![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Była już o tym dyskusja. Także Nimal który wciągnął mnie w win 2003 jechał na Enterprise. Gry? 80% powinno działać.
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Nie wiem tylko po co zwykli userzy instaluja sobie system serwerowy, ktory pewnie ma milion modulow wam do niczego niepotrzebnych, a jedynie stwarzajacych potencjalne zagrozenie. No chyba ze ten napis 'Server' to tylko chwyt reklamowy i z systemem do obslugi serwera ma niewiele wspolnego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
Mam takie samo zdanie.Ale z reguly sie nie wtracam bo to i tak nie ma sensu. Sam mam nawet ta wersje windowsa, ktora byla w pcworld computer. Zainstalowalem.Zobaczylem.Wyrzucilem. A najlepsze sa te opowiesci, ktore kraza po internecie jaki to on jest stabilny. Wtedy to juz w ogole mozna sie usmiac.Niektorzy chyba do konca nie zrozumieja, ze stabilnosc nie zalezy tylko od sytemu. Ale od umiejetnosci skonfigurowania a co najwazniejsze od podzespolow, ktorych sterowniki sa zle napisane pod system powodujace jego zawieszanie, takze oprogramowanie, ktore jeszzce nie jest optymalnie napisane pod system operacyjny. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Born 2 ride, ride 2 live
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() Od dwóch lat mam nowego kompa i był zainstalowany XP Pro bez niczego, wszystko chodziło wporządku. Później zainstalowałem XP Pro + SP1 i także było wporządku. Ale od dwóch miesięcy mam same problemy, komp długo się uruchamia i takie inne... W ciągu dwóch miesięcy miałem 3 formaty ![]() Nie wiem czy to wina dysku ![]() Miałem 40GB Samsunga było ![]() Na nowej 80GB także samsung zaczęły się problemy właśnie od 2 miesięcy, a dysk kupiłem w sierpniu ![]() Jaka może być przyczyna ![]() Mówię komp długo się uruchamia, programy wieszają ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
zwałe mam dosłownie z Twojej wypowiedzi, pieje z tego ^_^ ^_^ Przeczytaj sobie opinie używkowników chociażby tego forum. Choć sam nie wierze, że ich nie czytałeś bo długo już jesteś na forum. Jakbyś to na złość napisał. Podstawowa sprawa - użycie pamięci/procesora. Zainstaluj sobie win 2003 i win XP na słabszym kompie. Zobaczysz zasadniczą różnice. Ja z moim Celeronem 566 zasadniczo dziękuję XP, a win 2003 zapewnia mi to samo co XP, a nawet więcej przy mniejszym wykorzystaniu zasobów. Nie bój się i tak XP będzie/jest najpopularniejszym systemem.
![]() |
![]() |
#36 | |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() PS Widze, że jest kłótnia. Win 2k3 w przeciwieństwie do xp zajmuje mniej pamięci ram, a to się liczy - przynajmniej dla mnie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... przewaga windy 2003 na XP jest też taka, że win 2003 ma większość usług wyłączone, a winXP włączone. Dla uzerów-amatorów będzie widać różnicę w szybkości, bo oni nic o usługach nie wiedzą, a już gdzie włączyć lub wyłączyć; czarna magia. Ja Ciapek jadę na wersji Standard, a porzuciłem Enterprise z prostego powodu, Standard ma więcej sterowników starszych urządzeń niż Enterprise, choćby moja karta sieciowa na Realteku.
c'est la vie !!! Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 02.01.2005 o godz. 14:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
Nie byłbym taki pewny czy w 100% szybkość działania zależna jest tylko od tych usług. U mnie tylko stery od skanera działają nie tak, ale wszystko działa ![]() A Realtek? u mnie "bez lipy"
![]() |
![]() |
#39 | |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
A dyskusji na temat roznic miedzy 2003 Server a XP narazie nie czytalem bo mnie to poki co nie interesuje - nie mam zamiaru zmieniac systemu na zadnym kompie. Wiem tylko ze jak sie na produkcie pisze 'Server' i to jeszcze jako czesc nazwy produktu, to z zasady nie powinien to byc produkt skierowany do szarego usera - klienta sieci. W ten sposob wprowadza sie zamet, bo taki zwykly uzytkownik widzac ze ma system 'Server' moze wpasc na pomyl zainstalowania sobie serwera www, serwera poczty no i obowiazkowo serwer FTP zeby mogl sciagac, surfowac i odbierac poczte i zeby jego oprogramowanie bylo kompatybilne z systemem 'Server'. Oczywiscie jest to przyklad skrajny, ale rowniez jest to paranoja, nazywac cos serwerem skoro docelowo (czyli pewnie tak dla 80% odbiorcow, luzno szacujac - od dolu oczywiscie) ma to byc system i oprogramowanie klienckie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
Win2003 ma w nazwie serwer bo zawiera rowniez uslugi sieciowe (sa one powylaczane bo nie w kazdym serwerze sa one potrzebne) i skoro jest sie poczatkujacym uzytkownikiem komputera lepiej ich nie instalowac.
Win2003 mam zainstalowany dlatego, ze jest to system stabilniejszy od XP, mam nad nim jakby wieksza kontrole, a poza tym jest to system darmowy. Przez pol roku moge sie cieszyc z dzialania legalnego systemu [a nie jak pewnie wieksza czesc forumowiczow jedzie na pirackim XP-ku] a po okresie 6 miesiecy robie kopie ustawien i wszystkich dokumentow i znowu instaluje na pol roku ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
A nawet jesli bylby taki legalny to jestem ciekawy ile takich nielegalnych rzeczy mozna by bylo u Ciebie znalezc. Co podwazalo by sens instalacji takiegoz systemu. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
To dlaczego tak wszyscy daza do legalnosci swojego oprogramowania, skoro wszystko moga sobie sciagnac z internetu?? I w tym jest wlasnie problem, bo kazdy sobie moze sciagnac gre, czy jakies inne oprogramowanie z neta za darmo ... po co placic gruba kase za system skoro mozna miec go za darmo?
Masz racje malo mam legalnych programow jak kazdy gdyz nie spie na pieniadzach [chyba wiekszosc forumowiczow posiada bardzo malo legalnych aplikacji], ale chociaz system mam legalny i sie z tego bardzo ciesze ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Dla mnie slowo Server w nazwie tego systemu jest mylaca. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
bawi mnie postawa niektórych, skądinąd całkiem rozsądnych userów - 'wk2k3 NIE BO NIE! i koniec!'
bawi, bawi, bawi... nazwa? a kogo obchodzi nazwa w systemie operacyjnym? może mieć tam napisane Windows for dummies czy nawet 'Ghay Window' - jak długo działa dobrze i robi to czego od niego oczekuję to nazwa mnie serdecznie WALI - robienie z tego jakiegokolwiek powodu do dyskusji jest.. bez komentarza bardzo wiele w temacie 2k3 zrobili userzy-amatorzy, tacy którzy zawsze rzucają się na najnowszą wersję programu, zawsze twierdzą, że jest bezpieczniejsza i stabilniejsza [a co to tak naprawdę znaczy? czy ktokolwiek z was zastanawiał się nad tym co mówi w kwestii stabilności? bo się nie zawiesił przez 5h? głupio to mówić, ale nawet winme, którego wszyscy nienawidzą [a zainstalować pewnie zainstalowało 10%, co nie przeszkadza pozostałym 90% go oceniać] można zrobić tak że przez 20-30 dni chodzi i się nie zwali.. trzeba tylko umieć, a stabilność mierzona w godzinach użytkowania, niezbyt intensywnego użytkowania trzeba dodać [p2p, www, gg, gry - jak sądzę spora część tutaj] to gówno a nie stabilność...] przyznam, że i w tej dyskusji ciężko oprzeć się podobnemu wrażeniu, że jednak większość forumowych userów poleciała na ten system przez numerek i magię - a tylko nieliczni przetestowali tego triala solidnie i postanowili przy 2k3 pozostać, mi winde załatwiła uczelnia, wybrałem 2k3 i nie żaluję i nie żałowałem ani sekundy [a XP miałem prawie rok, 2k ponad półtora - zdążyłem poznać alternatywy] w2k3 zajmuje mniej ramu nie dlatego że jest XPekiem z powyłączanymi usługami - on po prostu nie jest XPekiem.. to inny, osobny system, podobny do XP w niektórych rejonach, w innych na pewno krańcowo różny - to porównanie też narobiło temu systemowi problemów - i tak, 2k3 ma wiele usług wyłączonych - dźwięk, akc. grafiki, pierdy typu skanery czy cyfrowe aparaty, inne usługi ma napisane lepiej - było nie było to prawie 3 lata na usprawnienia, innych nie ma wogóle bo były zbędne [np starych sterowników, których nikt się nie spodziewa użyć w serwerze] dzięki temu 2k3 chodzi znacznie płynniej niż nawet rasowany xp, a może chodzić jeszcze płynniej jak się [poza włączeniem dźwięku i grafiki co jest oczywiste i niezbędne] go podrasuje ciapek ma rację mówiąc, że 2k3 chodzi lepiej na słabszych kompach - wywalenie śmieci dość znacząco obniża startowy pułap zajęcia ramu, lepiej działa też mechanizm prefetchingu, winda chętniej przechodzi na swap, żeby zwolnić ram dla programów, chętniej i szybciej zwalnia nieużywane zasoby - to na kompie klasy ~500mhz 256 ram widać i czuć na każdym kroku a i na mocniejszych widać - zwłaszcza przy grach które się w ramie nie mieszczą a takich, nie mieszczących się w std. 512mb jest coraz więcej [jeśli gramy z teksturami na maks] jeszcze jedno - 2k3 nie jest skierowany do szarego usera, nigdy nie był.. nie rozumiem teraz tylko czemu ten szary user nie może go używać jeśli się nagle okazało, że działa lepiej niż szarouserowy XP? gdyby każdy kierował się takimi kryteriami to do dziś dynamit byłby używany tylko w kopalniach [może i lepiej by było...] ps. skoro serwer w nazwie systemu komuś przeszkadza, to czemu nie przeszkadza temu komuś słowo professional w nazwie chyba wszystkich programów jakie są teraz na rynku? nawet wygaszacz ekranu można teraz kupic profesjonalny... ps2. bardzo dużo można powiedzieć o systemie po jego 'zobaczeniu', naprawdę dużo..
![]() |
![]() |
#45 | |
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Pozdrawiam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |