Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ptasia grypa w Polsce.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ptasia-grypa-polsce-63142/)

Burt 05.03.2006 16:40

Cytat:

Napisany przez pepperman
wniosek: pamietajcie nie wolno dotykac ptakow

A swojego ptaka mogę dotykać? :hmm:
Bo oddawanie moczu ''bez trzymanki'' jest kłopotliwe. :ysz:

pepperman 05.03.2006 16:46

Cytat:

Napisany przez luminat
Pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy, ze wymyslam jakas spiskowa teorie dziejow....

w rzeczy samej. ojciec dyrektor tez jest ich efektem.

mallow 05.03.2006 17:04

Tylko NOD32 chroni przed Worm.H5N1 :)

Stef 05.03.2006 17:12

tez sie z tym zgadzam,ze te wszystkie choroby naszych zcasow to wynik wiekszych lub mniejszych eksperymnetow naukowych...lub leipej chyba powiedziec bardziej lub mniej udanych.
jak wiadomo swiatem rzadza pieniadze ,wiec zaloze sie z ekomus moglo bardo zalezec na tym by taki wirus powstal... moze wymknal sie spod kontroli,zbyt szybko sie zbutowal...teorii moze byc wiele,a pewnie sie nigdy nie dowiemy jak bylo.
choroby te mogly sie etz wywolac same...w koncu faszerujemy chemikaliami wszytsko co sie da-teraz mamy skutki.
kazdy chce tylko wiecej i wiecej.
rolnicy sypia i leja nawozy sztuczne, w domku chcemy miec sterylnie czysto..i tak dalej a obojetne dla srodowiska to na pewno nie jest.
tak wiec sami skazujemy sie na zaglade....
PS. sory za czarne wizje ;)

Remix 05.03.2006 17:30

Witam!

Andrzejku w puncke b) mialem na mysli to, ze nie masz pewnosci, ze kazdy kawalek danego miesa byl poddany temperaturze wiekszej niz 70*C - po co ryzykowac?

Banana Coctail 05.03.2006 17:58

Hmm chyba ja smazysz w domu cokolowiek na oleju to temp przekracza 100 stopni Celsjusza (tak sie mi zdaje). Poza tym co za problem spazyc mieso we wrzatku jak ktos jest paranoikiem? Ja juz wiele razy jadlem tatara po aferze z BSE i jakos zyje (moze niedlugo ku uciesze co poniektorych). Cieszyc sie zyciem, a nie przejmowac takim czyms (ale nie wchodzic do otwartej paszczy krokodyla jednoczesnie - zdrowy rozsadek: wymieniane srodki bezp. omowione przez @Remix). Na kazdego przyjdzie pora wczesniej czy pozniej.

Igloo 05.03.2006 18:08

jest jeszcze jedna drobna szczegóła, której za często nie podają w massmediach, wirus H5N1 sam w sobie nie jest zabójczy dla człowieka, ot kolejna grypa. ale jeśli ktoś z grypą załapie dodatkowo H5N1 to może się wytworzyć mutant przenoszący się jak zwykła ludzka grypa i jest zabójczy dla człowieka.
ale takie newsy mogą obniżyć ogólny poziom paniki i obniżyć dochody korporacją farmaceutycznym. na początku tej całej afery z ptasią grypą było dość głośno o tym, że jakaś korporacja dostałą grube miliony ojro od EU za udostępnienie przepisu na jakąś szczepionkę potencjalnie zabezpieczającą przed ptasią grypą

ro29 05.03.2006 18:10

Witam !

Cytat:

Napisany przez fony
coz, moze w koncu dopadnie i Kaczynskich... <:

Bez przesady - też mam ostatnio uwagi do Prezydenta i Prezesa PIS - niestety nawet poważne - ale życzyć takiego czegoś - to już przesada.

A fakt, że pojawiła się w Toruniu ;) - cóż sam w żartach też sobie różnie to interpretuję :haha:
Ale bez przesady ...

Wracając do podstawowego tematu - wiadomo było, że ten moment nadejdzie. I z jednej strony - nie można wywoływać paniki. Aczkolwiek nie jest też tak, że to tylko problem drobiu, ptactwa i ew. gospodarki. Mnie np. zaniepokoiło to co napisał kolega Remix

Cytat:

Napisany przez Remix
(...)
c) Przez wdychanie pylu, ktory powstaw w wyniku kruszenia sie odchodow i unosi sie w powietrzu
(...)

Bo skoro ptasia (jak sama nazwa mówi) grypa, dotyczy wszelkiego ptactwa - także wróbli, gołębi itd. - to przecież chociażby na osiedlach, nie mówiąc już o tzw. starówkach w różnych mistach - jest pełno ptactwa, a co za tym idzie ich odchodów. Więc jeśli tutaj pojawi się wirus :(
Kolejny problem - o czym już wspomniano - małe gospodarstwa i rolnicy - nie mam nic przeciw nim - ale jak wiadomo, trudno czasem ich przekonać - sam słyszałem, jak z tydzień temu starsza kobieta na jakimś bazarze, mówiła, że owszem drób jest zamknięty, ale przecież czasem trzeba go wypuścić, aby sobie polatał. Cóż - klasyczne wiejskie podwórko z chodzącymi kurami ...
Następny problem - związany także z poprzednim - to fakt, że w znacznej części społeczeństwa nie ma przesadnej - a czasem i podstawowej higieny - co też wiadomo czym może skutkować.

Na koniec - nie chcę straszyć - ale jak wiadomo, istnieje możliwość mutacji tego typu wirusów - np. z wirusem ludzkiej grypy ...

Pozdrawiam i życze wszystkim dużo zdrowia !
ro29

Kris 05.03.2006 18:11

Trzeba pamiętać, że wirusy co jakiś czas mutują i niekoniecznie muszą zostać 'wynalezione' w labolatoriach. Co do trzymania próbek Ospy: był nakaz ich całkowitego zniszczenia, ale zostały zatrzymane do celów naukowych (bodajże w USA i Rosji). Jak to było naprawdę i kto jeszcze je ma, to się chyba nie dowiemy...

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - co z drobiem, który zanim ugotujemy, usmażymy musimy przecież RĘCZNIE umyć, pokroić, etc...

Poza tym nie ma jeszcze odmiany przenoszonej z człowieka na człowieka drogą kropelkową - wówczas by była panika. Na razie przenosi się z ptaków na człowieka.

Oczywiście trzeba pilnować kotów i psów - szczególnie kotów. Ja osobiście radzę chować żarcie psie i kocie w ten sposób (albo podawać tak), żeby ptaki nie miały z nim kontaktu.

Ja się cieszę z jednego, że w zeszłą sobotę wyjechałem z Torunia z moją Ukochaną (zmiana studiów) i mam to z głowy. Gorzej, że moja siora tam została... wrrr...

Banana Coctail - zauważ, że okres wylęgania BSE wynosi nawet kilkanaście lat... nie masz się czym chwalić...

ro29 05.03.2006 18:21

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
(...)
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - co z drobiem, który zanim ugotujemy, usmażymy musimy przecież RĘCZNIE umyć, pokroić, etc...(...)

Też o tym myślałem - kupuje człowiek drób, niby jak go usmaży to nie ma ryzyka - ale zanim osiągnie on te 70 stopni :(

Cytat:

Napisany przez Igloo
jest jeszcze jedna drobna szczegóła, której za często nie podają w massmediach, wirus H5N1 sam w sobie nie jest zabójczy dla człowieka, ot kolejna grypa. ale jeśli ktoś z grypą załapie dodatkowo H5N1 to może się wytworzyć mutant przenoszący się jak zwykła ludzka grypa i jest zabójczy dla człowieka.
ale takie newsy mogą obniżyć ogólny poziom paniki i obniżyć dochody korporacją farmaceutycznym. na początku tej całej afery z ptasią grypą było dość głośno o tym, że jakaś korporacja dostałą grube miliony ojro od EU za udostępnienie przepisu na jakąś szczepionkę potencjalnie zabezpieczającą przed ptasią grypą

No właśnie ...

ro29

ed hunter 05.03.2006 18:22

Cytat:

Napisany przez luminat
Wlasnie teraz musimy ponosic konsekwencje tych 'ciekawostek'. Te wszystkie choroby AIDS, choroba "szalonych krów" i teraz ptasie grypa sa wlasnie wynikiem eksperymentow laboratoryjnych, ktore wymknely sie z pod kontroli. Sama 'inteligencja' wirusa HIV swiadczy juz o tym, ze zostal on stworzony przez czlowieka, a nie przez nature. Pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy, ze wymyslam jakas spiskowa teorie dziejow....

w takim razie człowiek też nie może być tworem natury :hmm:

Bóg istnieje, albo życie na ziemi stworzyli kosmici :idea:

ale kto stworzył kosmitów? :hmm: inni kosmici? :w00t:

Cytat:

Napisany przez Stef
tez sie z tym zgadzam,ze te wszystkie choroby naszych zcasow to wynik wiekszych lub mniejszych eksperymnetow naukowych...lub leipej chyba powiedziec bardziej lub mniej udanych.
jak wiadomo swiatem rzadza pieniadze ,wiec zaloze sie z ekomus moglo bardo zalezec na tym by taki wirus powstal... moze wymknal sie spod kontroli,zbyt szybko sie zbutowal...teorii moze byc wiele,a pewnie sie nigdy nie dowiemy jak bylo.
choroby te mogly sie etz wywolac same...w koncu faszerujemy chemikaliami wszytsko co sie da-teraz mamy skutki.
kazdy chce tylko wiecej i wiecej.
rolnicy sypia i leja nawozy sztuczne, w domku chcemy miec sterylnie czysto..i tak dalej a obojetne dla srodowiska to na pewno nie jest.
tak wiec sami skazujemy sie na zaglade....
PS. sory za czarne wizje ;)

czarna ospa i dżuma też powstały w laboratoriach.....pewnie za kadencji Busha :taktak: :rotfl:

Patrix 05.03.2006 18:26

bzdura na poczatku było BUM || podobno wszechswiat do tej pory sie rozciaga :D

luminat 05.03.2006 19:09

ed hunter

Zapomniales dopisac, ze kosmici stworzyli malpe zaraz po tym jak wyginely dinozaury, a stworzona malpa droga ewolucji przeksztalcila sie w czlowieka :haha:

Patrix 05.03.2006 19:32

Cytat:

Napisany przez Burt
A swojego ptaka mogę dotykać? :hmm:
Bo oddawanie moczu ''bez trzymanki'' jest kłopotliwe. :ysz:

byleby nie kontaktował się z innymi ptakami :rotfl:

Burt 05.03.2006 19:51

Cytat:

Napisany przez Patrix
byleby nie kontaktował się z innymi ptakami :rotfl:

Czyli stykanie pałkami(kurzymi) odpada. :D

Kiedyś podobno była metoda sprawdzania czy kura będzie miała jajka,polegająca na wkładaniu w kurzą du*ę ,palca wskazującego.Nazywali to ''macanie kury'' :wow:

Nie wiem dlaczego, ale nie mogę nic poważnego w tym temacie dodać.
Ta panika jest taka śmieszna, że z chęcią oglądam informacje.Jak bym oglądał Monty Pythona(Pamiętacie ''ministerstwo głupich kroków''?).Mam nadzieje, że nikt z forumowiczów nie bierze poważnie tych wszystkich bzdur jakie wygadują w telewizji. :D
A najwięksi *****e to dziennikarze. :taktak:
Jedyny plus tej paniki to , że kurczaki tanieją.Można się naw*****alać za wszystkie czasy. :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:54.