Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Potrzebna szybka pomoc-jaki laptop?-musze szybko cos wybrac z www.bigondigita.com (https://forum.cdrinfo.pl/f5/potrzebna-szybka-pomoc-jaki-laptop-musze-szybko-cos-wybrac-www-bigondigita-com-53376/)

yahol 16.06.2005 15:26

Cytat:

Napisany przez Eliasz
A co do płyty Windowsa to z tego co czytałem w wątku rozpoczętym przez @ndrzejj9 gdy on kupował laptopa, to Dell faktycznie podobno nie daje płyt z Windowsem, ale na dysku w Dellach znajduje się partycja (ukryta w biosie, nie widoczna spod Windowsa) na której znajdują się wszystkie pliki potrzebne do odtworzenia systemu.
Odtworzenie=reinstalacja po formacie?? ale skoro ta partycja ma nawet ok. 10GB to chyba znajduje się tam wszystko potrzebne do instalaci windowsa po formacie

Wiekszosc duzych firm produkujacych laptopy, a nawet stacjonarki, robi podobnie.
Na dysku jest ukryta partycja, zarzadzalna, dostepna po wcisnieciu klawiszy, ktora automatyczne instaluje nowy, czysty system ze wszystkimi sterownikami i programami firmowymi.
Nawet nie trwa to dlugo.
Oczywiscie wszystkie dane zostaja utracone.
Obecnie dosc powszechna praktyka.

andrzejj9 16.06.2005 21:29

Dokładnie, płytki to nie problem, bo wszystko jest na partycji twardego dysku.. Zresztą płytę z Windowsem już mam, bo wystarczyło w oprogramowaniu ją sobie wypalić z dysku. Rzecz banalna i w sumie niepotrzebna, ale na wszelki wypadek zrobiłem sobie kopię.

Jest jeszcze ciekawa funkcja instalowania od nowa systemu. Przy uruchamianiu komputera przyciska się bodajże ctrl+F8 (czy coś takiego) i tam można ustawić wszystkie opcje. Samo istalowanie systemu trwa dosłownie kilka minut i już wszystko ładnie działa :)

Jeśli chodzi o temat, to nie zauważyłem go wcześniej, ale jeżeli pytanie jest aktualne, to mogę coś podpowiedzieć, bo jestem w miarę na bieżąco. Daj znać :)

joujoujou 16.06.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
[...] Rzecz banalna i w sumie niepotrzebna, ale na wszelki wypadek zrobiłem sobie kopię.[...]

I bardzo dobrze zrobiłeś, w koncu dysk też się może zepsuć, a tak zawsze masz jakieś wyjście z sytuacji. :tak!:

ro29 16.06.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez yahol
Wiekszosc duzych firm produkujacych laptopy, a nawet stacjonarki, robi podobnie.
Na dysku jest ukryta partycja, zarzadzalna, dostepna po wcisnieciu klawiszy, ktora automatyczne instaluje nowy, czysty system ze wszystkimi sterownikami i programami firmowymi.
Nawet nie trwa to dlugo.
Oczywiscie wszystkie dane zostaja utracone.
Obecnie dosc powszechna praktyka.

Witam !
A ja akurat z czymś takim się jeszcze nie spotkałem - i jest to dla mnie zupełna nowość.
Z tym, że z Laptopami, a także ze sprzętem "markowym" nie miałem jeszcze do czynienia (na większą skalę).
A pomysł może i dobry - ale jak już wspomniano - płytka wypalona musi być, bo dysk zawsze może ulec awarii.
Pozdrawiam
ro29

BD 16.06.2005 22:18

Plyta nie jest konieczna bo prawda jest taka, ze w przypadku awarii mozna zainstalowac system z dowolnej plyty i wpisac wlasny numer. To zalatwia sprawe i nadal jest legalnie.

legion 16.06.2005 22:22

@Eliasz ja bym zaproponowal ci cos od IBM sam posiadam laptopa owej firmy bardzo mocna konstrukcja i dluga zywotnosc ale na stronce ktora podales nie ma za duzego wyboru :)

Eliasz 16.06.2005 22:33

@Andrzejj9 - jakbyś mógł to skrobnij jakiś tekścik ;)

Co sądzicie o takim Sony Vaio za 1299$ ???
Cytat:

Product Specifications

VAIO FS640 CENT PM 1.6G 80GB 512MB XPH 15.4WXGA XB DVD+R/DL WL-G

Processor Brand: Intel
Processor Class: Pentium M Processor
Processor Number: 730
Processor Speed: 1.6 GHz
Bus Speed: 533 MHz
Mobile Technology: Centrino
L2 Cache Size: 2 MB
Memory Speed: PC2700 (333MHz)
Memory Technology: DDR-SDRAM
Installed Memory: 512 MB
Maximum Memory: 1 GB
Hard Drive Capacity: 80 GB
Drive Controllers: IDE (Ultra ATA/DMA)
Rotational Speed: 4200 RPM
Additional Drives: DL DVD+/-RW
Sound Support: Digital Audio (16-bit)
Video Chipset: Intel Graphics Media Accelerator (GMA)
Shared Video RAM: 128 MB
Resolution: 1280 x 800
Display Size: 15.4 in
Display Type: Active Matrix LCD (TFT)
Port Connectors:
Audio Interface: Monaural mini microphone jack, Headphone jack
Graphics Interface: VGA out with Smart Display Sensor
i.LINKŽ connector (IEEE 1394) (4 pin)
3 USB 2.0 ports
Port replicator connector
Card Slots: Memory Stick
Memory Stick Duo
Memory Stick Pro
Type I CardBus
Type II CardBus
Network Support: Ethernet (10/100 Mbps)
Wireless Protocol: 802.11b
802.11g
Modem Speed: 56 Kbps
Input Devices: Keyboard
Touchpad
Battery Life (average): 2.5 - 5.5 Hours
Number of Batteries: 1
Installed Operating System: MicrosoftŽ WindowsŽ XP Home Edition
Wujek teraz ma Sony Vaio i nie narzeka, więc??? brać?? tymbardziej wujek chętny by był go wziąść bo jest dostępny w sklepie od ręki, nie trzeba czekać, tylko wchodzi, płaci i już ma.

ro29 16.06.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez Eliasz
....

Co sądzicie o takim Sony Vaio za 1299$ ???

Wujek teraz ma Sony Vaio i nie narzeka, więc??? brać?? tymbardziej wujek chętny by był go wziąść bo jest dostępny w sklepie od ręki, nie trzeba czekać, tylko wchodzi, płaci i już ma.

Witam !
Ja sądze, patrząc na parametry, że nie za bardzo jest się do czego doczepić - może przydało by się więcej USB - choć 3 też wystarczą ;)
A co do reszty - nieźle - matryca 15,4" - mogła by być większa, ale z drugiej strony zwiększa to nie tylko cenę, ale też wymiary i wagę.
Z tym, że nie wiem, ile w Polsce podobny sprzęt by kosztował - mam wrażenie że chyba więcej, ale nie sprawdzałem.
A tak z ciekawości - jak to jest z gwarancją jak kupisz to w USA i przywieziesz do Polski ? Standartowo taka gwarancja nie obowiązuje, ale przy tych znanych firmach, jest może inaczej ?
Pozdrawiam
ro29

Eliasz 16.06.2005 22:56

Zapomniałem dodac linka przedtem http://bigondigital.com/viewitem.php?IndexID=7696

Chodzi właśnie o ten sklep, wujek za kilka dni bedzie wracal i wolalby isc do sklepu i kupic od reki niz zamawiac i czekac na przesylke.

yahol 16.06.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
A ja akurat z czymś takim się jeszcze nie spotkałem - i jest to dla mnie zupełna nowość.

Powszechnie stosowane np. przez IBM w stacjonarkach i laptopach, wyjatkiem sa serwery IBM.
Toshiba, Acer (dodaje plyte ghosta, z systemem i sterownikami i programami serwisowymi i uzytkami), podobnie robi HP (po przejeciu Della).
Paktyka jest powszechna. I bardzo wygodna, a problem zepsutego dysku nie istnieje w praktyce, bo na gwarancji wymieniaja ci na nowy z juz wgranym obrazem systemu na ukrytej partycji. W najgorszym razie tracisz tylko dane.

I moja opinja:
-nie oplaca sie kupowac w USA markowego sprzetu!!!!
Powod: gwarancja, serwis, oplaty celne. To powoduje tak duzy koszt, ze kupno kompa - jakiegokolwiek staje sie zakupem jednorazowym.
Po wejsciu do Unii nawet zakup softwaru amerykanskiego jest ryzykowne, upgrady amerykanskie na rynek europejski sa o 100% drozsze od tamtejszych!!!!!

ro29 16.06.2005 23:19

Cytat:

Napisany przez yahol
..... W najgorszym razie tracisz tylko dane.

Witam !
To stwierdzenie podoba mi się najbardziej ..... :wow: ;)
A tak w ogóle to dzięki za pozostałe wyjaśnienia
ro29

Eliasz 17.06.2005 16:31

A co myślicie o tym Dellu, tym ostatnim Inspirionie 9300 za 1,514$http://www1.us.dell.com/content/prod...=19&l=en&s=dhs

@Andrzejj9- mógłbyś coś napisać?:) jak to jest z tymi Dellami? z tego co czytałem to ty kuipowałeś na ebayu, dlaczego?? taniej niż na stronie Della??

pawelblu 17.06.2005 16:47

Ten za $1000 mi sie bardziej podoba.

Eliasz 17.06.2005 16:58

A jak z kartami graficznymi u laptopów? ile by wypadało żeby miał nowy laptop MB na karcie graficznej?? 64 czy to już troche malo? moze 128? czy wiecej?

pawelblu 17.06.2005 17:17

Z kartami jest ogolnie najgorzej. Ja bym sie tu nie nastawial na rewelacje, choc oczywiscie wszystko jest kwestia kasy ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:02.