Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Po użyciu nie usuniesz (*.avi) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/po-uzyciu-nie-usuniesz-avi-26967/)

Y@nkee_PL 01.12.2003 22:20

CHIP 12/2003
Cytat:

Pyt.: Mam problem z usunieciem plikow AVI w Win XP. Za kazdym razem gdy chce skasowac jakis film, pojawia sie komunikat, ze plik jest uzywany!

Odp.: Opisany w liscie problem jest najprawdopodobniej spowodowany uaktywnieniem systemowej funkcji podgladu plikow. Warto ja zatem wylaczyc, znajdujac i kasujac w Rejestrze wpis PropertyHandler (jest on czescia klucza HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shel lex\)....
a dalej bylo o Windows/Total Commanderze ;)

ciekawe czy to pomoze :)

Pozdro.

KarolluZ 02.12.2003 10:24

Y@nkee_PL... a czy to dotyczy również katalogów !?

Y@nkee_PL 02.12.2003 11:22

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Y@nkee_PL... a czy to dotyczy również katalogów !?

tzn. w jakim sensie ???
nie mozesz usunac pustego katalogu czy katalogu wlasnie z jakims AVIkiem?

KarolluZ 02.12.2003 11:53

nie mogę ogólnie usunać pustego katalogu... po prostu tak jakby windows go używał... ponadto ktoś zamieścił taki plik INUSE i tym można usunać wszystko co tylko chcę i nie ważne czy winda używa tego pliku czy nie.... jednak dla mnie coś tu jest skoplikowanego.....

Y@nkee_PL 02.12.2003 12:42

a co to za folder, bo jesli systemowy to faktycznie nie ma sie czego dziwic
przy windzie 2003 na C mam pusty katalog o nazwie wmpub i nie idzie go usunac bo niby jest uzywany :)

KarolluZ 02.12.2003 13:28

no coś ty.... poco mi usuwać systemowe rzeczy... żeby mi się winda nie uruchomiła tylko zawisła po między piętrami !? hehehehe. Po prostu jakiś katalog na zupełnie innej patrycji.... dziwna sprawa...

nimal 02.12.2003 14:00

sprubuj scandyska - moze Ci tego cusia wywali :)

KarolluZ 02.12.2003 16:04

wiesz NIMAL, chyba jedna rzecz się sprawdza... Chodzi mi o to, że człowiek zawsze wybiera różne drogi... często te trudniejsze.... często robi na okrętkę niż po prostu użyje normalnych, konwencjonalnych, prostych metod. A wiesz, że to mi nawet nie przyszło do głowy z tym scandiskiem !? :)

Y@nkee_PL 02.12.2003 20:28

a jaka w ogole nazwe nosi ten nieusuwalny katalog ??? :)

tower 02.12.2003 21:08

jak mam takie problemy (z rzadka sie pojawiają) to zamykam eksplorator uruchamiam cmd i po problemie

lopus 02.12.2003 21:36

WindowsXP ma jakąś opcję która powoduje że nie można usunąć poleceniem DELETE pliku który wcześniej używał MEDIA PLAYER.
Ja uwazam ze sprawcą jest explorer,ktory jest zajety tym procesem.
Spróbuj tak:zamknij proces explorer.exe a nastepnie usun plik.
Co ciekawe ze czekając ok godziny taki plik sam sie zwalnia....
A tu znalazłem inna porade ale nie sprawdzałem(zrob najpierw kopie rejestru):
"Jeśli spodziewasz się, że problemy sprawia podgląd filmów, to można go wyłączyć - trzeba skasować klucz:
HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shel lex\PropertyHandler "

woitas 25.05.2004 14:23

nie chciałem zaczynać nowego wątku, więc podpiąłem to tutaj.
znalazłem regfix, który likwiduje problem z usuwaniem uszkodzonych *.avi.
autorem jest twórca divxfix'a.

programik

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:34.