![]() |
Cytat:
|
same podwyzki....;/
mnie zastanawia jedno.. po jaka cholere place oplate pzresylowa, oplate za licznik i inne teog typu ... wliczcie to w cene gazu,ale obiektywnie,a nie jak zwykle naciagac.. jak zuzywasz duzo gazu-duzo musi byc do ciebie dostarczone,wiec logicznie rzecz biorac placisz wiecej za to ze do ciebie dotarlo tyle a tyle gazu. a nie uzywasz... to nie placisz, bo tez za co? tylko nie piszcie,ze jak nikt nie bedzie uzywal, to zaklad bedzie straty ponosil, bo infrastrukture tzreba utrzymac itd. |
Cytat:
druga sprawa to cena gazu....efekt taki, że w mniejszych miejscowościach wszyscy palą węglem, nawet jeśli mają gaz. u mnie na przedmieściu też zaczynają niektórzy palić węglem w centralnym. przez całe lata nie było zapachu węgla a teraz wraca. |
Ja tam pale czym się da, węglem,drewnem,starymi szmatami,wykładzinami,kawałkami opon,byle było energetyczne.
A zapachy przy tym jakie:ognicho: .Wróble z drzew spadają.:rotfl: Gazu nie mam(no chyba tylko w zapalniczce),więc ceny gazu mnie bezpośrednio nie dotyczą.Wodę mam z własnej studni głębinowej:spoko: ,(byście porównali ją z wodą z rurociągu)więc jestem uzależniony tylko od prądu. |
Cytat:
Zima wystarczy ze z samochodu wysiadam i otwieram drzwi do domu - a jest tego raptem 60m . Po czym wlosy nadaja sie natychmiast do mycia - tak napi...ja. ( oczywiscie o przewietrzeniu np poscieli czy wystawieniu prania na pole (dwor dla kolegow w wawy;) ) moge wtedy zapomniec) Uwazaj na sasiadow:D |
Cytat:
dyskujsa toczy sie o cenach gazu i o ogrzewaniu gazowym, ja mam nadzeje ze tymczasem stac mnie jeszcze na ten komfort ogrzewania, nie musze starych opon i petow po napojach rozpalac, zreszta pieca na opal staly tez nie mam, nawet nie wiem gdzie u siebie mialbym takie palenisko postawic |
Cytat:
mam sąsiadów (ulicę dajej), którzy palą śmiecie w piecu a najgorsze, że butelki PET, :\ na całe szczęście od wschodu - rzadko taki wiatr jest, ale na wiosnę się trafia. palą ten syf z samego rana i nie można okna otworzyć (( widzę czasami reklamy pieców na zużyty olej z samochodów - to musi dopiero byc fajna sprawa....:zygi: |
Cytat:
Cytat:
płacić za benzynę więcej niż ten kto rzadko a dużo. Cały ten pomysł tchnie komunizmem. |
Ehh.. to niestety nie jest informacja primaaprilisowa, a na pierwszy rzut oka tak mo***380;e wygl***261;da***263; (bo kto by jeszcze chocia***380; pomy***347;la***322; o tym, ***380;e ceny mo***380;na jeszcze podnie***347;***263;..), ale od dzisiaj gaz znowu dro***380;eje - o 15%.
Ja tego nie s***322;ysza***322;em, ale podobno wyliczenia 'specjalist***243;w' wskazuj***261;, ***380;e przeci***281;tna rodzina ogrzewaj***261;ca dom gazem b***281;dzie p***322;aci***263; ok. 15 z***322;otych wi***281;cej ni***380; dotychczas. Interesuj***261;ca matematyka , wychodzi na to, ***380;e - w moim przypadku - 15 procent z 600 z***322;otych to 15 z***322;otych. A ja si***281; dziwie, ***380;e w Polsce ***378;le si***281; dzieje, je***347;li nasi spece od finans***243;w w ten spos***243;b licz***261;... ps: Nie ten temat, ale absurd podobny - podobno ju***380; co***347; zaczynaj***261; w ministerstwie finans***243;w przeb***261;kiwa***263; o podwy***380;ce akcyzy na benzyn***281;.. Chyba rzeczywi***347;cie za du***380;o ludno***347;ci w kraju mamy i trzeba zach***281;ci***263; jak najwi***281;cej os***243;b do ucieczki za granic***281;.. |
Najwyższa pora aby gaz podrożał!
Niska cena gazu zabija polskie górnictwo! A to nasz "czarny skarb". Bezsensowny kontrakt na dostawę gazu z Rosji (płać i nie dyskutuj czy pobrałeś czy chciałeś pobrać) spowodował "rozdawnictwo gazu" w Polsce > lepiej niech ludzie spalają gaz niż płacić Rosji za nic... Efekt uboczny > górnictwo leży > górnicy bez pracy > itd... Mnie podwyżki gazu cieszą > będzie normalniej... P.S. Gazu nie zużywam w ogóle, sorry tylko do zapalniczki (ten wstętny nałóg) :P |
ja sobie troch***281; nie wyobra***380;am, ***380;e wszyscy i ja zaczn***261; w***281;glem pali***263;...
pomijam koszt pieca, kt***243;rego nie mam, bo stary przerdzewia***322; a nowoczesny troch***281; kosztuje, ale czad w bezwietrzne wieczory....ju***380; w***281;glem czu***263; wieczorem a tylko kilka os***243;w w promieniu 500m pali. druga sprawa to syf z jakim trzeba si***281; zmaga***263; pal***261;c w***281;glem - dobrze wiem, bo pali***322;em. a czyszczenie pieca to koszmar :\ |
Cytat:
1. wierzysz ze jesli cena gazu wzrosnie, kopalnie rusza pelna para i ludzie beda ogrzewac sie weglem/koksem? Moi "bidni" sasiedzi pala glownie stare gumowce, pety po napojach, szmaty na smietniku i inny syf... zreszta zgodnie z takim mysleniem, niech PKP wycofa elektrowozy z kolei i zastapi je parowozami, zawsze mozna wszedzie obsadzic wszystko maszynami parowymi i cofnac sie do XIX w., w przemysle, w gospodarce i tp. 2. druga kwestia to sprawa czysto urzedowa, w moim przypadku zamontowanie pieca weglowego nie wchodzi w gre... poniewaz byloby to niezgodne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i zwyczajnie nie dostalbym pozwolenia na uzytkowanie takiego pieca na opal staly... a nawet jak go postawie na dziko, to musze miec komin, a na komin trzeba dostac opinie kominiarska, w oparciu o plan zagospodarowania przestrzennego i kolko sie zamyka, a jak mnie zlapia to place 30000 zl za samowolke... inwestycja taka wiec odpada na calego 3. najtaniej bedzie jak bede sie ogrzewal elektrycznie... tyle ze podepne sie poza licznik i co ty na to? wtedy gowno mnie obchodza rozne pdwyzki (czytso polskie myslnie a co) |
Cytat:
palę drewnem w 2 kominkach (najczęściej w jednym) - drewno jest mało upierdliwe, ale odkurzacz trzeba mieć pod ręką. palenie węglem w centralnym to ciągłu obowiązek, nie mający nic wspólnego z przyjemnością (ogień w kominku) syf nieziemskia czyszczenie pieca węglowego to coś co mogą tylko zrozumieć posiadacze. mam kotłownię w piwnicy, bez okna na zewnątrz (tylko wsyp na węgiel) paliłem jakiś czas, czyściłem i nie chcę tego więcej. |
@Ormianin:
1. Elektrowozy jeżdżą na węgiel, bo prąd jest produkowany z węgla... 2. Dzisiejsze piece węglowe to już inna bajka, full automatyka, bezobsługowe (wymagają zbliżonej kontroli jak gazowe). Oczywiście węgiel do zasobnika trzeba dosypać, worki z popiołem odstawić > pierwsza czynność porównywalna do pieca na płynny gaz czy olej opałowy. 3. Pełny komfort zapewnia kotłownia z piecem gazowym i węglowym. W zależności od temperatur zewnętrznych jedziesz na jednym albo drugim piecu. Korzyści finansowe oczywiste i zwracają się szybko. 4. Oczywiście optymalne rozwiązanie wymyślili mądrzejsi i bogatsi od nas: prąd elektryczny - super sprawa! Bezpiecznie, czysto, higienicznie, bezstratnie, 100% sprawność. Ale to rozwiązanie nie jest dla początkujących, czyli nas, Polaków :P Prąd elektryczny możesz produkować z czego chcesz: gaz, węgiel, woda, wodór, wiatr, śmieci i ... dopisz co chcesz :) Piszę to tylko po to, aby uzmysłowić wszystkim iż czasy gazu dla biedoty odchodzą i nie wrócą :czytaj: |
a ja na gaz mam wyje**** :)
jeżdźe VW Polo 1,0 które i tak mało spala i nie chciałbym dojechać silnika gazem. Za dużo widziałem samochodów zniszczonych przez gaz i żal by mi było. Chyba że ta nowoczesna instalacja gaz sekwencyjny za kilka tysięcy zł, ale kiedy to się zwróci...:) pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:45. |