![]() |
No dobra, jak się uczysz to ok, tylko nauczycielowi wstyd powinno być :]
notację przyjąłem taką: int = integer liczba całkowita varchar(x) = ciąg tekstowy o długości x znaków PK = primary key, klucz główny FK = foreign key, klucz obcy NN = not null - nie może być puste AI = auto increment czyli za każdym razem n=n+1 dla Nr/Id To jest drzewko relacji, narysuj to na kartce i połącz PK z odpowiadającymi FK, mają wyjść relacje 1:N (jeden do wielu) |
Wybacz ale ja dopiero się tego uczę :P Tak więc nie mam bladego pojęcia co Ty tam wrzuciłeś w te nawiasy kwadratowe :/ Ogólnie ma mi wyjść drzewko relacji. No i te relacje muszę powrzucać. I to jeszcze w taki sposób, abym mógł wypełnić dane w arkuszu danych.
Jeszcze raz sorki - ale ja naprawdę dopiero się uczę - a nie bardzo to kumam :/ |
Kurdę trzy pierwsze postaci normalne powinieneś znać na blache :P Leń!
[STUDENT] NrStudenta <int, PK, NN, AI> NazwiskoStudenta <varchar(50)> [PRACOWNIK] NrPrac <int, PK, NN, AI> NazwPrac <varchar(50)> [PRZEDMIOT] NrPrzedmiotu <int, PK, NN, AI> NazwaPrzedmiotu <varchar(50)> [OSIAGNIECIA] NrStudenta <int FK, NN> NrPrac <int FK, NN> NrPrzedmiotu <int FK, NN> Ocena <real> TypOceny <varchar(10)> Za zadanie masz sprawdzić, która to postać normalna :P |
Prośba o pomoc z zadaniem z Access'a
Ilość załączników: 1
Witam! Czy ktoś z Was zna się na Accessie? Chodzi konkretnie o generowanie znormalizowanych tabel.
Mam do rozwiązania ćwiczenie nr 2 z załączonego pliku. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :-))) Z góry dziękuję i pozdrawiam :-) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:32. |