![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Pytanie o ... Płytę ...
cześć
mam takie małe pytanie - a właściwie to błagam o info dotyczące płyt głównych Soltek SL75DRV4 i SL75DRV5 oraz Gigabyte GA-7VTXH+ - czy ktoś z Was ma którąś z nich i może podesłać mi info na maila ?? chodzi mi głównie jak sprawują się one z DDRami 266 i Athlonami (w moim przypadku 1,4 Thunderbird) i czy ogólnie są to stabilne platformy ?? I TERAZ PROŚBA DO OPERATORÓW - błagam nie usuwajcie tej wiadomości - ja wiem że to nie to forum i że nie ta grupa, ale wierzcie mi pisałem już na inne fora poświęcone płytom i nie tylko i w ciągu tygodnia otrzymałem tyle wiadomości co kot napłakał i o takiej wartości że sam bym je mógł napisać nie widząc tych płyt, a na CDRinfo zawsze pytanie nie pozostaje bez odpowiedzi i z regóły są bardzo fachowe. Pozdrawiam i z góry dziękuję M-cin ps peratorzy - oddam ostatnią koszulę, ba - będę wam teczkę do szkoły nosił tylko nie usuwajcie tej wiadomości ;PpsII:mój mail sadykpasza@interia.pl |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... ja cię chłopie rozumiem, ale mogleś to wsadzić na off topic (pewnie majonez i tak to przeniesie)
|
|
|
#3 |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
hmm jak Ci to powiedziec post idzie na offtopic bo Ci sami ludzie zagladaja i tu i tam
tzn Ci ktorzy daja konkretne odpowiedzi nie bede wymienial ale wszyscy wiedza o kogo chodzi a ode mnie chociaz to tylko moja subiektywna opinia i cos co kolata sie po glowie (tzn gdzies cosik wyczytalem) ze jedna z najlepszych plyt pod procki amd w ogole i wspolpracujaca z ddr to jest abit kg7 niestety nie ma jej w ostatnich cennikach nie wiem dlaczego ale generalnie polecam plyty abita - wiem drozsze i sa niby inne prawie identyczne i tansze dwa razy ale wlasnie prawie identyczne i troche dziwne ze az 2x tansze (nawet biorac poprawke ze abit dolicza sobie za marke)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Teraz mam Solteka DRV5, poprzednio miałem Solteka 75KAV i mogę powiedzieć jedno: NAJSTABILNIEJSZA platforma na jakiej pracowałem!
A było tego: MSI BX-Master, Asus CUBX, FIC FA11 pod Intela oraz te dwa Solteki pod AMD. Kupujcie Solteki!
|
|
|
#5 | |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
Właściwie, to mógłbym nosić koszulkę z logo JetWay, albo MSI ale... w promocji dorzucali tylko kubki. ;D
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Ja tam mam MSI BX Master i nie wiem co to zwis systemu ... |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() do tego riva tnt2 m64 32mb cedek teac cd540e spawara teac cdw54e fujitsu 30 fujitsu 10 przez pewien czas byl tez wiatrak na grafice i na dysku (zostal mi sie po baracudzie wiec przykrecilem ale fujitsu tego nie potrzebuje) i wszystko bangla az milo
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
Z mojej strony mogę polecić płyty ASUS-a. Miałem do czynienia z innymi płytami i jednak miewałem jakieś problemy, teraz bawię się na ASUS-ie, co prawda A7V133A (+AthTB 850), ale jestem z niego naprawdę zadowolony. Pamięci to raczej no name, grafika słaba (S3 Savage4 32MB) - ale jeśli chodzi o pracę nie wymagającą właśnie grafiki (office'y, większe obliczenia (różne OS-y)) to nie miałem nigdy problemów.
Jedynym problemem w ASUS'ach jest ich cena (100-150) więcej od Solteka i Gigabyte) - w tej chwili chyba 615 zł, no ale płyta jest chyba tym najważniejszym składnikiem komputera, więc radzę się zastanowić. Płyty, które wymieniałeś wydajnością raczej nie ustępują ASUS-owi, mają też inne zalety: zintegrowany dźwięk, LAN; w ASUS-ie znajdziesz dodatkowy 4-portowy kontroler USB 2.0, układ z obsługą dźwięku przestrzennego, obsługę DDR333... (gwarancja 3-lata). Dodatkowo polecam przejrzeć czasopisma (czasami uda się im napisać coś ciekawego ) i strony producentów.Zajrzyj jeszcze tu: 1. http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/2przeglad_plyt_pod_XP/2przeglad_plyt_podXP-soltek5.html 2. http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/2przeglad_plyt_pod_XP/2przeglad_plyt_podXP-gigabyte.html 3. http://www.pl.tomshardware.com/mainboard/02q1/020220/kt333-04.html Może to Ci jeszcze pomoże, ale za bardzo się nie sugeruj: http://topten.chip.pl/topten_19427.html?tt_id=18&tt_cmd=1 Niestety nic więcej na temat tych płyt nie wiem -- Pozdrawiam Gofer |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Second variety
![]() |
Cytat:
Ale przynajmniej Fujitsu mamy obaj...
|
|
|
|
#10 | |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
nie chcialem rozpoczynac dyskusji ale uwazam ze fujitsu to jedne z najlepszych dyskow na swiecie i najcichszych nie mialem z nimi zadnych problemow (jeden spadl mi na podloge jak rozkladalem kompa na czynniki pierwsze i nic mu sie nie stalo zadnych bledow) a np baracuda padla mi po 2 tyg w ostatniej chwili udalo mi sie kupic 30 fuji i przkopiowac z 20 baracudy do tego dzwiek jaki wydawal ten dysk przyprawial mnie o palpitacje serca (jak wierce dziury w polmetrowej scianie wiertara chyba z 10 letnia to mniej chrzesci) a jak kumpel przychodz ze swoim caviarem do mnie to trace od 30 min do 1 godz aby go podlaczyc a czesto mam poszniej za***isty tekst na ekranie logowania ze procesor "is unworkable or it was change" i kolejne minuty z zyciorysu zeby system uruchomic
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Second variety
![]() |
I właśnie dlatego jestem posiadaczem Fujitsu 40/7200.
Choć przyznam uczciwie - udało mi się przegrzać jeden egzemplarz 20GB.
|
|
|
#12 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Kup se Epoxa 8KHA+ nie pozalujesz.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Second variety
![]() |
eee... chyba niekoniecznie
To dobre dyski ciche i szybkie i jak są zdefragmentowane to... nie ma mocnych Mam na koncie takie co pracują sobie spoko 2 latka i to nieźle, bo młodzież ciągiem z nich filmiki ogląda (divxy) Ten zjarany dostał w kość w gorące dni - było mu trudno - kopiowanie kilkunastu GB non stop, formaty, kopiowanie... Był tak gorący, że prawie parzył i czułem, że może się wywrócić No i trochę był noszony, no i praca w kieszeni bez wentylatora a niestety 7200 obr grzeją się troszkę więcej. Serwis oddał mi za niego jakiegoś Caviara, błe
|
|
|
#15 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Im dłużej będziesz sie pytał - tym mniej będziesz wiedział. A co byś nie wybrał - to i tak będziesz żałował.
Od lutego pracuję na platformie: sl75drv4, Athlon 1700+, 256MBDDR, GF3ti200 128MBDDR, Teac 40x, Maxtor 60GB UDMA5, CD-ROM (no name) 52x, zasilacz 350W. Komputer był modernizowany od lutego do maja elementami. Ze starych (4letnich) ostał się ino FDD i CD. Na winXP a wcześniej na winME system jest super stabilny, żadnych problemów, żadnych zacięć. nawet nie musiałem jeszcze zadawać pytania na jakimkolwiek forum: mam problem albo nie wiem co się dzieje. SOLTEK jest bardzo pożądną firmą (www.soltek.de), biosy ukazują się regularnie, sterowniki też. Ma pełny monitoring płyty (temperatury i wentylatory) ale to jest tylko bajer - napewno nie zadziała jak będzie taka potrzeba. W innych płytach zreszta też - zanim zadziała dioda termiczna pod procesorem (a jej dokładność ca. 50% w lewo i prawo) to i tak bedzie po Athlonie. Polecam filmik jak to sie fajnie dzieje (www.tomshardware.pl). Ma też opcje w Biosie umozliwiającą podkręcanie całości metodą: do załamania systemu. Chyba jedyna płyta która fabrycznie ma overcloking i nie rodzi utraty gwarancji. Wady sl75drv4 to to że się już zestarzał: USB 1.1 (a nie 2.0) , AGP 4x (a nie 8x - choć nie ma jeszcze takich kart graficznych), FSB 266 (2x133) (a nie 333 czy 400). Ale w chipsetach VIA266A jest niekwestionowanym królem. Ocena tomshardware stawia go pozycji nr 1, potem SOYO (trudno osiągalne w Polsce) potem długo nic, potem ABIT, MSI, GIGABAYTE, Shuttle, i cos tam potem długo długo nic i cała reszta. Inna jest ocena www.chip.pl. A Ty chłopie nie zastanawiaj się za długo - i tak za dwa lata płyta będzie nadawała się do muzeum.
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| SecuROM - pytanie | pry | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 2 | 01.11.2006 21:10 |
| CloneDVD firmy SylSoft, pytanie? | Homosapiens | DVD-Video | 2 | 26.04.2006 17:19 |
| nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
| Pytanie o Preisnera...... | memorando | Off topic | 1 | 11.05.2003 21:29 |
| Cool Edit 2.0, pytanie. | /||\aster | Off topic | 4 | 05.02.2003 16:15 |