Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pasja (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pasja-32543/)

pawelblu 14.03.2004 20:56

Ja sie pytalem o fizykow :) bo tych ktorych ja znam to sa wierzacy i to bardziej niz srednia krajowa (choc nie sa to koniecznie katolicy, sa tez buddysci itp.)

Alinoe 15.03.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez bjacek
Uważam, iż problem z "Pasją" polega na tym, że w Polsce jest olbrzymia rzesza manakalnych wręcz katolików.
A zainteresować się Biblią w jej oryginalnym brzmieniu to nie łaska. Przecież była ona przez wieki przekazywana ustnie, później spisana i następnie tłumaczona na sumeryjski dalej na łacinę, aby w końcu przejść cenzurę polityczną. Taką Biblię znamy dzisiaj tzn. nie całkiem dokładną i przeinaczoną, bo napisaną dla "przeciętnych Kowalskich" takich jak ja.
Prawda jest taka, że na podstawie Biblii nie można jednoznacznie określić "boskości" Jezusa, ani też tego, że on faktycznie żył od... do...
Owszem można wczytywać się między wierszami, ale to nie da NIC, bo wiersz dalej jest na odwrót.
Ale do sedna.
Interpretacja scenarzysty i reżysera "Pasji" to wyłącznie ich sprawa, tak jak i to, że będąc ateistą znam i stosuję dekalog, jako uniwersalne wartości dla każdej istoty rozumnej, a za takie się uważamy.
Amen

no z tym sumeryjskim to chyba lekka przesada ;), przygody jezusa opisuje jedynie Nowy Testament który jest dość dobrze przetłumaczony na język polski (mam na myśli biblię tysiąclecia), co do boskości jezusa to nie było by ksiąg ojców Kościoła i rozłamu w łonie chrześcijaństwa (1054) gdyby wszystko było jednoznaczne, zauważyć trzeba że te ksiegi pisane były dość dawno temu dla ludzi żyjacych w nieco innych realiach i nieco innej mentalności a nade wszystko tworzone były latami - stąd nasze niezrozumienie. jeśli ktos jest NAPRAWDĘ zainteresowany tematyką biblijna to powinien sięgnąć do źródeł - czyli samej biblii a dla rozjaśnienia obrazu zerknąć do książek Witolda Tylocha (szczególnie polecam "dzieje ksiąg starego testamentu") albo Anny Świderkównej. a jak ktoś ma odwagę to polecam najlepiej napisaną książkę (pierwsze rozdziały) dotyczącą dziejów izraela - Jon Bright "dzieje izraela" w której analiza źródeł pisanych - starego testamentu+papirusy egipskie+źródła babilońsko-asyryjskie jest uzupełniona analizą wyników badań archeologicznych

pozdro, Marcin

Alinoe 15.03.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez Loczek
A ja i tak wierze w to że Jezus istniał, wiem że według fizyków to niemożliwe ale na tym to właśnie polega żeby wierzyć w to co niemorzliwe. A niech każdy wierzy w to co chce ale, jest jedno ale jeśli chodzi dokościoła to niech nie pisze że niewierzy.... A teraz ciekawostka. W 1492 w Hiszanii zaczynają sie masowe mordy żydów. Skala tych morderstw jest tak duża że wszytko roznosi się po całej Europie. Jednym z nielicznych krajów Europy gdzie mogą się czuć bezpiecznie jest Polska. I tu juz pozostają do II Wojny Światowej. I teraz po wojnie słyszy sie wielokrotnie że to Polacy są winni holokaustu..... Syf normalnie i aż mnie rusza. Kończe swoje wywody.

faktycznie to przykre że polska - kraj przez stulecia tolerancyjny (z regóły) jest postrzegany obecnie jako ostoja ksenofobii i antysemityzmu ale z drugiej strony trudno sie temu dziwić skoro słuchowiska nadawane przez ojca redaktora tadeusza rydzyka znajdują poklask i słuchaczy podobnie jak hasła LPRu elektorat. a co do holokaustu to powiedzmy szczerze - sporo na naszej polskiej wojenej i powojennej przeszłości plam - ot chocby powojenne kielce.. a co do mówienia że polacy winni są tej tragedii to wsłuchując się w te głosy łatwo o konsternacje - te same głosy (mam na myśli wypowiedzi kongresu żydów amerykańskich) mówią o naszej winie w holokauscie a z filmów produkowanych w usa wniosek jest taki że "każdy żyd ma korzenie w polsce" - gdzie tu logika?? podsumowujac w kazdej nacji znajdą się wsioki i ludzie myślący

pozdrawiam, Marcin

kraluk 15.03.2004 21:46

Cytat:

Napisany przez Alinoe
no z tym sumeryjskim to chyba lekka przesada ;)

Że jak, sumeryjski??? Pierwszy raz słysze, żeby Żydzi posłuiwalki się takim językiem. Chodzi o język aramejski ;)

bjacek 15.03.2004 21:55

Jak tak dalej pójdzie to zostanę posądzony o satanizm.

Pozwolę sobie zaznaczyć, że ten wątek nie był (chyba) celem autora tematu i jak tak dalej pójdzie to będziemy "obrzuceni bananami" z całą surowością.

Do tematu więc
Film jest dobry

pawelblu 15.03.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez kraluk
Że jak, sumeryjski??? Pierwszy raz słysze, żeby Żydzi posłuiwalki się takim językiem. Chodzi o język aramejski ;)

biblia byla spisana w jezykach: sumeryjskim, aramejskim, hebrajskim i greckim (wlasciwie to chyba w grece - choc sam nie wiem)...

Alinoe 15.03.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
biblia byla spisana w jezykach: sumeryjskim, aramejskim, hebrajskim i greckim (wlasciwie to chyba w grece - choc sam nie wiem)...

NIE był to sumeryjski ;) (chyba ze mowimi o motywie mitu o potopie - starsza wersja jest faktycznie SUMERYJSKA ale biblia nie była pisana w tym języku)

pozdro, Marcin

barraqda 15.03.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez bjacek
i jak tak dalej pójdzie to będziemy "obrzuceni bananami" z całą surowością.

Egipt jak by nie patrzec w Afryce lezy to chyba tak zle nie bedzie :)

Ja bym sie neiobrazil jak by mi dali za free banana :)

pawelblu 15.03.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez Alinoe
NIE był to sumeryjski ...

A rzeczywiscie - sprawdzilem i tak jest jak mowisz, ale w takim razie siostra na religii w pierwszej klasie LO nas oszukala bo pamietam takie cwiczenie w ktorym trzeba bylo wpisac jezyki w jakich spisano biblie i tam byl sumeryjski.

*Vojtas* 15.03.2004 22:36

Według informacji, które ja posiadam Stary Testament pisany był w językach Hebrajskim, Aramejskim i Greckim. Nowy Testament w języku Greckim (Septuaginta ***8211; tłumaczenie siedemdziesięciu). W IV w. n.e. św. Hieronim przełożył pismo z Greki na język łaciński (Vulgata). Współcześnie używane jest tłumaczenie dokonane w XX w. przez Benedyktynów Tynieckich (Biblia Tysiąclecia).

Pozdrawiam. :)

cana 15.03.2004 22:39

film nie wiem jaki jest i nie mam się na razie ochoty przekonywać bo parę odcinków nge na mnie czeka, ale muza z tego filmu JEST GENIALNA

pozdro

ps biblia to aramejski i hebrajski a tłumaczenia to greka i tak dalej a sumerowie to dawno odeszli i motyw z potopem i cała resztą faktycznie jest ich

ps2 @Kizio a od kiedy to korn jest hardcore? :) znacznie pomyliłeś sobie kierunki ;) metal to i w tym moze jakiś jest ale brak punka, nihilizmu i calej tej reszty

Remix 15.03.2004 22:58

Witam!

dokladnie to syryjsko-aramejski

Alinoe 15.03.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

dokladnie to syryjsko-aramejski

remix przepraszam ze w tym watku ale MASZ NAJBARDZIEJ ODJAZDOWE FOTKI NA WWW (mam na myśli cykl DonWuja i...)!!!!

POZDRO SERDECZNE REMIX!!

Macio.Men 16.03.2004 09:30

Cytat:

Napisany przez cana
ps2 @Kizio a od kiedy to korn jest hardcore? :) znacznie pomyliłeś sobie kierunki ;) metal to i w tym moze jakiś jest ale brak punka, nihilizmu i calej tej reszty

A jak jak zobaczyłem logo korna to zwróciłem śniadanie.

P.S. Filmu nie widziałem, mam zamiar iść w sobotę.

Remix 16.03.2004 10:42

Cytat:

Napisany przez Alinoe
remix przepraszam ze w tym watku ale MASZ NAJBARDZIEJ ODJAZDOWE FOTKI NA WWW (mam na myśli cykl DonWuja i...)!!!!

POZDRO SERDECZNE REMIX!!

Witam!

hehehe dzieki :)

juz szykuje kolejna partie, tylko musze odpowiedni plener znalezc, a ze cieplo sie robi, to wkrotce powinny sie nowe ukazac :)

ps. a ja Ci sie w ogole podoba forma galerii? no i cala stronka ogolnie? (ostatnio duzo zmian bylo... nowe forum, nowa galeria, nowe download, mala zmiana kolorkow :))

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30.