Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.03.2006, 16:40   #16
Burt
Precz z internetem

Data rejestracji: 20.10.2005
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez pepperman
wniosek: pamietajcie nie wolno dotykac ptakow
A swojego ptaka mogę dotykać?
Bo oddawanie moczu ''bez trzymanki'' jest kłopotliwe.
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.03.2006, 16:46   #17
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez luminat
Pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy, ze wymyslam jakas spiskowa teorie dziejow....
w rzeczy samej. ojciec dyrektor tez jest ich efektem.
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 17:04   #18
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 03.03.2003
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tylko NOD32 chroni przed Worm.H5N1
Stary 05.03.2006, 17:12   #19
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tez sie z tym zgadzam,ze te wszystkie choroby naszych zcasow to wynik wiekszych lub mniejszych eksperymnetow naukowych...lub leipej chyba powiedziec bardziej lub mniej udanych.
jak wiadomo swiatem rzadza pieniadze ,wiec zaloze sie z ekomus moglo bardo zalezec na tym by taki wirus powstal... moze wymknal sie spod kontroli,zbyt szybko sie zbutowal...teorii moze byc wiele,a pewnie sie nigdy nie dowiemy jak bylo.
choroby te mogly sie etz wywolac same...w koncu faszerujemy chemikaliami wszytsko co sie da-teraz mamy skutki.
kazdy chce tylko wiecej i wiecej.
rolnicy sypia i leja nawozy sztuczne, w domku chcemy miec sterylnie czysto..i tak dalej a obojetne dla srodowiska to na pewno nie jest.
tak wiec sami skazujemy sie na zaglade....
PS. sory za czarne wizje
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 17:30   #20
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Andrzejku w puncke b) mialem na mysli to, ze nie masz pewnosci, ze kazdy kawalek danego miesa byl poddany temperaturze wiekszej niz 70*C - po co ryzykowac?
Stary 05.03.2006, 17:58   #21
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Hmm chyba ja smazysz w domu cokolowiek na oleju to temp przekracza 100 stopni Celsjusza (tak sie mi zdaje). Poza tym co za problem spazyc mieso we wrzatku jak ktos jest paranoikiem? Ja juz wiele razy jadlem tatara po aferze z BSE i jakos zyje (moze niedlugo ku uciesze co poniektorych). Cieszyc sie zyciem, a nie przejmowac takim czyms (ale nie wchodzic do otwartej paszczy krokodyla jednoczesnie - zdrowy rozsadek: wymieniane srodki bezp. omowione przez @Remix). Na kazdego przyjdzie pora wczesniej czy pozniej.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 18:08   #22
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jest jeszcze jedna drobna szczegóła, której za często nie podają w massmediach, wirus H5N1 sam w sobie nie jest zabójczy dla człowieka, ot kolejna grypa. ale jeśli ktoś z grypą załapie dodatkowo H5N1 to może się wytworzyć mutant przenoszący się jak zwykła ludzka grypa i jest zabójczy dla człowieka.
ale takie newsy mogą obniżyć ogólny poziom paniki i obniżyć dochody korporacją farmaceutycznym. na początku tej całej afery z ptasią grypą było dość głośno o tym, że jakaś korporacja dostałą grube miliony ojro od EU za udostępnienie przepisu na jakąś szczepionkę potencjalnie zabezpieczającą przed ptasią grypą
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 18:10   #23
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez fony
coz, moze w koncu dopadnie i Kaczynskich... <:
Bez przesady - też mam ostatnio uwagi do Prezydenta i Prezesa PIS - niestety nawet poważne - ale życzyć takiego czegoś - to już przesada.

A fakt, że pojawiła się w Toruniu - cóż sam w żartach też sobie różnie to interpretuję
Ale bez przesady ...

Wracając do podstawowego tematu - wiadomo było, że ten moment nadejdzie. I z jednej strony - nie można wywoływać paniki. Aczkolwiek nie jest też tak, że to tylko problem drobiu, ptactwa i ew. gospodarki. Mnie np. zaniepokoiło to co napisał kolega Remix

Cytat:
Napisany przez Remix
(...)
c) Przez wdychanie pylu, ktory powstaw w wyniku kruszenia sie odchodow i unosi sie w powietrzu
(...)
Bo skoro ptasia (jak sama nazwa mówi) grypa, dotyczy wszelkiego ptactwa - także wróbli, gołębi itd. - to przecież chociażby na osiedlach, nie mówiąc już o tzw. starówkach w różnych mistach - jest pełno ptactwa, a co za tym idzie ich odchodów. Więc jeśli tutaj pojawi się wirus
Kolejny problem - o czym już wspomniano - małe gospodarstwa i rolnicy - nie mam nic przeciw nim - ale jak wiadomo, trudno czasem ich przekonać - sam słyszałem, jak z tydzień temu starsza kobieta na jakimś bazarze, mówiła, że owszem drób jest zamknięty, ale przecież czasem trzeba go wypuścić, aby sobie polatał. Cóż - klasyczne wiejskie podwórko z chodzącymi kurami ...
Następny problem - związany także z poprzednim - to fakt, że w znacznej części społeczeństwa nie ma przesadnej - a czasem i podstawowej higieny - co też wiadomo czym może skutkować.

Na koniec - nie chcę straszyć - ale jak wiadomo, istnieje możliwość mutacji tego typu wirusów - np. z wirusem ludzkiej grypy ...

Pozdrawiam i życze wszystkim dużo zdrowia !
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 18:11   #24
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Trzeba pamiętać, że wirusy co jakiś czas mutują i niekoniecznie muszą zostać 'wynalezione' w labolatoriach. Co do trzymania próbek Ospy: był nakaz ich całkowitego zniszczenia, ale zostały zatrzymane do celów naukowych (bodajże w USA i Rosji). Jak to było naprawdę i kto jeszcze je ma, to się chyba nie dowiemy...

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - co z drobiem, który zanim ugotujemy, usmażymy musimy przecież RĘCZNIE umyć, pokroić, etc...

Poza tym nie ma jeszcze odmiany przenoszonej z człowieka na człowieka drogą kropelkową - wówczas by była panika. Na razie przenosi się z ptaków na człowieka.

Oczywiście trzeba pilnować kotów i psów - szczególnie kotów. Ja osobiście radzę chować żarcie psie i kocie w ten sposób (albo podawać tak), żeby ptaki nie miały z nim kontaktu.

Ja się cieszę z jednego, że w zeszłą sobotę wyjechałem z Torunia z moją Ukochaną (zmiana studiów) i mam to z głowy. Gorzej, że moja siora tam została... wrrr...

Banana Coctail - zauważ, że okres wylęgania BSE wynosi nawet kilkanaście lat... nie masz się czym chwalić...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 18:21   #25
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kristoferros
(...)
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - co z drobiem, który zanim ugotujemy, usmażymy musimy przecież RĘCZNIE umyć, pokroić, etc...(...)
Też o tym myślałem - kupuje człowiek drób, niby jak go usmaży to nie ma ryzyka - ale zanim osiągnie on te 70 stopni

Cytat:
Napisany przez Igloo
jest jeszcze jedna drobna szczegóła, której za często nie podają w massmediach, wirus H5N1 sam w sobie nie jest zabójczy dla człowieka, ot kolejna grypa. ale jeśli ktoś z grypą załapie dodatkowo H5N1 to może się wytworzyć mutant przenoszący się jak zwykła ludzka grypa i jest zabójczy dla człowieka.
ale takie newsy mogą obniżyć ogólny poziom paniki i obniżyć dochody korporacją farmaceutycznym. na początku tej całej afery z ptasią grypą było dość głośno o tym, że jakaś korporacja dostałą grube miliony ojro od EU za udostępnienie przepisu na jakąś szczepionkę potencjalnie zabezpieczającą przed ptasią grypą
No właśnie ...

ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 18:22   #26
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cool

Cytat:
Napisany przez luminat
Wlasnie teraz musimy ponosic konsekwencje tych 'ciekawostek'. Te wszystkie choroby AIDS, choroba "szalonych krów" i teraz ptasie grypa sa wlasnie wynikiem eksperymentow laboratoryjnych, ktore wymknely sie z pod kontroli. Sama 'inteligencja' wirusa HIV swiadczy juz o tym, ze zostal on stworzony przez czlowieka, a nie przez nature. Pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy, ze wymyslam jakas spiskowa teorie dziejow....
w takim razie człowiek też nie może być tworem natury

Bóg istnieje, albo życie na ziemi stworzyli kosmici

ale kto stworzył kosmitów? inni kosmici?

Cytat:
Napisany przez Stef
tez sie z tym zgadzam,ze te wszystkie choroby naszych zcasow to wynik wiekszych lub mniejszych eksperymnetow naukowych...lub leipej chyba powiedziec bardziej lub mniej udanych.
jak wiadomo swiatem rzadza pieniadze ,wiec zaloze sie z ekomus moglo bardo zalezec na tym by taki wirus powstal... moze wymknal sie spod kontroli,zbyt szybko sie zbutowal...teorii moze byc wiele,a pewnie sie nigdy nie dowiemy jak bylo.
choroby te mogly sie etz wywolac same...w koncu faszerujemy chemikaliami wszytsko co sie da-teraz mamy skutki.
kazdy chce tylko wiecej i wiecej.
rolnicy sypia i leja nawozy sztuczne, w domku chcemy miec sterylnie czysto..i tak dalej a obojetne dla srodowiska to na pewno nie jest.
tak wiec sami skazujemy sie na zaglade....
PS. sory za czarne wizje
czarna ospa i dżuma też powstały w laboratoriach.....pewnie za kadencji Busha

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 05.03.2006 o godz. 18:26
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 18:26   #27
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
bzdura na poczatku było BUM podobno wszechswiat do tej pory sie rozciaga
Stary 05.03.2006, 19:09   #28
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ed hunter

Zapomniales dopisac, ze kosmici stworzyli malpe zaraz po tym jak wyginely dinozaury, a stworzona malpa droga ewolucji przeksztalcila sie w czlowieka

Ostatnio zmieniany przez luminat : 05.03.2006 o godz. 19:14
luminat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 19:32   #29
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Burt
A swojego ptaka mogę dotykać?
Bo oddawanie moczu ''bez trzymanki'' jest kłopotliwe.
byleby nie kontaktował się z innymi ptakami
Stary 05.03.2006, 19:51   #30
Burt
Precz z internetem

Data rejestracji: 20.10.2005
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix
byleby nie kontaktował się z innymi ptakami
Czyli stykanie pałkami(kurzymi) odpada.

Kiedyś podobno była metoda sprawdzania czy kura będzie miała jajka,polegająca na wkładaniu w kurzą du*ę ,palca wskazującego.Nazywali to ''macanie kury''

Nie wiem dlaczego, ale nie mogę nic poważnego w tym temacie dodać.
Ta panika jest taka śmieszna, że z chęcią oglądam informacje.Jak bym oglądał Monty Pythona(Pamiętacie ''ministerstwo głupich kroków''?).Mam nadzieje, że nikt z forumowiczów nie bierze poważnie tych wszystkich bzdur jakie wygadują w telewizji.
A najwięksi *****e to dziennikarze.
Jedyny plus tej paniki to , że kurczaki tanieją.Można się naw*****alać za wszystkie czasy.

Ostatnio zmieniany przez Burt : 05.03.2006 o godz. 20:10
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: