Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego?
Abit 8 8.60%
Asus 24 25.81%
Intel 0 0%
Shuttle 2 2.15%
Microstar International (MSI) 24 25.81%
ECS 6 6.45%
Gigabyte 15 16.13%
Soltek 8 8.60%
Epox 5 5.38%
Inny wybór... (jakie?) 1 1.08%
Wszystkich głosów: 93. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.09.2002, 11:46   #1
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Weron napisa***322;(a)
Hmm.
Zaglosowalem na Gigabyta.
Czemu?
Odpowiedz juz taka padla bo ja mam .
Ale nie narzekam na nia.
Na forum pojawia sie wiele postow o problemach z bufforem.
Czemu ten problem wystepuje? W wiekszosci przypadkach chodzi o poprawnie zainstalowane drivery do plyty lub jakies konflikty, ktore wystepuja wlasnie z plyta glowna.
Nigdy nie mialem takich problemow.I nie musze instalowac zadnych driverow.
Chodzi ok.
Jak bym teraz mial kupic nowsza plyte to tez wybralbym tej samej firmy.
Widziałem ostatnio taką płytę GIGABYTE, która nie miała zworki do restu biosu. Programowo też się nie dało Jedynie baterie można wyjąć

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.06.2004, 10:16   #2
AndKoc
Bywalec

Data rejestracji: 20.06.2004
AndKoc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem Abita KT7A - były problemy z zasilaczem na płycie więc go sprzedałem. Słyszałem na giełdzie, że większość ma problemy z wysychającymi kondensatorami po roku eksploatacji, ale jest to sprawa zasłyszana, więc nie chciał bym nikogo z posiadaczy Abita obrazić.

Miałem Soltek 75KAV v5 - żadnych problemów, stabilna praca, spore możliwości obsługi sprzętu, ale niestety jedna sprawa nie do przeskoczenia (sdram) dlatego ją sprzedałem .

Obecnie mam Epox 8RDA3+ - świetna płyta, umiarkowana cena (399zł), drobne problemy z najnowszym sterownikiem IDE, ale na tym forum koledzy pomogli go rozwiązać i w tej chwili jestem baaardzo z niej zadowolony.

Zarówno Soltek jak i Epox bardzo długo uaktualniają biosy do swoich płyt rozszeżając ich możliwości przez co wydaje się, że dbają o klientów i robią stabilny sprzęt, więc za to ich cenię i polecam.

Absolutnie odradzam ECS K7S5A (Ekstra Ciulaty Sprzęt - przepraszam za słowa). Miałem okazje składać kilka kompów na tych płytach. Problemy ze sterami i pogarszająca stabilność. Po jakimś roku eksploatacji w większości sprzętów wymieniałem te płyty na inne.

Innych firm nie testowałem więc się nie wypowiadam.

Ale jak to zwykle bywa wybór należy do Ciebie
AndKoc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 11:51   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
ASUS - niemiecka solidność !!! (nigdy nie miałem problmów z płytami ASUSA)
MSI - baardzo dobre płyty!
No ale DLACZEGO są lepsze od innych?
Stary 21.09.2002, 12:17   #4
+++LeWaP+++
Guru

hm ...

To wygląda tak. Dla mnie istnieją tylko firmy (jeżeli chodzi o płyty gł.): ASUS / MSI / ABIT / keidyś a-open i soyo jeszcze z tych tańszych to DFI. Reszta jest tania, a tania nie jest bez powodu. Nie potrafię tego udowonić, wynika to z mojego kilkuletniego doświadczenia. Miałaem okazję składać wiele zestawów komputerowych i trochę tych części mi się przewinęło...

Np. popatrz na zestawy w MAKRO - niby atrakcyjne ceny, ale dlaczego nigdy nie podają szczegółowych parametrów tylko te, które się koajrzą najbardziej klientowi Ja wolę mieć p3 tualatina na porządnej płycie niż p4 na jakiejś taniej: pc-chips, sono, ecs,... Wydajnośc wówczas drastycznie spada, dyski żle pracuja, dźwięk zintegrowany się zacina (np. colin), xp sie nie instaluje, ramy gorszych firm nie działają, magistrala się zapycha... Oni idą na ilośc a nie na jakość. To tak jakby porównywać mercedesa S i mercedesa A. Niby oba merce, ale jaka różnica!

... nic mi więcej nie przychodzi do głowy...
Stary 21.09.2002, 12:18   #5
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dla mnie liczy się Wielka Trójca : Abit, Asus, MSI. Ale znam tez kilka świetnych modeli innych firm. W komputerach składanych dla siebie albo znajomych używam jednak tylko płyt tych trzech firm.
Raz tylko, na samym początku zdażył mi się niechlubny wyjatek - miałem płytę PC Chips. Straaaaaszne gówno !!! Wydajność żenująca, stabilność żadna. Żadna winda nie potrafiła na domyślnych sterownikach uruchomić UDMA. Jak ściągnołem sterowniki do IDE od producenta płyty to owszem, UDMA się uruchamiało ale podczas 8 na 10 startów wyskakiwał "błąd ochrony - uruchom system ponownie". Nawet jak juz wystartował to zwis był murowany w ciągu pierwszych 30 minut pracy systemu. Nigdy wiecej PC Chips !!! Od tamtej pory już nie eksperymentuje.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 21.09.2002 o godz. 12:25
Sebastian997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 12:31   #6
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wedlug mnie najlepsza plyta glowna jest to plyta firmy, ktora majac dany chipset opracowala go najlepiej i wycisnela z nigo ile trzeba zeby nam komputer chodzil bardziej stabilnie i szybciej. NIestety nie zawsze producent plyty ktory mial lepsze osiagi kiedys utrzymuje ta pozycje, dlatego nie da sie powiedziec ktora firma jest najlepsza.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 12:41   #7
+++LeWaP+++
Guru

Trzeba przyznać, że OPTIMUS umie wybrać stabilne, dosyć tanie komponenty do swoich zestawów. Kupują części mało znanych firm (ostatnio DFI ) i pchają ję do swoich bardzo drogich zestawów, a potem taki Kowalski dziwi sie czmu mój słabszy i straszy komputer chodzi szybciej i stabilniej od jego super drogiego monstrum
Stary 21.09.2002, 13:37   #8
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pirwsze mobo to intel drugie tez, trzecie to asus i czwarte to tez asus. kumplom polecam asusa (nie mam z nimi problemow), msi (nie sa az tak drogie a dosc przywoite) no i abita. no chyba ze komp ma byc tani ale to inna bajka

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 14:17   #9
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Powiem krotko "Giga-Byte" nie z tego wzgledu ze ja mam ale w porownaniu z poprzedniczka "Jetway" jest za***....a roznica. Konflikty zwisy non stop SHIT! a teraz jak reka odiol zero problemow (poza jednym opisywanym na forum z ktorym sobie poradzilem) Ja przywiazuje duza uwage na sam wyglad plyty i inne szczegoliki (taka korba ) Oczywiscie konstrukcja oraz funkcjonalnosc ma tez duze znaczenie. Co do innych to faktycznie Slyszalem tylko wiele dobrego o Asus'ie i MSI.
Taz40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 15:44   #10
tomo82
Gość

osobiscie to preferuje dwoch producentow ASUS'a za solidnosc i jakosc no i ta stabilnosc i MSI. Za innwowatorstwo, stabilnosc, i w miare przystepna cene. Niewiele brakuje MSI do ASUSA, a sma mam MSI i chwale

Niech Beda Wszyscy Pozdrowieni

Tomo
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 16:45   #11
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam aktualnie ESC K7S5A wersja z LAN, chodzi super mój Athlonik 1 GHz. Więc tak naprawdę ciężko powiedzieć która jest najlepsza nie używając danej płyty.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 21:42   #12
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kazdemu wedle potrzeb.

Cytat:
ThanatoS napisa***322;(a)
Ja mam aktualnie ESC K7S5A wersja z LAN, chodzi super mój Athlonik 1 GHz. Więc tak naprawdę ciężko powiedzieć która jest najlepsza nie używając danej płyty.

ale jak wsadzisz na nia dwa kontrolery (ide i scsi) do tego modemik (koniecznie na motoroli), jakas pradozerna karte graficzna, troche wiecej pamieci w nietypowych modulach (rozna pojemnosc i producent), powiedzmy jeszcze sb live'a, na lpt1 bedzie siedziec drukara zamiennie z flasherkiem dejana a na com'ie mbus to nie wiem czy to bedzie tak miodzio chodzilo. wybralem asusa tusl2-c
na razie scsi wywalilem bo kumpel wzial swoja yamahe ale zastanawiam sie na skanerkiem na usb. no nie wiem czy ten ecs to pociagnie. wystarczy mi zeby nic sie nie sypalo (winda) a na ecs'ie bedzie na bank z tym co mam do tej pory.

druga sprawa - mam chyba pecha do tych plyt - u kumpla jedna poszla na wymianke, u drugiego wywala bledy przy starcie, jak pomagalem ziomkowi skladac kompa na sklepie to byly jaja z agp=x4 (dwa identyczne kompy i ta sama grafa (czyt nie ten sam model ale ten sam egz) - w jednym jest w biosie x4 a w drugim nie ma - mowa oczywiscie o ecs'ie k7s5a czyli wersji bez lan'u).

wniosek w tym przypadku? - kazdemu wedle potrzeb

pzdrwm Nikita_Bennet

Ostatnio zmieniany przez Nikita_Bennet : 21.09.2002 o godz. 21:44
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 22:05   #13
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Trzeba przyznać, że OPTIMUS umie wybrać stabilne, dosyć tanie komponenty do swoich zestawów. Kupują części mało znanych firm (ostatnio DFI ) i pchają ję do swoich bardzo drogich zestawów, a potem taki Kowalski dziwi sie czmu mój słabszy i straszy komputer chodzi szybciej i stabilniej od jego super drogiego monstrum
Optimus to najgorsze badziewie !!! takie gówniane kompy za takie pieniądze !!!

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 22:20   #14
raptor123
Wymiatacz

Data rejestracji: 27.08.2002
raptor123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co sądzicie o płytach Lucky Star, ja posiadam od roku taką płytkę i chodzi Za$@!$#^^%ście> Może oni współpracuja z kimś z wielkiej trójcy. A tak to preferowałbym teraz płytke chyba MSI bo nie mam wiadomości na temat płyt Lucky Strar'a.
raptor123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2002, 22:56   #15
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Taz - możesz mi powiedzieć który GigaByte do którego JetWaya?
Pytam, bo czasem używam Jetów.

Twoje uprawnienia: