![]() |
andrzej - po prostu troche zdrowego rozsadku
w przytoczonych przez ciebie tekstach sa bledy merytoryczne wytkniete juz powyzej jezeli autor tych slow nie widzi roznicy miedzy H5N1 a H1N1 to raczej nie powienien wypowiadac sie wogule na temat grypy |
Cytat:
|
kontynuujac mysla eda:
...kupia wiecej wszczepionek, wiecej cytryn, wiecej poradnikow samoleczenia, wiecej... choroby to po prostu biznes - nie zapominajmy o tym obliczu ;) |
pieje z tego i tyle :haha:
mieszkaniec strefy "zero", pracownik strefy zapowietrzonej :rotfl: |
Cytat:
Z drugiej strony przypomniało mi się, jak kiedyś JKM określił dziennikarzy, którzy zbierają newsy. To takie "psy burki". Dlaczego? Bo jak na wsi, albo w wielorodzinnym domu - jeden zaszczeka, to reszta za nim; jeden pobiegnie za furmanką, to reszta za nim... :ysz: Media są obecnie non-stop poddawane różnym wpływom i naciskom, więc z tego wniosek: Tylko ludzie ograniczeni mają bezgraniczne zaufanie do mediów :fiu: |
Cytat:
wybaczcie, nie moglem wytrzymac, ale tak jakos mnie ten post rozwalil, ze sie pozbierac nie moge :D pozdro ;) |
dobra kupno kurczakow i miesa z nich spadlo juz w Polsce o 40 % hehehehe :D
|
Cytat:
może będzie na tyle tanio, że 2 podwórkowe suki też będą kaszę na kurczakach jeść :idea: nadchodzą wypasione czasy dla psów :D no i dla ludzi co trochę mniej w panikę popadną. moja matka pod wpływem tv zaczęła się obawiać ptaków przylatujących na podwórko w poszukiwaniu tego co psy pogubiły....ale wiewiórki, która może być wściekła, nie boi się :nie: wiadomo, lepiej na surowo nie jeść wiewiórek i srok || ale panikować też nie ma co. |
Czytałem ze dwa dni temu artykuł na temat ptasiej grypy i generalnie możliwości zarażenia się, film farmaceutycznych itp. Było to chyba na onecie, ale już sam nie jestem pewien. Miał 6 albo 7 podstron. Szukam tego teraz, ale nie mogę znaleźć. Myślałem, że może to tu ktoś podawał link, ale też nie widzę.
Kojarzycie coś takiego? (wydaje mi się jednak, że było to na onecie) |
Cytat:
Nawet jeśli by były w nim śladowe ilości wirusa, to zadziałałby jak szczepionka. Tylko o tym jakoś mało się mówi... :ysz: |
Gorsza od ptasiej grypy jest choroba ptasiego móżdżku,a na tą cierpi większość dziennikarzy. :taktak:
|
mam tylko nadzieje ze paranoja sie szybko skonczy
bo choc teraz ciesze sie z wachan cen kurczakow, to jesli takie ceny sie utrzymaja to import i produkcja zostana ograniczone i w przyszlym roku mamy wyzsze ceny... coz, nie tylko zad funduje nam drozsze zycie - dziennikaze tez :( |
Cytat:
|
tez nie do konca - szczepionki dziela sie na typy zawierajce albo bialka powiezchniowe, albo oslabiony material zakazny, albo martwy, albo znikome ilosci zywego materialy... generalnie dla kazdej choroby tak, zeby efekt byl jak najskuteczniejszy a skutki uboczne jak najmniejsze
np szczepionka na polio zawiera zywe wirusy szczepionki na grype zawieraja martwe wirusy oraz bialka powiezchniowe H1 H2 i H3 (wg ktorych wirusy grypy dzieli sie na kategorie) |
Cytat:
ptasia grypa minie jak ręką odjął, gdy ludzie przestaną się tym podniecać i nie będzie to już zwiększać nakładów gazet czy oglądalności serwisów informacyjnych.. tak samo było z BSE, pryszczycą i innymi "wynalazkami".. przecież te choroby nagle nie zniknęły, ale po prostu przestały ludzi interesować.. jak minie to szaleństwo, to pojawi się nowe np. cos z rybami.. mało się o tym mówi, ale o tej porze roku to nic nowego, ze ptaki chorują na grypę i to potwierdzają lekarze weterynarii.. twierdzą, że zawszze tak było, tyle, że nikt na to uwagi nie zwracał i traktowano to jak coś normalnego, a widok martwego ptaka nikogo nie przerażał.. prawdopodobnie, gdyby badano ptaki pod tym kątem, już dawno wykryto by ptasią grypę.. nie mówię tu by zlekceważyć ten problem, wręcz przeciwnie.. ostrożności nigdy za wiele, ale przy tym wszystkim nie dajmy się zwariować.. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:55. |