Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Podwyżka cen gazu.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podwyzka-cen-gazu-56669/)

Loczek 17.09.2005 15:40

Jak narazie miał to najbardziej opłacalne paliwo do ogrzewania mieszkań. Ed hunter nie możesz kierować się tabelą. Nie bez znaczenia jest izolacja domu i instalacja co jaką posiadasz w mieszkaniu.

ed hunter 17.09.2005 15:45

Cytat:

Napisany przez Loczek
Jak narazie miał to najbardziej opłacalne paliwo do ogrzewania mieszkań. Ed hunter nie możesz kierować się tabelą. Nie bez znaczenia jest izolacja domu i instalacja co jaką posiadasz w mieszkaniu.

wiadomo że ma znaczenie.

w tabeli jest podane zużycie przy nominalnej mocy, więc w praktyce można to podzielić na 3 lub 4 - piec na maxa chodził by tylko przy -30 stopniach.

andrzejj9 17.09.2005 17:58

Cytat:

Napisany przez Loczek
andrzej9 odradzam palić meblami. Zazwyczaj meble takie były produkowane ze sklejek bądz płyt wiórowych. A wiadomo, że jak sklejka i płyta wiórowa to jest i klej. Dłuższe palenie takim materiałem może spowodować zapalenie sie komina.

Wezmę to pod uwagę, chociaż to są bardzo stare, i na pewno lepsze niż dzisiaj jakości meble. Wydaje mi się, że to porządne drzewo, a już na pewno nie zwykłe płyty wiórowe, jakie stosuje się dzisiaj. Ale sprawdzę to.

Ormianin 17.09.2005 19:18

Ja mam gazowe centralne, piec dwufunkcyjny Boscha, podasze uzytkowe 2 poziomy, w zimie mam min. 15-16 stopni a max 18-19 stopni, jak mi teraz przywala taka cene za gaz, to bede musial ustawic max tylko 16 stopni, bo gaz idzie tez przeciez na gotowanie i ciepla wode do mycia... kurde coraz gorzej jest w tej Polsce, nie ma przyszlosci, ale ja nie chce marznac tej zimy... chyba w salonie postawie zwykla koze, komin za okno i bede palil czym popadnie... piernicze ekologie, w tym panstwie to ekologia jest chyba za murzynami... oby jeszcze bylo cieplo, moze stworca sie zmiluje i odbierze nam zimy, a bedzie zawsze lato ! :)

epol 18.09.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a widzę przez okno, że sąsiad pali w kominku.

Ladnie tak podgladac sasiada ^_^

ed hunter 18.09.2005 14:12

Cytat:

Napisany przez epol
Ladnie tak podgladac sasiada ^_^

komin nie sąsiada :jezyk:

rork 18.09.2005 15:47

taką tabelke znalazłem
http://www.tilgner.com.pl/Wykres.html

miał jest bezkonkurencyjny (ja mieszkam w bloku i płacę 220zł miesięcznie )

andrzejj9 03.01.2006 10:53

Podobno od dzisiaj jakaś kolejna i to znaczna podwyżka cen gazu i prądu. Słyszał ktoś coś na ten temat?

ed hunter 03.01.2006 11:00

dostałem rachunek za dwa miesiące - ponad 700 zł.

a paliłem dużo w kominku.

dzieńdobry witamy w realnym świecie. :|

Ormianin 03.01.2006 11:13

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Jaka kubature ogrzewales gazem? Ja 120 m2 ogrzewam, rachunku nie mam jeszcze, ale juz sie lękam... a temp mam caly czas 16 stopni, przez swieta zaszalalem na 18,5 i w nowy rok, codzinnie "do mycia" o 19:30 wlaczam ogrzewanie na 18 stopni, ale to nie mozna nazwac komfortowym zyciem... chyba sie podlacze z farelka na dziko poza licznik bo powoli zycie w polarach i cieplych podwojnych dresach mnie dobija!!!! :blee:

ed hunter 03.01.2006 11:20

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Jaka kubature ogrzewales gazem? Ja 120 m2 ogrzewam, rachunku nie mam jeszcze, ale juz sie lękam... a temp mam caly czas 16 stopni, przez swieta zaszalalem na 18,5 i w nowy rok, codzinnie "do mycia" o 19:30 wlaczam ogrzewanie na 18 stopni, ale to nie mozna nazwac komfortowym zyciem... chyba sie podlacze z farelka na dziko poza licznik bo powoli zycie w polarach i cieplych podwojnych dresach mnie dobija!!!! :blee:

ogrzewam 300m***178;, mam najczęściej ciepło, spaliłem w kominku (czasami w dwóch) towaru za około 600zł (od września) w mordę :blee:

edit: a jeszcze nie było naprawdę zimno :|

joujoujou 03.01.2006 12:04

Kurek ze wschodu zakręcony to i podwyżka pewnie niedługo będzie... :>

Ormianin 03.01.2006 12:07

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ogrzewam 300m², mam najczęściej ciepło, spaliłem w kominku (czasami w dwóch) towaru za około 600zł (od września) w mordę :blee:

edit: a jeszcze nie było naprawdę zimno :|

U mnie bylo minus 10 w nocy pare dni, ale wtedy jechalem tylko na 16 stopni, przy czym piec szalal prawie co godzine, mam poddasze uzytkowe, a tam izolacja nie jest najlepsza i nie mam jak poprawic tego tymczasem, bo musialbym albo regispy od srodka odkrecac albo dach zrywac, a to koszt bagatela zbyt duzy...

@Ed ja mysle ze ty wcale duzo nie zaplaciles, widac ze komuinek duzo jednak daje w takim domu... u mnie nie ma az takiej mozliwosci zalozenia takiego pieca, tzn. jest ale koszt sa duze, bo musialbym osobny ocynkowany komin stawiac, a te pozowlenia kominiarskie i reszta tez kosztuje... (zastanawiam sie nad tym pradem, powaznie :idea: cena gazu powoli zbliza sie do ceny energii elektrycznej i wezme druga taryfe i jakos to bedzie)

andrzejj9 03.01.2006 12:10

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Tyle to ja się obawiam dostanę za jeden miesiąc.. Może jeszcze nie, bo zimno to rzeczywiście jeszcze nie było, ale tak w styczniu - lutym, jak temperatura spadnie do -10 to będzie naprawdę źle..

A temperatura w domu nie przekracza 18 stopni. Ja tylko sobie w pokoju piecykiem na wieczór dogrzewam to dochodzi do 19, czasem (ale rzadko) 20. Ale to też do dupy.. Widać transport i ciepło to w Polsce są dobra (usługi) luksusowe..

ed hunter 03.01.2006 12:19

poprawka. mam teraz rachunki w ręku (mam 2 liczniki - jeden pracownia)
654 + 283 wczoraj tylko zerknąłem (na jeden chyba) a byłem w stanie wesołości :> więc zaokrągliłem mocno w dół...jeszcze nie zapłaciłem, ale zaraz to zrobię i zostanie mi jeszcze na 1 piwo.....

edit: wyłączam centralne....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45.