Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Potrzebna szybka pomoc-jaki laptop?-musze szybko cos wybrac z www.bigondigita.com (https://forum.cdrinfo.pl/f5/potrzebna-szybka-pomoc-jaki-laptop-musze-szybko-cos-wybrac-www-bigondigita-com-53376/)

Eliasz 17.06.2005 17:22

No ale ile by wypadało żeby miał laptop megabajtów na karcie graficznej?? wiekszosc nowych chyba ma juz 64 mb (?)
bo np. w Dellu ten zestaw ktory proponowalem ma 64mb a doplata do karty 128 mb wynosi 40$

pawelblu 17.06.2005 17:26

Cytat:

Napisany przez Eliasz
No ale ile by wypadało żeby miał laptop megabajtów na karcie graficznej?? wiekszosc nowych chyba ma juz 64 mb (?)
bo np. w Dellu ten zestaw ktory proponowalem ma 64mb a doplata do karty 128 mb wynosi 40$

To indywidualna sprawa. Ja mam 32 mb, ale na laptopie raczej nie gram.

pepperman 17.06.2005 17:37

lepiej niech upewni sie co do tego sklepu. z tymi internetowymi sklepami w USA potrfaia byc niezle cyrki.

Eliasz 17.06.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez pepperman
lepiej niech upewni sie co do tego sklepu. z tymi internetowymi sklepami w USA potrfaia byc niezle cyrki.

Dzięki za rade :) bo naprawde z cenami jest różnie.

Hmm, z laptopem Della to chyba nie będzie problemu bo byłby zamawiany na www.dell.com czyli na stronie głównej producenta

a co do strony www.bigondigital.com to sklep istnieje nie tylko w internecie i wujek w nim już był, popatrzył i popytał o ceny, i nie jest to jakas melina ;) wyciągająca kase na klientach sklepu internetowego.

Co do cen na stronach internetowych to z tym też jest bardzo różnie, i na jej wpływ mają rabaty, zniżki i wyprzedaże, ale nie tylko bo dochodzi do tego czasem także podatek, przesyłka i inne opłaty. Najlepiej iść do sklepu albo zadzwonić i spytać o cene ostateczną z wszystkimi opłatami.

andrzejj9 18.06.2005 08:49

Przepraszam, że nie odpisałem wcześniej, ale nie dostałem powiadomienia na maila o nowych wypowiedziach w temacie, a nie mam ostatnio czasu, żeby codziennie przeglądać forum.

Zacznę od pytań, które przed chwilą rzuciły mi się w oczy:

Karta graficzna w laptopie - zarówno w podanym przez Ciebie modelu, jak i po prostu w większości tych produkowanych jest to karta zintegrowana i nie ma własnej pamięci. Współkorzysta z pamięci operacyjnej. W przypadku 512MB ramu nie jest to zbyt wielki problem i gry nawet nieźle chodzą, ale trzeba jednak mieć na uwadze to, że te wymagające większej ilości pamięci operacyjnej (np. Pain Killer) nie uruchomią się praktycznie na pewno.

W modelu, który podałeś karta współdzieli 128MB pamięci i jest to według mnie sensowna wielkość. 64 prawdopodobnie również ujdzie, ale niżej już bym nie próbował. Co prawda z aplikacjami biurowymi nie będzie naturalnie żadnego problemu, ale jakiś dynamiczny film DVD czy zwykłe divx-y w tym nowym formacie mogłyby ewentualnie zacząć sprawiać kłopoty. A szkoda ryzykować, zwłaszcza przy panoramicznym formacie, który do filmów jest idealny :)

Jeśli chodzi o to, co ja kupiłem, to był to DELL Inspiron 6000. Jeśli chodzi o konfigurację, praktycznie identyczny z tym, do czego się przymierzasz. Jest jednak pewna różnica.. cena. Ja za swojego razem z kosztami przesyłki i ubezpieczeniem dałem ok. 950, Twój bez przesyłki kosztuje 1300. Takie jednak są ceny SONY, które według mnie nie jest wcale lepsze od DELL-a. Nawet przeciwnie - nie musiałem jeszcze tego sprawdzać i mam nadzieję nie musieć, ale DELL ma w Polsce bardzo chwalony serwis Door-to-door, a przy okazji bardzo uprzejmą obsługę i nieprzyjemności związane z jakąkolwiek awarią sprzętu zminimalizowane są do minimum. Z SONY sprawa wygląda gorzej a i nie wiem, czy jakakolwiek amerykańska gwarancja w ogóle byłaby u nas uznana.

Jeszcze jedna rzecz, o którą pytałeś - przesyłka, cło itd. Koszt przesyłki w sklepach internetowych w Stanach to kwestia zróżnicowana. Niektóre przy kupnie za taką kwotę (ponad 1000$) pokrywają przesyłkę same, inne biorą za to jeszcze nawet i sto dolarów. Jeśli Twój wujek ma jeszcze kilka dni, to proponuję np. na tej stronie: www.pricewatch.com poszukać najatrakcyjniejszej oferty. Jestem przekonany, że uda się znaleźć coś tańszego.

Druga sprawa, którą trzeba wziąć pod uwagę, to podatek. Nie wiem, w jakim stanie przebywa teraz Twój wujek (być może o tym wcześniej pisałeś), ale niech nie zamawia ze sklepu, który też się tam znajduje. Wtedy dodatkowo zapłacić będzie musiał od 7 do ok. 10 procent wartości zakupu podatku. Nie ma tego jeśli zamawia się z innego stanu.

Co do Vatu i cła na naszej granicy, to z tym też różnie bywa. Generalnie najlepiej aby wszystkie papiery świadczące o tym, że jest to nowy sprzęt wysłać pocztą albo dobrze schować (ale naprawdę dobrze..), a sam notebook doprowadzić do stanu... "widocznej używalności" ;) Tj. wgrać jakieś pierdoły, programy.. zrobić generalnie mały burdel w systemie ;) I naturalnie dobrze się nauczyć obsługi, żeby wyglądało to na używany od dłuższego czasu sprzęt.

Jako przykład podam tu moją mamę, która przywoziła mi notebooka ze stanów. Moja siostra, która tam mieszka, nauczyła ją pokrótce jak to ustojstwo chociaż włączać i udawać, że potrafi się coś zrobić. Ustaliły sobie też historyjkę, że moja mama pisze książki i notebook do tego jest jej potrzebny. No i świetnie..

Ale jak w końcu dorwałem laptopa w swoje ręcę, to włączam go, żeby zobaczyć, jak to wygląda, jak sprawuje się system itp. sprawdzić oprogramowanie. No i pierwsze co widzę - windows jest, office'a nie (zgodnie z umową). Więc pytam mamy, co zamierzała powiedzieć na granicy. Na to ona, że pisze książki itp. No to ja się pytam, w jakim programie. Mama na to, że naturalnie w Wordzie...

Proponuję przygotować wujka, jeśli nie jest obeznany z komputerami, na taką ewentualność, żeby nie było żadnych nie potrzebnych problemów i dodatkowych wydatków.

Jeszcze dwa słowa na temat mojego notebooka, jako że ten, nad którym się zastanawiasz, jest bardzo podobny (jeśli chodzi o konfigurację). Generalnie sprawuje się naprawdę świetnie, nie ma żadnych problemów, nieprzewidzianych zwisów systemu czy czegoś takiego. Na początku naturalnie musiałem go przystosować do swoich potrzeb czyli wyrzucić na oko jakieś 90% oprogramowania zaproponowanego mi przez producenta. Zostawiłem niezbędne minimum, co momentalnie zdecydowanie przyspieszyło działanie kompuera (na początku był momentami bardzo ospały). Co prawda czasami jeszcze zdarzają się wolniejsze reakcje na niektóre czynności (na przykład otworzenie jakiegoś katalogu) niż na moim wolniejszym komputerze stacjonarnym, ale jest to już zdecydowanie w akceptowalnej granicy, więc na razie nie bawię się bardziej systemem. Może jeszcze kiedyś.

Procesor jest więc bardzo wydajny, 512MB pamięci wystarcza w zupełności, 60GB dysku nie zapełniłem nawet w 10% (a Ty masz 80), nagrywarka dobrze się sprawuje (ja mam COMBO bez DVD-RW). Ekranik to również świetna sprawa, a rozdzielczość 1280 na 800 naprawdę często się przydaje - nawet do pracy w Wordzie (o oglądaniu filmików już wspomniałem ;) Nie ma to jak po ciężkim dniu walnąć się na łóżko, laptopa postawić na biurku i wrzucić jakiś film.. Jeszcze słuchawki na uszy, bo tak, jak karcie muzycznej nic nie brakuje, tak głośniczki z oczywistych przyczyn mają bardzo ograniczone parametry, i ... poezja :) ).

Poza tym jeśli chodzi już konkretnie o DELL-a to generalnie jest to maszynka bardzo dobrze zrobiona. Wygodna i dobrej jakości klawiatura, dobrze przemyślany touch pad z dodatkowymi "suwakami" na dole i z prawej strony działającymi jak pokrętło myszy (na to proponuję zwrócić szczególną uwagę, bo ja bez tego nie mógłbym żyć..), z przodu kontroler głośności i np. odtwarzacza muzyki (play, next, previous itp. ). Co prawda nie udało mi się go jeszcze zintegrować z Winampem, ale np. z Windows Media Player działa wyśmienicie.

Porty wszystkie potrzebne, 4 USB, z czego i tak korzystam tylko z jednego jak podłączam mysz (touch pad jak mówiłem jest bardzo wygodny, jednak przy dłuższej pracy biurowej obsługa myszką zaoszczędza po prostu sporo czasu), możliwość podłączenia do telewizora (z czym jak na razie miałem problemy ze względu na tą nietypową rozdzielczość i nie udało mi się poprawnie klonować obrazu, ale też nie bawiłem się tym jeszcze tam na poważnie) itp. Generalnie maszyna bardzo praktyczna i dobrze przemyślana (na przykład skróty klawiaturowe..).

To tyle takich ogólnych informacji, jeśli miałbym jeszcze jakieś konkretne pytania, to nie wahaj się pytać. Będę tym razem już ręcznie sprawdzał, czy są jakieś odpowiedzi na topic, żeby w razie czego reagować szybciej :)

ps: Jeszcze taka uwaga, bo właśnie mi się coś przypomniało. Mimo zintegrowanej karty laptop całkiem dobrze radzi sobie z grami. Nie interesuje mnie to szczególnie, ale na początku, żeby mniej więcej określić jego wydajność (nie miałem wcześniej do czynienia z technologią Centrino) poinstalowałem kilka rzeczy i porobiłem kilka testów. Nie pamiętam już teraz szczegółów, ale chyba w 3D Marku 2001 SE w najwyższej rozdzielczości i ustawieniach wynik oscylowal w okolicy 4 - 5 tys, natomiast z najnowszych gier poszła i tak produkcja twórcy Allice (akurat wyleciała mi z głowy nazwa gry), która jeśli chodzi o grafikę stoi na naprawdę wysokim poziomie, więc zintegrowana karta nie jest wcale taka zła, jak można by się tego obawiać. .

Eliasz 18.06.2005 11:46

@Andrzej - wielkie dzięki za dobry tekst :piwo:
Jeszcze takie pytanie mam, dlaczego kupowałeś na eBuy'u laptopoa DELLa?? Czy nie taniej by było kupić na www.dell.com ??

Dzieki za linka, przejrze dokładnie co oni tam oferują

A co myślicie o takim DELLu za 1364 $ ??
Chodzi o tego ostatniego Inspiriona 9300
http://www1.us.dell.com/content/prod...=19&l=en&s=dhs

Już mniej więcej wiem jakie parametry powinien mieć laptop, troche już poczytałem, ale w cenach jeszcze nie dokońca się orientuje

pepperman 18.06.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez Eliasz
a co do strony www.bigondigital.com to sklep istnieje nie tylko w internecie i wujek w nim już był, popatrzył i popytał o ceny, i nie jest to jakas melina ;) wyciągająca kase na klientach sklepu internetowego.

nie chodzi o wyciaganie pieniedzy. w koncu ostateczna decyzja czy zaplacisz i tak nalezy do Ciebie i na tym polu nie ma czego obawiac sie. po prostu moze sie skonczyc tylko na straconym czasie i nerwach, a czas w wypadku jak go nie masz i trzeba szybko podjac decyzje, jest na wage zlota.

ps. szukaj modeli z ekranami widescreen. troche to obniza mobilnosc, ale znacznie przyjemniej pracuje sie z takim ekranem

andrzejj9 18.06.2005 14:56

Cytat:

Napisany przez Eliasz
@Andrzej - wielkie dzięki za dobry tekst :piwo:
Jeszcze takie pytanie mam, dlaczego kupowałeś na eBuy'u laptopoa DELLa?? Czy nie taniej by było kupić na www.dell.com ??

Dzieki za linka, przejrze dokładnie co oni tam oferują

A co myślicie o takim DELLu za 1364 $ ??
Chodzi o tego ostatniego Inspiriona 9300

Już mniej więcej wiem jakie parametry powinien mieć laptop, troche już poczytałem, ale w cenach jeszcze nie dokońca się orientuje

Kupowałem na Ebay'u, ponieważ zapłaciłem tam mniej więcej 60% ceny, którą wymagali gdziekolwiek indziej i mniej więcej połowę tego, co było na stronie DELL-a (plus, i o tym musisz pamiętać, ale sprawdź to lepiej, bo nie jestem tego do końca pewny - na złożenie i wysłanie konfiguracji ze strony DELL-a czekać trzeba około 2 - 3 tygodni). Teraz, jak spojrzałem na tą ofertę:

wygląda to już lepiej, ale i tak jestem pewien, że można by znaleźć lepsze warunki. Generalnie Ebay to jak u nas Allegro - to co jest w sklepach, na pewno znajdzie się tam taniej.

Jeśli chodzi o linka, którego podałeś, to według mnie nie jest to najlepsza propozycja, ponieważ ten mój ma praktycznie identyczne parametry a kosztuje połowę tego. Nie wiem teraz, jaka jest różnica pomiędzy serią 6000 a 9300, ale sprawdź do jeszcze, bo być może dopłaca się za jakieś nieistotne szczegóły.

Jeszcze jedno - strona, którą wcześniej Ci podałem, to nie jest oferta konkretnego sklepu, ale wyszukiwarka najniższych cen. Wpisz na przykład DELL Inspiron 6000 i sprawdź, co oferują sklepy. Możesz tam również od razu sprawdzić koszty wysyłki.

Generalnie szukając najniższej ceny w Stanach przegląda się www.pricewatch.com i www.ebay.com i stamtąd wybiera najlepszą ofertę.

Eliasz 18.06.2005 22:33

No faktycznie na ebayu mozna znalezc dobre i tanie oferty.
Chociazby ta http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...778753289&rd=1
chyba dobra??

Ale nie wiem jak tam sprawa z wujkiem, miał się jeszcze rozglądnąć i zadzwonić jakby coś.

Heheheh, qurcze tak patrze na te laptopy, takie ładne one ;) tak sobie mysle że jakbym znalazł kupca na mojego blaszaka to bym sobie kupił jakiegoś Della :)

A takie pytanie, troche odchodząc od tematu, ale zwiazane z laptopami
Jak to jest, czy zużywa się coś w laptopie gdyby się go zostawiało na dłużej włączonego - myśle tutaj o czymś takim że czasami zostawia się komputer włączony na cały dzień np. gdy się coś ściąga z internetu. Może się coś przegrzać albo stać coś innego, ewentualnie ma to wpływ na żywotność??
Czy mimo iż korzystam z zasilacza ma to jakiś wpływ na żywotność baterii??

joujoujou 18.06.2005 22:43

Cytat:

Napisany przez Eliasz
[...]
Jak to jest, czy zużywa się coś w laptopie gdyby się go zostawiało na dłużej włączonego - myśle tutaj o czymś takim że czasami zostawia się komputer włączony na cały dzień np. gdy się coś ściąga z internetu. Może się coś przegrzać albo stać coś innego, ewentualnie ma to wpływ na żywotność??
Czy mimo iż korzystam z zasilacza ma to jakiś wpływ na żywotność baterii??

Chłodzenie lapa jest sprawą umowną ;) radiator i wiatrak wewnątrz szybko się brudzą, mogą przez to wystąpić problemy, o których pisałem tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=53051
(tak mi się zdaje że to od tego, bo po rozebraniu i wyczyszczeniu całego chłodzenia temperatura dysku spadła o 10 stopni i problem znikł). Komp cały czas chodzi 24/7 :D
Zaś co do baterii, to mój lapek po kupnie (był używany) chodził na baterii marną godzinę a teraz, po pół roku non stop pod zasilaczem niecałe 10 minut, bateria li-ion, no name. :|

Eliasz 19.06.2005 00:11

Co do mojego poprzedniego posta i zamieszczonego linka to chyba ta oferta nie taka pewna, zwłaszcza sprzedający, chociaż może to uprzdzenie z Polski ...

andrzejj9 19.06.2005 06:23

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Co do mojego poprzedniego posta i zamieszczonego linka to chyba ta oferta nie taka pewna, zwłaszcza sprzedający, chociaż może to uprzdzenie z Polski ...

Oferta dobra, nawet bardzo. Co do sprzedającego to miałbym takie same zastrzeżenia jak Ty...

Eliasz 19.06.2005 13:39

Wracajac do tej aukcji to jest tam taki tekst
Cytat:

I am accepting WU payments only for this item. If you can not pay by WU same day as auction ends, DO NOT use the Buy It Now option.
Co to jest to WU ?? czy chodzi tu o przedplate (wplacam pieniadze i dopiero wtedy on wysyla)??

I jeszcze jedno. Gdybym zarejestrowal sie na ebay.pl kupil laptopa z USA (oczywiscie sprzedawca musialby sie zgodzic wyslac do Polski) to kiedy doliczyli by mi podatek? w Polsce przy odbiorze?? i ile wynosilby taki podatek?

pepperman 19.06.2005 14:14

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Co to jest to WU ?? czy chodzi tu o przedplate (wplacam pieniadze i dopiero wtedy on wysyla)??

I jeszcze jedno. Gdybym zarejestrowal sie na ebay.pl kupil laptopa z USA (oczywiscie sprzedawca musialby sie zgodzic wyslac do Polski) to kiedy doliczyli by mi podatek? w Polsce przy odbiorze?? i ile wynosilby taki podatek?

WU to skrot od Western Union. oplaty maja za transfery raczej slone. platnosci za aukcje mozna rowniez regulowac za pomoca BidPaya (to wlasnosc wlasnie WU). oplaty sa jednak o wiele nizsze. ja bym dal sobie spokoj w tym wypadku.

podatek? masz na myslic clo? z tym to roznie bywa. jedni placa, inni nie...

andrzejj9 19.06.2005 15:41

Trudno powiedzieć, czy koleś jest uczciwy, czy nie, ale ja na odległość nie ryzykowałbym. Ja miałem nawet pewne obiekcje kupując od tego swojego, który miał ponasd 1000 pozytywnych komentarzy, a na Allegro był od dobrych kilku lat. Wiesz, tu na miejscu można w różny sposób dochodzić potem swoich praw, w Stanach, kilka tysięcy kilometrów stąd, jeszcze przez inną osobę, byłoby to zdecydowanie trudniejsze.

Znalazłem obecną ofertę osoby, od której ja kupowałem. Jest może odrobinę droższa od tej, którą znalazłeś, ale przynajmniej pewna jeśli chodzi o sprzedającego:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...sPageName=WDVW

A jeśli chodzi o same parametry to jest to praktycznie identyczny zestaw z tym, który ja kupiłem poza lepszą kartą graficzną (już całkiem przyzwoitą, chociaż ja i na swoją nie mam powodów narzekać) i mniejszym dyskiem (ale w zupełnie akceptowalnej granicy).

Wybór należy do Ciebie i być może uda Ci się znaleźć lepszą ofertę. Ja po prostu po pozytywnych doświadczeniach z przeszłości, prawdopodobnie zdecydowałbym się na to.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:53.