż sól drogowa dodawana do wędlin. |
Tutaj nie chodzi o to, że zjadasz geny tylko o to jakie substancje produkują takie rośliny i jak reaguje na nie nasz organizm.
|
Sól wypadowa: lista producentów
W środku lista firm, które używały sól drogową. Wyszło, że spożyłem jej całkiem sporo. Lista 646 podmiotów nie obejmuje zakładów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa ryb. A właśnie one najwięcej soli używają. |
Lubella :ysz:
|
Cytat:
|
Wieszałbym.
Serio. :| |
Cytat:
|
Samemu to tak głupio jakoś. ;)
- keyboard warrior |
Ja bym zrywał pasy i solił rany. ||
|
W sumie temat pokrewny, więc wrzucam:
"Obama podpisał ***8220;Monsanto Protection Act***8221;" http://www.autonom.pl/?p=5102 |
Ilość załączników: 1
Trzeba uważać co się je.
Załącznik 62152 |
Ci przynajmniej nie oszukują :szczerb:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:01. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.