![]() |
Czy we warszawie sa 3 stadiony ? Z czego dwa sa obecnie robione za kupe kasy ?
To chyba bedzie dobre miejsce na ewakuacje jak waly puszcza :D Jest jakies zdjecie (moze byc google) gdzie sa stadiony a gdzie wisla ? |
Legia nad Wisłą, Narodowy też, Polonia na skarpie... ale sejm jest duży i wysoko :idea:
|
Ilość załączników: 2
W Poznania Warta szybko przybiera, obecnie jest to 561cm (stan alarmowy to 450cm). Fala kulminacyjna przewidywana jest na niedzielę.
Zdjęcia robione telefonem, okolice mostu Królowej Jadwigi, zwróćcie uwagę na znak "zakaz wjazdu". 26.05.10 Załącznik 54872 27.05.10 Załącznik 54873 |
W sumie w naszym kraju ten znak wcale nie wyglada jakoś podejrzanie ;)
|
Oto dowód na polską głupotę
|
Chciwy urzędnik wydał pozwolenie, chciwy deweloper postawił budynek. Ale kto o zdrowych zmysłach w takim miejscu kupuje teren lub mieszkanie/dom? (rozumiem jeszcze w przypadku niewiedzy, że to taki teren, ale to też przy tak dużej inwestycji należałoby wcześniej sprawdzić)
|
Wielu ludzi kupując mieszkanie myśli, że przecież takie rzeczy zostały sprawdzone i skoro taka duża inwestycja przeszła, to znaczy, że wszystko było ok.
A niektórzy w ogóle nie zastanawiają się w tych kategoriach i myślą (niestety), że i tak są cwani i rozważni, bo sprawdzili wcześniej, że na osiedle dojeżdża sześć autobusów zwykłych i dwa nocne. Tylko, że zanim doczytałem się na Wikipedii co tam dojeżdża, musiałem przebrnąć przez wiadomości o tym, jak ten teren był zalany w 97', bo z tego jest znany. Współczuję wszystkim poszkodowanym, ale tym niemyślącym jakoś troszkę, odrobinkę mniej... |
Czy to nie miasto wybudowalo po 97 osiedle specjalnie dla powodzian ? Zdaje sie ze ci ktorzy tam mieszkaja, lub chociaz wiekszosc wyjscia za bardzo nie mialo.
|
Nie no, oczywiście jeśli ktoś został tam w pewien sposób 'przesiedlowy' to wyjścia nie miał. Jednak zdecydowana większość wprowadzała się z własnej woli. Generalnie zgadzam się, że takie rzeczy powinno sprawdzać miasto i nabywca nie powinien podjerzewać, że ktoś buduje osiedla na terenach zalewowych, ale.. żyjemy w Polsce i wszystkiego możemy (i powinniśmy) się spodziewać. Odszkodowanie odszkodowaniem, ale to chyba ostatecznie niewielkie pocieszenie..
|
Niestety - nie mam dobrych wiadomości.
IMGW nie ogłasza tego na razie, bo może się nie sprawdzi i gdyby się miało nie sprawdzić to nie chcą siać paniki. Informacja ta jest więc nieoficjalna - pochodzi od mojej znajomej ze studiów, która pracuje w IMGW przy prognozach. Otóż - od poniedziałku 31 maja jest niestety spodziewana druga fala wielkich opadów. Ma to dotknąć przede wszystkim Czech, a z Polski - Sudetów i zachodniej części Małopolski. Lać ma przez 4 dni, po czym opady się zmniejszą i przesuną na wschód. Planowana ilość opadów - w rejonie Kotliny Jeleniogórskiej ma być większa niż poprzednia, w rejonie Kotliny Kłodzkiej - porównywalna, na Górnym Śląsku - tak dwie trzecie tego co poprzednio. Jeżeli to się nie sprawdzi - to byłoby dowodem na to że słusznie wstrzymuje się podobne informacje od podania do wiadomości publicznej. |
i tak zle i tak niedobrze...
|
Biorąc pod uwagę jak sprawdzają się prognozy w Polsce, to byłbym dobrej myśli (te w czasie wyższej wody we Wrocławiu można powiedzieć sprawdziły się idealnie - jak zapowiadali ulewne deszcze świeciło słońce..), choć fakt, że również słyszałem o wstępnych zapowiedziach bardzo nieciekawej pogody i możliwości powtórki tego co było lub nawet czegoś gorszego. Mam nadzieję, że nie okaże się to tym razem trafne, chociaż myślę, że ostatecznie gorzej by nie było. Wały są nasiąknięte co świadczy na niekorzyść, ale wszystkie dodatkowe 'formacje' z worków jeszcze nie zostały usunięte, więc przykładowo Wrocław w wielu miejscach jest lepiej przygotowany niż był.
|
Ilość załączników: 1
Poznań, Warta 29.05.2010, 637cm.
Załącznik 54879 |
Ilość załączników: 2
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:06. |