![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze koncepcyjnie kalkulator powinien dzialac tak ze:
pyta sie o liczbe, pyta sie o dzialanie, pyta sie o liczbe (wykonuje dzialanie, zwraca liczbe), pyta sie o dzialanie, pyta sie o liczbe (wykonuje dzialanie na poprzedniej liczbie z parametrem w postaci nowej) itd.. W kazdym miejscu trzeba pamietac np. o dzieleniu przez 0 i innych rzeczach. Z typami bedzie troche zabawy, ale da sie to jakos sprytnie zrobic, jak np. sposob powyzej (nie wiem tylko co pascal odpowie 2 < 2.00 , mam nadzieje ze tak jak sie spodziewamy). Poza tym jest taki troche drazliwy temat: Jak 1 podzielimy przez 3, spytamy sie o wynik bedzie 0.(3) i teraz jak to pomnozymy przez 3 to obawiam sie ze bedzie 0.(9) a nie 1 (chociaz obie liczby zbiegaja do 1 to jednak druga reprezentacja jest znacznie przyjemniejsza). Fakt faktem ten defekt wystepuje rowniez w wiekszosci kalkulatorow, wiec nasz bedzie z nimi kompatybilny
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
BA/\//\/ED
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Trzeba jeszcze zrobic petle że dopoki readln nie zwroci 0 to ma pytac kolejno: liczba->dzialanie->liczba->działanie(...)->liczba->działanie...
I dobrze by było w międzyczasie podawać wynik, coś w tym stylu: 0 liczba: 2 działanie: * liczba: 2 4 dzialanie: + liczba: 2 6 dzialanie:
|
|
|
#3 | |
|
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
Jest sobie takie zadanko w Delphi:
Cytat:
![]() thx4help ![]() ..::Update::.. OK, problem rozwiązany poprzez wstawienie przed każdym sleepem Kod:
Application.ProcessMessages; Qrde nie do konca to dobrze działa...animacja kulki się "rwie"
Ostatnio zmieniany przez MacGyver : 17.01.2005 o godz. 17:44 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
użyj komponentu timer
albo uruchom sleepa w drugim wątku wydaje mi się ze tym drugim sposobem bardziej przybajerujesz
|
|
![]() |
|
|