![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() jak podaja media rynek dvd siega szczytu ... wystarczy zaobserwowac zakupy wypozyczalni, nikt juz nie chce z nich kupowac abitnego kina, filmow na kilka wypozyczen - stoja tylko >moherowe< tytuly ... bang/bang, zabili go i uciekl, tytanic itp a tu pan gutek znalazl winnego swoich niepowodzen ... ![]() niech zmieni branze ...
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/...e.asp?wi=28917
******y takie farmazony ze mi sie nawet komentowac nie chce
![]() |
#4 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
sensownie mówi, że filmy są drogie, bo się ich mało sprzedaje? kurde - mało się sprzedaje, BO SĄ DROGIE! jak widzę dobry film w cenie 20 złotych to go sobie kupuje, jak kosztuje 70-100 zł to go nie kupuje i tyle. (z kilkoma wyjątkami) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Oczywiście, najłatwiej powiedzieć, że jeżeli dystrybutorzy obniżą ceny, to my zaczniemy więcej kupować i będzie im się to opłacało.. Tylko niech oni wykonają pierwszy krok. Jasne, też bym tak chciał.. Ciekawe tylko: a) skąd oni mają wziąć pieniądze na taką akcję i co, jeżeli jednak okaże się, że płyty wcale się lepiej nie sprzedają? b) ta zależność - tańsze płyty, większa sprzedaż wcale w Polsce nie jest taka oczywista. Polacy są już zbyt przyzwyczajeni do tego, że mogą wszystko znaleźć za darmo w internecie (oczywiście łamiąc prawo, ale kto się tym w Polsce przejmuje) i nawet jeśli płyta będzie kosztować 20 złotych zamiast 60, wcale nie znaczy to, że od razu pobiegną do sklepu. Bo 20 złotych to dalej więcej niż nic.. Uważasz, że przesadzam? Kiedyś co tydzień jeździłem na giełdę elektroniczną we Wrocławiu, gdzie w najlepsze kwitnie też handel programami komputerowymi. Zajmował się też tym zresztą swego czasu mój dalszy znajomy. Jedna płyta kosztowała 20 złotych, 2 płytowa gra 30 - 35. Wtedy też zaczęła się akcja tańszego wydawania gier. Pamiętam zwłaszcza Giants (czy jakoś tak), które kosztowało w sklepie 30 złotych. Kumpel często mi mówił, jak to co tydzień sprzedawał średnio kilka sztuk po 35 złotych - dwie nagrane przez niego w domu płytki.. Ludzie już tak mieli wtedy (a co dopiero teraz) zakorzenione w głowach, że zaopatrują się na giełdach (czy też teraz ściągają z internetu), że może dochodzić do takich aż absurdów, jak to, że za piraty płacą drożej! Ale to tylko kilka przypadków, które trudno traktować jako normę. Nie zmienia to jednak faktu, że mentalność Polaków jest jaka jest i zdobywanie pirackich wersji programów czy filmów jest tak normalne, że jednorazowa akjca ze strony dystrybutorów, nawet jeśli w dalszym okresie przyniosłaby efekty, to nie nastąpią one wystarczająco szybko, że ta firma jeszcze do czego czasu istniała.. Często na forum pisałem, że płyty są w Polsce za drogie i płyta z muzyką powinna kosztować kilkanaście złotych, a z filmem 20 - 25. I nie zmienię zdania. Tego typu produkty zawsze były i są w Polsce dużo za drogie i ceny powinny być niższe. Ale to, że tak twierdzę nie sprawia, że mam klapki na oczach i że wydaję się sam sobie święty - oni to złodzieje więc ja mam ich gdzieś, bo mam inną alternatywę (niezgodną z prawem). Patrząc jednak na wypowiedzi niektórych z was mam wrażenie, że jednak takie klapki na oczach ma w Polsce większość osób..
![]() |
![]() |
#7 | ||||
Guru
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i do tego wciaz uzywa slowa manga zamiast anime... ![]() oczywiscie 'wizja' w tym liscie jest jak najbardzej ok, problem w tym ze nierealistyczna a przynajmniej nie w naszym kraju
![]() |
![]() |
#8 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Wizja jest właściwa i słuszna - wszędzie na świecie, gdzie zarobki są lepsze, a ceny niższe (a przynajmniej niższe w proporcji do zarobków) produkty sprzedają się lepiej, a ludzie mają mniejszą motywację do szukania zamienników (nawet łamiących prawo). To normalne i trudno się temu dziwić. Pytanie tylko kto zrobi pierwszy krok..
![]() |
![]() |
#9 | |
Cytat:
'Piękne słowa' przytoczone przez p. Duszyńskiego to jedynie tłumaczenia coraz gorzej kręcącego się interesu - dystrybutorzy chcą na sprzedaży kilkudziesiąciu sztuk płytek zwrócić sobie koszta, a konsumenci pukają się w głowę. To samo dotyczy oprogramowania. Swego czasu zbulwersował mnie pewien komentarz micro-miętkiego: na pytanie dlaczego jego produkty można kupić w Szwecji, czy w Niemczech za 1/8 ceny w Polsce odpowiedział - "w Polsce jest duże piractwo, muszą sobie odbijać straty". Na legalnych użytkownikach? Ciekawa polityka... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
![]() |
Cytat:
"Tylko niech oni wykonają pierwszy krok." A poniewaz ani oni ani 'my' (spojrz na nastawienie do calej akcji osob korzystajacych z serwisow 'napisowych') nie wykonamy pierwszgo kroku to bedzie tak jak jest. gutek film chocby stanal na glowie to i tak nie wyeliminuje napisow, bo: a) zmieni sie sposob ich dystrybucji (p2p) b)zostana przeniesione na inne serwery gdzie nasze prawo nie obowiazuje (jak np thepiratebay) ponadto nie jest pewne ze jakby nagle wszystkie serwisy napisowe zniknely to by sprzedaz filmow drastycznie wzrosla, a z tym "Dzieje się tak nie dlatego, że żadnego z dystrybutorów nie interesuje wydanie kolekcji filmów np. Orsona Wellesa czy Aleksandra Sokurowa, a to dlatego że nikomu się to nie opłaca. Przecież każdy zainteresowany już te filmy ma w swojej kolekcji - i to z napisami polskimi. Ściągnięte z sieci. ITD..." to jak z obietnicami przedwyborczymi... i tak by bylo jak jest
![]() |
![]() |
#11 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
o tak.. ehh.. swego czasu czytywałem CD-Action i tam zawsze w rubryce Action Redaction trafił się ktoś twojego pokroju, kto właśnie o tych "bemkach", mercedesach i innych wspominał.. Zwykle równany był potem z błotem i nie można powiedzieć, żeby nie było to słuszne postępowanie. Pozwolisz, że ja jednak to już sobie daruję, bo na wypowiedzi takie jak ta.. to i błota szkoda..
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
jakoś można sprzedawać w Polsce filmy DVD po 20 złotych.
w hipermarketach zawsze można wygrzebać jakiś niezły film w tej cenie. droższe płyty kupuje sobie pod choinkę - czyli raz do roku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
@ Reetou Generalnie masz rację i jak napisałem w jednej z poprzednich wypowiedzi - zgadzam się, że ceny płyt powinny być niższe. Nie mogę się jednak zgodzić z tym, że dystrybutorzy mogli by tak od ręki obniżyć cenę dwu lub trzykrotnie i dalej (przy takiej samej sprzedaży) mieliby z tego zyski. Jednak prawa autorskie, mimo, że w polsce nie stanowią aż tak znacznej części ceny końcowej, mają spory na nią wpływ, a to przeskoczyć jest trudno. Zwłaszcza jeśli prognozowana sprzedaż tytułu wynosi kilka tysięcy egzemplarzy, w porównaniu z setkami tysięcy w innych krajach..
![]() |
![]() |
|
|