Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.01.2006, 20:54   #1
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Frytki - dobry sposób

Ostatnio oglądałem fajny program, na Discovery, pokazywali w nim jak zrobić dobre frytki. Zrobiłem jej dzisiaj i naprawdę wyszły smaczne. Postanowiłem podzielić się z Wami tą wiedzą
Więc zabieramy się za obieranie ziemniaków, potem je kroimy a następnie podsmażamy. Smażymy je przez parę minut w 130C następnie wyjmujemy je studzimy i powtarzamy to . Dopiero za trzecim razem smażymy je w 190C.
W taki sposób usmażone frytki będą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie.
Cały sekret polega na tym, że w ziemniakach jest skrobia, która podczas smażenia wydostaje się z niego. Ale jeśli podsmażymy je w małej temperaturze i wystudzimy to na wierzchu wytworzy się taka szklista powłoka. Co uniemożliwi wydostanie się skrobi na wierzch. I w ten sposób zrobione frytki smakują wyśmienicie i są chrupiące.
Mam nadzieje, że komuś przyda się ten przepis, jak wiadomo dużo osób uwielbia jeść frytki
Może od nich tyjemy, ale czemu mamy sobie odmawiać wszystkiego

Smacznego***8230;
__________________
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.01.2006, 20:58   #2
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D
 
Avatar użytkownika FatAlbert
 
Data rejestracji: 22.11.2005
Lokalizacja: Rypin
Posty: 2,719
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
nie próbowałem jutro mam na obiad frutky wiec mozę sie uda
__________________
Poznać wielu z was to byłby zaszczyt.
FatAlbert jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 20:59   #3
piotrek123
z innej planety
 
Avatar użytkownika piotrek123
 
Data rejestracji: 13.10.2002
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 799
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No i kurde, przez ciebie muszę iść zrobić sobie kolacje, bo zgłodniałem
__________________
LH-20A1P, DVR-111L, DVR-112L, DVR-115D
piotrek123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 20:59   #4
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez FatAlbert
nie próbowałem jutro mam na obiad frutky wiec mozę sie uda
Naprawdę warto spróbować
__________________
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:03   #5
s_tuden_t
PWr
 
Avatar użytkownika s_tuden_t
 
Data rejestracji: 20.12.2004
Lokalizacja: Wałbrzych
Posty: 4,954
s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
tez czesto ogladam discovery ale tego akurat nie widzialem. szkoda bo zapowiada sie to ciekawie...

bede musial sprobowac
__________________


Nie Gadaj z Idiotą.
Sprowadzi Cię Do Swojego Poziomu.
Potem Pokona Doświadczeniem.
s_tuden_t jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:09   #6
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez s_tuden_t
tez czesto ogladam discovery ale tego akurat nie widzialem. szkoda bo zapowiada sie to ciekawie...

bede musial sprobowac
Dokładnie leci to na Discovery Sci-Trek jest to program Kuchenna Chemia. Bardzo fajny program
__________________
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:16   #7
s_tuden_t
PWr
 
Avatar użytkownika s_tuden_t
 
Data rejestracji: 20.12.2004
Lokalizacja: Wałbrzych
Posty: 4,954
s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>s_tuden_t wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez mikas
Dokładnie leci to na Discovery Sci-Trek jest to program Kuchenna Chemia. Bardzo fajny program
__________________


Nie Gadaj z Idiotą.
Sprowadzi Cię Do Swojego Poziomu.
Potem Pokona Doświadczeniem.
s_tuden_t jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:19   #8
siwy_mw
dzien sadu juz blisko
 
Avatar użytkownika siwy_mw
 
Data rejestracji: 05.11.2002
Lokalizacja: Bielsko-Biala
Posty: 1,315
siwy_mw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja gdzies czytalem za warto wymoczyc pokrojone ziemniaki kilka minut w oslodzonej wodzie
__________________
Liga rządzi, liga radzi, SIWY nigdy cie nie zdradzi !!!
Wszystko na temat DivX i nie tylko !
siwy_mw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:22   #9
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Calme
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Lokalizacja: Lublin
Posty: 923
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moze nie nawiazuje to do frytek ale polecam do zwyklych ziemniakow na czas gotowania wrzucic obrana ale nie posiekana glowke cebuli - nabieraja fajnego smaku
__________________
Obiektywni.pl
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:25   #10
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pops
 
Data rejestracji: 08.05.2005
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3,698
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
nic nowego, tylko z tym przerywaniem to lekkie przegięcie, od lat wiadomo, że frytki należy smażyć na początku w niskiej temp, a potem podkręcić. wyjdzie na to samo, a nie trzeba wyciągać, studzić, smażyć kilka razy...
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:29   #11
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mp666
nic nowego, tylko z tym przerywaniem to lekkie przegięcie, od lat wiadomo, że frytki należy smażyć na początku w niskiej temp, a potem podkręcić. wyjdzie na to samo, a nie trzeba wyciągać, studzić, smażyć kilka razy...
Ale studząc je ta skrobia twardnieje na wierzchu i przez to te frytki są chrupiące, bo skropia to taka galaretka. Próbowałem różnie je smażyć, ale ten sposób wydaje mi się najlepszy, ale może się mylę.
__________________

Ostatnio zmieniany przez mikas : 28.01.2006 o godz. 21:33
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:37   #12
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,809
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
nie no cza ten przepisy wypróbować
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:40   #13
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Calme
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Lokalizacja: Lublin
Posty: 923
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mikas
Ale studząc je ta skrobia twardnieje na wierzchu i przez to te frytki są chrupiące, bo skropia to taka galaretka. Próbowałem różnie je smażyć, ale ten sposób wydaje mi się najlepszy, ale może się mylę.
Choooopy nie knujta sie - ja zjem wszystko i tak
__________________
Obiektywni.pl
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:47   #14
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pops
 
Data rejestracji: 08.05.2005
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3,698
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez mikas
Ale studząc je ta skrobia twardnieje na wierzchu i przez to te frytki są chrupiące, bo skropia to taka galaretka. Próbowałem różnie je smażyć, ale ten sposób wydaje mi się najlepszy, ale może się mylę.
sprawdzał nie będę, nie chciało by mi się tyle kombinować, wierzę na słowo
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2006, 21:47   #15
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,265
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Rozumiem ze do tego niezbedna jest frytkownica (smazenie w okreslonej temperaturze)? To troche utrudnia wykonanie tej czynnosci.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.