Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Oszukana żywność (https://forum.cdrinfo.pl/f5/oszukana-zywnosc-92188/)

ed hunter 08.04.2013 20:28

W sumie przy takiej nazwie jak kantują... nie wierzę. :D

Kogoro 09.04.2013 08:03

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1248021)
Ci przynajmniej nie oszukują :szczerb:

Lepiej żeby oszukiwali. Na szczęście nie sprawdzę.

chris996 10.04.2013 02:04

Czy gdzieś już w Polsce serwują nam GMO?

ed hunter 10.04.2013 09:19

Soja na przykład, czyli wszystkie tanie wędliny, bo tam jak najbardziej jest soja.

andrzejj9 10.04.2013 09:44

rzepak.. i wszystko, co z niego robione (np. miód)..

I niestety wiele wiele innych.

Obawiam się, że z kukurydzą też już ciężko, a ona jest praktycznie we wszystkim..

ArnoldBoczek 24.10.2022 09:26

Właśnie jadłem na śniadanie bardzo nieudaną podróbę chleba, chleb bezglutenowy... Dałem radę dwóm małym kromkom do 3 dużych jajek na miękko. To jest coś tak niedobrego, że się opisać nie da. Wszedłem w posiadanie paczuszki tego wynalazku, jako gratis do zakupów spożywczych przez internet. Dzisiaj, z braku innego, postanowiłem go otworzyć... :blink:

Idę zrobić aromatyczne espresso, bo zaraz się zrzygam na samą myśl o tym "chlebie".

joujoujou 24.10.2022 11:07

Da się zrobić, nawet samemu, jadalny chleb bezglutenowy. Jak? Nie wiem, ale moja taki kiedyś zrobiła i w smaku się niczym nie różnił od zwykłego. Koszta wytworzenia takowego jednak są z lekka odstraszające. ;p

ArnoldBoczek 24.10.2022 12:29

Ilość załączników: 1
Załącznik 194234

Z takiej mąki robię prawdziwe tortille kukurydziane, nie jest ona z białej kukurydzy, jak sugeruje zdjęcie, ale jest specjalnie preparowana termicznie. Z żółtej kukurydzianej niewiele da się zrobić, bo się wszystko kruszy.

Mój siostrzeniec robił z niej naleśniki, bo ma nietolerancję glutenu i ten prosty przysmak go omijał.

Cena nie powala, można kupić po 12 złotych za kilogram.

Myślę, że można jeszcze wiele innych rzeczy zrobić z tej mąki, bo zachowuje się podobnie do pszennej.

No i najważniejsze, jest smaczna. :D

SEBAW 26.02.2023 22:24

Ostatnio głośno mówi się o mące ze świerszczy i od 24 stycznia 2023r. produkt może być oficjalnie dodawany do produktów oraz sprzedawany jako sam produkt. Czy teraz produkty, np. ciasta, ciastka, pieczywo, pizza to będzie to samo? A może należy przełamać się i spróbować smakołyku? Nie mówię nie... :D

grzeniu 26.02.2023 22:40

Może będą lepsze? :szczerb:
Zeżremy te szarańcze i skończymy z jedną z plag ludzkości.
Będę się przejmował świerszczami, gmo ludzi nie zabiło...

ArnoldBoczek 26.02.2023 22:43

Proponuję zjeść chinoli, będzie luźniej na świecie. :taktak:

misiozol 26.02.2023 22:51

lol2 :uklon:

KaiQ 26.02.2023 23:09

Heh... bo po ruskich to by nam wątroba wysiadła bo to żywe a zamarynowane.

Mimo wszystko, co do robali to jednak pojawiają się głosy rozsądku że chityna ze skorupek nie jest wcale taka obojętna dla organizmu. Ja bym chciał mieć jasno oznaczane gdzie to jest, wręcz pod przymusem. A z tego co wiem, nie będą nas musieli nawet o tym informować.

ArnoldBoczek 26.02.2023 23:41

Cytat:

Napisany przez ArnoldBoczek (Post 1455811)
Załącznik 194234

Z takiej mąki robię prawdziwe tortille kukurydziane, nie jest ona z białej kukurydzy, jak sugeruje zdjęcie, ale jest specjalnie preparowana termicznie. Z żółtej kukurydzianej niewiele da się zrobić, bo się wszystko kruszy.

Mój siostrzeniec robił z niej naleśniki, bo ma nietolerancję glutenu i ten prosty przysmak go omijał.

Cena nie powala, można kupić po 12 złotych za kilogram.

Myślę, że można jeszcze wiele innych rzeczy zrobić z tej mąki, bo zachowuje się podobnie do pszennej.

No i najważniejsze, jest smaczna. :D

Teraz sobie sam odpowiem.
Jednak tak różowo do końca z tą mąką nie jest, pomimo zaparzania i tak trochę kruche wszystko jest. Problem odpada przy zmieszaniu z mąką pszenną tortową, a dla bezglutenowych pozostaje skrobia ziemniaczana i/lub jajka.

Plus niesamowity, to smak, oczywiście jak dla mnie.

KaiQ 28.02.2023 23:38

Edu... i teraz to ja będę miał przewalone. Moja pociecha, wysoce prawdopodobne że będzie z tych co muszą unikać gluten. Toż to małe dziecko! i teraz jedz samemu, a dziecku nie daj...

To jest jakaś masakra jednym słowem... najgorsze że jak nie zastosujesz się do diety, to dopiero dziecku krzywdę robisz :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:33.