![]() |
Cytat:
Ale niestety wymyslili sobie taraz doplate do takiego wystawiania faktur 5PLN z groszem jak zglaszam telef i mi przysylaja poczta. CZyli jestem do tylu dodatkowe 11PLN na 2 miesiace - co w sakli roku daje:wow:132 PLN - :ysz:to jest kradziez w bialy dzien((:boks: |
Cytat:
|
Cytat:
|
... ale, jak juz jestesmy przy temacie to kto potrafi to wytlumaczyc.
W sumie placimy dosc duzo stalych oplat co miesiac - za tzw abonament chyba ( nie mam rachunku przy sobie cos okolo 20 PLN) Kiedys sie pytalem jak weszla ta druga oplata ( dawniej byla tylko jedna) to mi wytlumaczyli w gazowni ze to dla tego czlowieczka co licznik spisuje. Ok - mogli to tak sobie nazwac, ale co k...a teraz powiedza jak czlowiek nie dosc ze dzwoni , podaje to jeszcze placi - czyli jest to 3 oplata stala - tak bym to nazwal. A czlowieczek nie musi juz do mnie ganiac - bo i tak jego spisy nie sa brane w tym wypadku pod uwage. Czy to nie jest k...o:klnie: |
Uważam, że przesadzacie z tymi kosztami ogrzewania. Można całą zimę opękać 30 kilowym workiem węgla.
|
Cytat:
Zauwaz ze w tym topicu piszemy gl o gazie + ewentualne dogrzanie z kominka, piecyka, ale dawaj :) |
Cytat:
|
ja tez chce sie dowiedziec jak to uczynic, bo dziadek troche "pali" tym gazem i wychodza spore rachunki
@epol dowcipne :P ja mam tez piec na wegiel i w zwiazku z tym moje pytanie jak to uczynic :> |
Cytat:
|
30kg? moze to wegiel wzbogacony uranem...
z tego co wiem wegiel na zime to sie chyba w tonach liczy. Ja tez pale gazem, rachunki ok 600-700zl na miesiac :/. Na skutek ulepszen (sterowanie termostatem itd) z roku na rok spalamy mniej gazu ale rachunki rosna ... Z tego co sie orientuje koszt ogrzewania weglem jest minimalnie nizszy od ogrzewania gazem, a do tego trzeba z tym weglem zasuwac, trzeba go przywiezc, zrobic cos z popiolem itd. |
ja wiem jak zimę przetrzymać na 30 kg węgla.
rozpalamy w domu ognisko z tego węgla, ulegamy zaczadzeniu i zima w szpitalu lub 2 mertry pod ziemią. :> |
Cytat:
|
Wlasnie mi dzis przywiezli drzewo (6mp Buka i 9mp Jesiona) w/g poprzednich lat powinno mi to straczyc na dwa sezony co przy cenie 125zl za 1mp (z przywozem) daje okolo 1000zl za zime plus minimalne koszta gazu, piec jest ustawiony na noc na 17 stopni ale nawet tej zimy przy 20 stopnowych mrozach zapalal sie sporadycznie nad ranem. Jak ktos z okolic Bielska-Bialej ma namiary na tanie twarde drzewo to pisac :P
Teraz czekam na lepsza pogode i biore sie za ciecie, jak wpadne w trans to za dwa dni sie z tym razem z porabaniem i poukladaniem uporam :D |
Jak zmarzniecie trzeba wziąć woreczek na plecki pospacerować troszkę po domku i zobaczycie jak sie zgrzejecie :haha: Żart oczywiście, też ubolewam nad cenami gazu za niecałe trzy miesiące zapłaciłem 1300 PLN. Pozdrawiam i przepraszam niezadowolonych z mojego postu.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:12. |