Proponuję dać sobie spokój z Azureusem - też kombinowałem na siłę, myślałem że fajny, multum wtyczek itp. itd., ale z każdą wersją były jakieś problemy, java zżerała tyle czasu procesora (AXP 11x200Mhz) że czuć było że 'coś chodzi w tle'. Do tego miałem kilku sekundowe freezy całego systemu, problemy z siecią (zanikanie sieci). Oczywiście jak ktoś się uprze to da się go skonfigurować metodą prób i błędów i będzie to wszystko jakoś działać, ale czy na pewno o to chodzi? Ja ściągnąłem i wysłałem w sumie ponad 110GB tym klientem i mam go serdecznie dosyć. Sorry, ale JAVA jest kiepską platformą do programowania, przynajmniej takich rzeczy, C++ jest sporo szybszy.
Jest tyle innych klientów, chociażby wymieniony BitComet - używam go obecnie i jestem chyba najbardziej zadowolony.
BTW - do zliczania ratio: chyba kazdy w miarę dopracowany klient dobrze zlicza ratio, tylko trzeba ewentualnie wyłączyć obsługę sieci beztrackerowej (np. w BitComecie to DHT Network, w azureusie 'dystrybuowana baza danych' itp.). Przetestowałem ABC, Azureusa, BitCometa, BitTornado, oryginalnego BitTorrenta, uTorrenta - a na pewno tego jest więcej.
|