![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
| Zobacz rezultaty głosowania: Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego? | |||
| Abit |
|
8 | 8.60% |
| Asus |
|
24 | 25.81% |
| Intel |
|
0 | 0% |
| Shuttle |
|
2 | 2.15% |
| Microstar International (MSI) |
|
24 | 25.81% |
| ECS |
|
6 | 6.45% |
| Gigabyte |
|
15 | 16.13% |
| Soltek |
|
8 | 8.60% |
| Epox |
|
5 | 5.38% |
| Inny wybór... (jakie?) |
|
1 | 1.08% |
| Wszystkich głosów: 93. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Cytat:
Jedynie baterie można wyjąć
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 20.06.2004
![]() |
Miałem Abita KT7A - były problemy z zasilaczem na płycie więc go sprzedałem. Słyszałem na giełdzie, że większość ma problemy z wysychającymi kondensatorami po roku eksploatacji, ale jest to sprawa zasłyszana, więc nie chciał bym nikogo z posiadaczy Abita obrazić.
Miałem Soltek 75KAV v5 - żadnych problemów, stabilna praca, spore możliwości obsługi sprzętu, ale niestety jedna sprawa nie do przeskoczenia (sdram) dlatego ją sprzedałem .Obecnie mam Epox 8RDA3+ - świetna płyta, umiarkowana cena (399zł), drobne problemy z najnowszym sterownikiem IDE, ale na tym forum koledzy pomogli go rozwiązać i w tej chwili jestem baaardzo z niej zadowolony. Zarówno Soltek jak i Epox bardzo długo uaktualniają biosy do swoich płyt rozszeżając ich możliwości przez co wydaje się, że dbają o klientów i robią stabilny sprzęt, więc za to ich cenię i polecam. Absolutnie odradzam ECS K7S5A (Ekstra Ciulaty Sprzęt - przepraszam za słowa). Miałem okazje składać kilka kompów na tych płytach. Problemy ze sterami i pogarszająca stabilność. Po jakimś roku eksploatacji w większości sprzętów wymieniałem te płyty na inne. Innych firm nie testowałem więc się nie wypowiadam. Ale jak to zwykle bywa wybór należy do Ciebie
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ?
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
![]() |
hm
...To wygląda tak. Dla mnie istnieją tylko firmy (jeżeli chodzi o płyty gł.): ASUS / MSI / ABIT / keidyś a-open i soyo jeszcze z tych tańszych to DFI. Reszta jest tania, a tania nie jest bez powodu. Nie potrafię tego udowonić, wynika to z mojego kilkuletniego doświadczenia. Miałaem okazję składać wiele zestawów komputerowych i trochę tych części mi się przewinęło... Np. popatrz na zestawy w MAKRO - niby atrakcyjne ceny, ale dlaczego nigdy nie podają szczegółowych parametrów tylko te, które się koajrzą najbardziej klientowi Ja wolę mieć p3 tualatina na porządnej płycie niż p4 na jakiejś taniej: pc-chips, sono, ecs,... Wydajnośc wówczas drastycznie spada, dyski żle pracuja, dźwięk zintegrowany się zacina (np. colin), xp sie nie instaluje, ramy gorszych firm nie działają, magistrala się zapycha... Oni idą na ilośc a nie na jakość. To tak jakby porównywać mercedesa S i mercedesa A. Niby oba merce, ale jaka różnica!... nic mi więcej nie przychodzi do głowy...
|
|
|
#5 |
|
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Dla mnie liczy się Wielka Trójca : Abit, Asus, MSI. Ale znam tez kilka świetnych modeli innych firm. W komputerach składanych dla siebie albo znajomych używam jednak tylko płyt tych trzech firm.
Raz tylko, na samym początku zdażył mi się niechlubny wyjatek - miałem płytę PC Chips. Straaaaaszne gówno !!! Wydajność żenująca, stabilność żadna. Żadna winda nie potrafiła na domyślnych sterownikach uruchomić UDMA. Jak ściągnołem sterowniki do IDE od producenta płyty to owszem, UDMA się uruchamiało ale podczas 8 na 10 startów wyskakiwał "błąd ochrony - uruchom system ponownie". Nawet jak juz wystartował to zwis był murowany w ciągu pierwszych 30 minut pracy systemu. Nigdy wiecej PC Chips !!! Od tamtej pory już nie eksperymentuje. Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 21.09.2002 o godz. 12:25 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Wedlug mnie najlepsza plyta glowna jest to plyta firmy, ktora majac dany chipset opracowala go najlepiej i wycisnela z nigo ile trzeba zeby nam komputer chodzil bardziej stabilnie i szybciej. NIestety nie zawsze producent plyty ktory mial lepsze osiagi kiedys utrzymuje ta pozycje, dlatego nie da sie powiedziec ktora firma jest najlepsza.
|
|
|
#7 |
|
Guru
![]() |
Trzeba przyznać, że OPTIMUS umie wybrać stabilne, dosyć tanie komponenty do swoich zestawów. Kupują części mało znanych firm (ostatnio DFI
) i pchają ję do swoich bardzo drogich zestawów, a potem taki Kowalski dziwi sie czmu mój słabszy i straszy komputer chodzi szybciej i stabilniej od jego super drogiego monstrum
|
|
|
#8 |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
pirwsze mobo to intel drugie tez, trzecie to asus i czwarte to tez asus. kumplom polecam asusa (nie mam z nimi problemow), msi (nie sa az tak drogie a dosc przywoite) no i abita. no chyba ze komp ma byc tani ale to inna bajka
pzdrwm Nikita_Bennet
|
|
|
#9 |
|
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Powiem krotko "Giga-Byte" nie z tego wzgledu ze ja mam ale w porownaniu z poprzedniczka "Jetway" jest za***....a roznica. Konflikty zwisy non stop SHIT! a teraz jak reka odiol zero problemow (poza jednym opisywanym na forum z ktorym sobie poradzilem) Ja przywiazuje duza uwage na sam wyglad plyty i inne szczegoliki (taka korba
) Oczywiscie konstrukcja oraz funkcjonalnosc ma tez duze znaczenie. Co do innych to faktycznie Slyszalem tylko wiele dobrego o Asus'ie i MSI.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Gość
|
osobiscie to preferuje dwoch producentow ASUS'a za solidnosc i jakosc no i ta stabilnosc i MSI. Za innwowatorstwo, stabilnosc, i w miare przystepna cene. Niewiele brakuje MSI do ASUSA, a sma mam MSI i chwale
Niech Beda Wszyscy Pozdrowieni Tomo |
|
|
|
#11 |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Ja mam aktualnie ESC K7S5A wersja z LAN, chodzi super mój Athlonik 1 GHz. Więc tak naprawdę ciężko powiedzieć która jest najlepsza nie używając danej płyty.
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
kazdemu wedle potrzeb.
Cytat:
ale jak wsadzisz na nia dwa kontrolery (ide i scsi) do tego modemik (koniecznie na motoroli), jakas pradozerna karte graficzna, troche wiecej pamieci w nietypowych modulach (rozna pojemnosc i producent), powiedzmy jeszcze sb live'a, na lpt1 bedzie siedziec drukara zamiennie z flasherkiem dejana a na com'ie mbus to nie wiem czy to bedzie tak miodzio chodzilo. wybralem asusa tusl2-c na razie scsi wywalilem bo kumpel wzial swoja yamahe ale zastanawiam sie na skanerkiem na usb. no nie wiem czy ten ecs to pociagnie. wystarczy mi zeby nic sie nie sypalo (winda) a na ecs'ie bedzie na bank z tym co mam do tej pory. druga sprawa - mam chyba pecha do tych plyt - u kumpla jedna poszla na wymianke, u drugiego wywala bledy przy starcie, jak pomagalem ziomkowi skladac kompa na sklepie to byly jaja z agp=x4 (dwa identyczne kompy i ta sama grafa (czyt nie ten sam model ale ten sam egz) - w jednym jest w biosie x4 a w drugim nie ma - mowa oczywiscie o ecs'ie k7s5a czyli wersji bez lan'u). wniosek w tym przypadku? - kazdemu wedle potrzeb pzdrwm Nikita_Bennet
Odrzucamy krolow, prezydentow oraz glosowanie. Wierzymy w zgode powszechna oraz kod wykonywalny D. Clark - Internet Wizard Ostatnio zmieniany przez Nikita_Bennet : 21.09.2002 o godz. 21:44 |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
A co sądzicie o płytach Lucky Star, ja posiadam od roku taką płytkę i chodzi Za$@!$#^^%ście> Może oni współpracuja z kimś z wielkiej trójcy. A tak to preferowałbym teraz płytke chyba MSI bo nie mam wiadomości na temat płyt Lucky Strar'a.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Taz - możesz mi powiedzieć który GigaByte do którego JetWaya?
Pytam, bo czasem używam Jetów.
|
![]() |
|
|