Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ptasia grypa w Polsce.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ptasia-grypa-polsce-63142/)

andrzejj9 05.03.2006 13:12

Ptasia grypa w Polsce..

No więc już jest, dzisiaj wykryto pierwsze przypadek.

W sumie nie zastanawiałem się jeszcze nad tą chorobą, a i wszelcy specjaliści zapewniają, że nie ma większego zagrożenia dla człowieka. I w sumie pewnie nie. Na razie czytałem tylko wcześniej, że w Polsce mamy aż 90 szczepionek przeciw groźnej dla człowieka odmianie, bo osoby odpowiedzialne przespały termin ich zamawiania. No cóż, nic to nowego i wartego komentarza..

W każdym razie sam fakt tego, że choroba w końcu dotarła do naszego kraju wart jest odnotowania.

polakT 05.03.2006 13:15

no to fajnie.... byla cisza bylem zdrowy, a teraz jak przybylo do polszy to mnie jakas grypa zaczyna brac, kto wie moze jakas kacza :/ ...

caly dzien kuracja :piwo:

pepperman 05.03.2006 13:20

to atakuje wszystkie ptaki?

Stanley 05.03.2006 13:33

coz, moze w koncu dopadnie i Kaczynskich... <:

Prezesik 05.03.2006 13:47

Cytat:

Napisany przez fony
coz, moze w koncu dopadnie i Kaczynskich... <:

Bóg wie co robi.. Na pewno dopadnie Kaczyńskich - to nie jest przypadek, że znaleziono ją w Toruniu :taktak:

Pawel_k 05.03.2006 13:50

nie dotykac martwych ptakow, pilnowac koto-psow i ptasia grypa minie. o wiele wiecej ludzi umiera na normalna grype niz na ptasia. i panowie bez wycieczek politycznych jeszcze tego nam tu brakuje ;)

Stef 05.03.2006 14:09

i po co ta panika?
jeszcze nikt nie mowi ze to jest ta grozna odmiana H5N1-tego sie dowiemy (ponoc) za kilka dni.
ja jakos specjalnie sie nie pzrejmuje ptasia grypa i nie poddaje sie tej zbiorowej,medialnej psychozie.
prewencje tzreba zachowac,ale bez przesady.
i szczerze to nie wierze w to ze jakas ferma drobiu jest w polsce zarazona, bardziej prawdopodobne ze jesli dojdzie do rozprzestrzenienia sie ptasiej frypy, to nastapi to w malych przydomowych kurnikach, a nie na wielkich fermach,
bo wielkie gospodarstwa sa systematycznie monitorowane i sami wlasciciele robia wszytsko by nie dopuscic do zarazenia calego stada,bo wiadomo z czym to sie wiaze.

Taka sama sytuacja byla z BSE i co? temat ucichl,teraz pojawil sie na wokandzie H5N1,a za rok bedzie znowu co innego.
tzreba byc po prostu ostroznym a jak nas dopadnie to i tak nbic sie nie da juz zrobic.

A winni temu ejstemy my sami. nastawiamy sie na chemiczne uprawy, modyfikacje genetyczne i inne "super wynalazki".

kiedys ludzie hodowali wszystko naturalnie i zadnych takich chorob nie bylo.a teraz co chwile jakies nowe choroby.

Smartek 05.03.2006 15:31

Cytat:

Napisany przez Stef
kiedys ludzie hodowali wszystko naturalnie i zadnych takich chorob nie bylo.a teraz co chwile jakies nowe choroby.

albo nie wiedzieli o ich istnieniu ||

Patrix 05.03.2006 15:48

a gdzie wogole te choroby sie tworza ? same sie robia ? slyszal ktos kiedys o H5N1 ?!
tego kiedys nie bylo, tak jak nie bylo wielu innych chorob...BSM przykladowo szalone krowy. Wiecie, ze niektore kraje trzymaja probki dawno wytepionych chorob ?
kto wymyslil waglika ?! jak bedzie miec na imie nastepny syf, ktory pojawi sie na ziemi ?
a na te H5... szczepionek dalej nie kupili ? oo na pewno Lepper sie zaszczepil...

Remix 05.03.2006 15:53

Witam!

Kilka podstawowych faktow:

1. Ptasia grypa przenosi sie przez:
a) Bezposredni kontakt z chorym ptakiem (zywym lub martwym), w tym takze kontakt z miejscami, gdzie mogly byc ptasie odchody
b) Spozywanie surowego miesa z chorych ptakow, w tym takze mrozonego, surowe jaja tez sa niebezpieczne (jednoczesnie nie oznacza to, ze mozna spozywac mieso chorych ptakot, ktore zostalo poddane obrobce termicznej - powinno byc bezwglednie niszczone)
c) Przez wdychanie pylu, ktory powstaw w wyniku kruszenia sie odchodow i unosi sie w powietrzu
d) Informacja nie jest do konca sprawdzona - droga kropelkowa (podobno jest jakis szczep, ktory jest podejrzany o takie zachowanie)

Oczywiscie zalecen jest wiele odnosnie ptasiej grypy, ja tylko podalem drogi zarazenia (te najwazniejsze)

Co do ferm drobiu - ptaki musialyby miec kontakt z dzikim ptactwem, w Polsce fermy sa prowadzone w systemie zamknietym, a wiec ptaki nie maja stycznosci ze srodowiskiem zewnetrznym. Niestety istnieje male prawdopodobienstwo, ze jakis chory (np. wrobel) ptak dostanie sie do wnetrza budynkow fermy i zarazi chociazby jednego ptaka. Jednak prawdopodobienstwo jest na tyle male, ze mozemy spac spokojnie. Malo tego... kazda partia miesa jest dokladnie badana zanim trafi do obrotu na rynku, ponadto kto je surowe mieso drobiowe?
Prawdopodobienstwo zarazenia sie ptasia grypa w przypadku normalnych obywateli jest znikome - oczywiscie jesli zachowaja srodki bezpieczenstwa.

DO PATRIXA:

Po pierwsze choroba to Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE), a nie BSM
Po drugie wiemy, ze patogeny chorob trzymane sa w laboratoriach
Po trzecie szczepionka przeciw ptasiej grypie jest skomplikowanym procesem, gdyz szczepy wirusa szybko mutuja i szczepionka przestaje byc skuteczna
Po czwarte waglika nikt nie wymyslil, bo waglik to choroba powodowana przez paleczke waglika Bacillus anthracis, ktora znana jest mikrobiologom od ponad 100 lat, a na poczatku XX wieku pracowali nad nia Robert Koch, Louis Pasteur i Ilja Miecznikow.

pepperman 05.03.2006 16:08

wniosek: pamietajcie nie wolno dotykac ptakow

andrzejj9 05.03.2006 16:10

Cytat:

Napisany przez Stef
i po co ta panika?
jeszcze nikt nie mowi ze to jest ta grozna odmiana H5N1-tego sie dowiemy (ponoc) za kilka dni.
ja jakos specjalnie sie nie pzrejmuje ptasia grypa i nie poddaje sie tej zbiorowej,medialnej psychozie.
prewencje tzreba zachowac,ale bez przesady.
i szczerze to nie wierze w to ze jakas ferma drobiu jest w polsce zarazona, bardziej prawdopodobne ze jesli dojdzie do rozprzestrzenienia sie ptasiej frypy, to nastapi to w malych przydomowych kurnikach, a nie na wielkich fermach,
bo wielkie gospodarstwa sa systematycznie monitorowane i sami wlasciciele robia wszytsko by nie dopuscic do zarazenia calego stada,bo wiadomo z czym to sie wiaze.

Taka sama sytuacja byla z BSE i co? temat ucichl,teraz pojawil sie na wokandzie H5N1,a za rok bedzie znowu co innego.
tzreba byc po prostu ostroznym a jak nas dopadnie to i tak nbic sie nie da juz zrobic.

A winni temu ejstemy my sami. nastawiamy sie na chemiczne uprawy, modyfikacje genetyczne i inne "super wynalazki".

A kto tu o panice mówi?

Chodzi o to, żeby - jak sam piszesz - być ostrożnym. Mieć świadomość istnienia tej choroby i jej obecności w Polsce, wiedzieć, co należy robić, a czego nie, żeby nie narażać siebie i swojej rodziny na zachorowanie i to wszystko. Temu też służyć ma ta informacja.

Patrix 05.03.2006 16:12

wiem jedno, przez wtyczke rj45 sie nie zarazisz ||

andrzejj9 05.03.2006 16:14

Cytat:

Napisany przez Patrix
a gdzie wogole te choroby sie tworza ? same sie robia ? slyszal ktos kiedys o H5N1 ?!
tego kiedys nie bylo, tak jak nie bylo wielu innych chorob...BSM przykladowo szalone krowy. Wiecie, ze niektore kraje trzymaja probki dawno wytepionych chorob ?
kto wymyslil waglika ?! jak bedzie miec na imie nastepny syf, ktory pojawi sie na ziemi ?
a na te H5... szczepionek dalej nie kupili ? oo na pewno Lepper sie zaszczepil...

Kiedyś słyszałem, że Amerykanie mają u siebie w laboratoriach bakterie ospy i to też najgroźniejszej odmiany. A i pewnie wiele innych 'ciekawostek'.

@ Remix

Dobry, konkretny post :)

Mam tylko uwagę do punktu b). Według tego, co mówią, wirusy ptasiej grypy giną w temperaturze powyżej ok. 70 stopni celsjusza tym samym mięsa po obróbce termicznej jest w pełni bezpieczne do spożycia.

luminat 05.03.2006 16:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kiedyś słyszałem, że Amerykanie mają u siebie w laboratoriach bakterie ospy i to też najgroźniejszej odmiany. A i pewnie wiele innych 'ciekawostek'.

Wlasnie teraz musimy ponosic konsekwencje tych 'ciekawostek'. Te wszystkie choroby AIDS, choroba "szalonych krów" i teraz ptasie grypa sa wlasnie wynikiem eksperymentow laboratoryjnych, ktore wymknely sie z pod kontroli. Sama 'inteligencja' wirusa HIV swiadczy juz o tym, ze zostal on stworzony przez czlowieka, a nie przez nature. Pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy, ze wymyslam jakas spiskowa teorie dziejow....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:10.