![]() |
w Sandomierzu, w zalanej części, są głębokości rzędu 6-8 metrów :wow:
tyle nie było chyba nawet we Wrocku w 1997 :sciana: |
I to mnie niepokoi. Przeczytałem, że to co zaczyna się przetaczać przez Warszawę będzie o 0,5-1 metra wyższe od tego z 97 roku. W 1997 r. woda nie przelała się przez wały na wysokości Łomianek, choć brakowało niewiele - jakieś 20 - 30 cm. A i tak całą piwnicę wypełniła woda. A jak teraz może być o metr wyżej, to może być mało ciekawie.
|
Fala przechodzi przez Warszawę... niewyobrażalnie wysoka fala głupoty idiotów jadących nad Wisłę popatrzeć... Ruszyłem z Wilanowa o 17, niedawno dojechałem... po przejechaniu Wisły pusto... :klnie:
|
Powódź [ maj 2010 ]
Ilość załączników: 3
|
Dobrze tak skurczysynom - chodzi o krety.
Co do plotek. Ludzie na potege wykupywali wode ze sklepow. MOze z magazynow dolozyli i tego nie widac bo po jakims czasie zdementowali info (plotke) o zakrecaniu wody. Wody w kranach nie bylo w paru miejscach z powodu zaplanowanych remontow a potem spadlo cisnienie jak wszyscy sie na kranowe rzucili (2x wieksze zuzycie niz normalnie) - ktos na tym niezle zarobil :D 6-8 m we wro. W paru miejscach moglo tyle byc. Ale, ze nie mam dowodow wiec zamilkne :) Jak na razie poziom wody wyglada bardzo uspokajajaco, tyle co coroczne roztopy. |
Biedne kreciki one nie żyją ? :(
--- Teraz odwrotnie - Politechnika zalana, studenci trzeźwi http://img.naszemiasto.pl/grafika2/n...3c1545b_g1.jpg |
A czemu mają nie żyć?
Się porobiło z tymi studentami... Ale nic dziwnego - młodzi, niedoświadczeni, to i nietypowa sytuacja wytrąca ich z równowagi :P Jakby Ed napisał "nie piłem piwa z powodu fali powodziowej" - o, to bym się zdziwił... |
719 cm i rośnie...
/// 722 cm i rośnie... |
Jest fajna strona, gdzie praktycznie z minuty na minutę umieszczają najnowsze informacje z Wrocławia i dodają zdjęcia (co ciekawe robi to prywatna osoba). Mam link na drugim komputerze, ale jak znajdę to potem wrzucę.
----- EDIT http://wroclawzwyboru.blox.pl/html ----- EDIT 2 hmm.. w telewizji powiedzieli, że jeden szpital, który jest w linii prostej ode mnie jakieś 500 metrów (może trochę więcej) przygotowuje się do ewakuacji.. I teraz pytanie numer jeden - czy ta informacja ma jakiekolwiek podstawy, czy jest kompletnie wyssana z palca. I ewentualnie dwa - jeśli faktycznie szpital się przygotowuje, to czy jest to standardowa procedura, czy jednak posiadają jakieś informacje odnośnie spodziewanych zalań w tym terenie. No cóż.. będę obserwował, ale jakby zaczynało się robić nieciekawie, to piwnicę trzeba będzie trochę zacząć opróżniać.. |
Ilość załączników: 5
Oława, stan Odry to 2 cm do rekordu z 1997 roku
Trochę filmików - Oława 21.05.2010 godzina 7:00 Miejscowość Lipki pod Oławą 21.05.2010 godzina 10:00 |
Ilość załączników: 1
A ten koleś nawet na lampę wlazł, tak się boi.... :taktak:
|
Ilość załączników: 2
A to nasza woda wczoraj 20 maja.
|
Cytat:
jeśli są żywe to ok. |
Cytat:
Najbardziej wkurzający jest praktyczny brak oficjalnych (regularnych) informacji. Pojawiły się dzisiaj, że wszystko w porządku, woda się nie przeleje, Wrocław powinien być bezpieczny, ale.. dalej nie wiadomo co robić. Aktualnych informacji, co się dzieje można szukać jedynie na forach i zakładanych przez prywatnych użytkowników stronach (dobrze, że takie są). A oficjalne komunikaty, jeśli już się pojawiają, nierzadko są sprzeczne chociażby z odtczynami, które można znaleźć na internecie. I teraz pytanie - przymierzać się do wynoszenia wszystkiego na wyższe piętra (Karłowice i Nadodrze)? Takiej odpowiedzi nie można nigdzie uzyskać. |
Widziałem Wisłę pół godziny temu... :O
Wygląda to groźnie, a nadal rośnie... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:14. |