Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Radary w Polsce (https://forum.cdrinfo.pl/f5/radary-polsce-91711/)

czary2mary 12.01.2013 08:34

Ilość załączników: 1
Załącznik 61115

Jarson 12.01.2013 03:02

Dziś, nieco podpity, wracałem od kolegi. Nie pijany, ale wystarczająco wstawiony, żeby nie siadać do auta - pewnie byłoby z 0,3, czyli o 0,3 za dużo.

Jeden młody właściciel Golfa drugiej generacji pozwolił sobie przemknąć skrzyżowanie (skręcając w prawo) z prędkością o 10 km/h za dużą, co w przypadku każdego normalnego kierowcy skończyłoby się lekką kontrą kierownicy i przejechaniem bez najmniejszego problemu, przy czym właściciel Golfa nie należał chyba do kierowców szczególnie uzdolnionych i zakręcił pięknego bączka. Jego szczęście, że nikogo w pobliżu nie było; postał kilka chwil ze zdumioną miną, w końcu przypomniał sobie gdzie ma wsteczny i jakoś z wielkim bólem wycofał a następnie pojechał dalej...

Warunki nad wyraz trudne, ale nie obwiniałbym drogowców, a fatalną pogodę. Główne trasy mimo późnej pory pięknie odśnieżone. Niechże jednak trochę w nocy popada, to jutro od Armagedonu uratuje nas tylko to, że będzie sobota i nie trzeba będzie dzieci zawieźć do szkoły...

Jechałem wczoraj drogą powiatową niedaleko wiejskiej szkoły podstawowej, w której sam się kiedyś w pierwszej klasie uczyłem (na czas remontu domu przeprowadziliśmy się do dziadków na wieś). Pamiętam, że chodziłem prawie dzień w dzień ponad 3 km do domu, bo nie chciało mi się czekać na autobus. No i wczoraj widzę, jak osobowe auto staje na środku skrzyżowania nie patrząc na innych uczestników ruchu; zdumiony nie bardzo wiedziałem, co skłoniło do tak karkołomnego wyczynu kierowcę, póki nie zobaczyłem zbliżającego się od strony szkoły małolata rozkładającego w geście bezbrzeżnego oburzenia ręce - "ojciec, jak śmiałeś spóźnić się pięć minut podczas odbierania mnie ze szkoły"? Żałosne...

ed hunter 11.01.2013 21:38

Wczoraj przejechałem po mieście z 60 kilometrów i były 2 stłuczki bezpośrednio przede mną, znaczy ja byłem następnym samochodem po walących w siebie, jedna stłuczka, to było niezłe pizgnięcie, druga, to gość lekko dotknął babę, która w panikę wpadła, sądze, że uszkodzenia nieistotne dla wszystkich, samochód babki to stary Ford, a samochód faceta co walnął, to Renault Kangoo 1, szkoda sobie nawet dupę zawracać, ale wiadomo jak jest z babami.
Ja urwałem zderzak, zamówiłem te mocowania, 126 złotych, będą w poniedziałek. :sciana:
A tylko padało, było 4 stopnie powyżej zera...

czary2mary 11.01.2013 21:09

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez demek (Post 1237432)
Banda lemingow lamiacych przepisy i ograniczenia juz widze szczeka
hauuuuuuuuuu hauuuuuuuuu

Dziś nie dało się nic złamać :P
Dziś szczekamy że banda nierobów zrobiła sobie weekend i zapomniała o odśnieżaniu dróg-na Warmiance horror i dramat -kilkanaście kolizji i wypadków po drodze i żadnych pługów i solarek -miasto Olsztyn wygląda jak jedno wielkie lodowisko:> -350km w 7h

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1237657)
Czytałem to rano.
Normalnie wyć się chce k***a

:taktak:

Załącznik 61109

Załącznik 61110

Załącznik 61111

grzeniu 11.01.2013 20:06

Czytałem to rano.
Normalnie wyć się chce k***a
Odwołania kierować do Pana Boga :sciana:

ed hunter 11.01.2013 20:02

Policjant. Niebieski wolontariusz ministra Rostowskiego

Część Orwellowska:

Cytat:

"Szanowny Panie. Informujemy, że Ogólnokrajowy Automatyczny System Nadzoru Mienia i Identyfikacji Osób zarejestrował Pana w momencie kradzieży roweru, przymocowanego do słupa oświetlenia ulicznego przy ul. XXX w miejscowości YYY. Posiadamy dokumentację fotograficzną zdarzenia, do którego doszło w dn. 8.01.2013 r. jednak zgodnie z przepisami nie jesteśmy zobowiązani do przedstawiania jej Panu w tej fazie postępowania....
...Za ww. czyn zgodnie z taryfikatorem zostaje Pan ukarany karą pozbawienia wolności w wymiarze 1 roku oraz grzywną w wysokości 2000 zł. Jeżeli przyzna się Pan do winy i wpłaci niezwłocznie ww. kwotę, pierwsza, niematerialna część kary zostanie zawieszona na okres 2 lat.Jeżeli uzna Pan, że doszło do pomyłki, jest Pan zobligowany do wskazania rzeczywistego sprawcy kradzieży. Istnieje również trzecia możliwość: w przypadku wpłaty na nasze konto 10 000 zł wszystkie pozostałe kary i dolegliwości zostaną anulowane.

Jeśli zignoruje Pan niniejsze wezwanie, sprawa trafi do sądu, który w pierwszej instancji wyda wyrok w trybie zaocznym, bez Pańskiego udziału w rozprawie.

Z poważaniem

Centralna Inspekcja na rzecz Praworządności"
Część rzeczywista (warto przeczytać całość):

Cytat:

Ludzi irytuje, że nie mają wglądu (a jest on przynajmniej bardzo utrudniony) w dokumentację zarzucanych im wykroczeń; że nie otrzymują już, jak dawniej, zdjęć wykonanych przez przydrożne mierniki prędkości przez co muszą wierzyć niejako na słowo Inspekcji Transportu Drogowego. Przeraża ich skomplikowana, nieprzyjazna procedura odwoławcza. A możliwość wymigania się od punktów karnych przez zasłanianie się niepamięcią i zapłatę wyższej grzywny każe im podejrzewać, że w całym tym fotoradarowym szaleństwie w gruncie rzeczy nie chodzi o bezpieczeństwo na drogach, lecz wyciągnięcie od kierowców jak największej kasy.
http://motoryzacja.interia.pl/raport...o,1880738,8265

sobrus 11.01.2013 11:45

Zostaje problem bezładnie "rykoszytujących" w niekontrolowany sposób aut. Stanowiacych zagrożenie dla innych cennych podatników oraz - co ważniejsze - słupów radarowych :szczerb:

A co do dyskusji to myśle że Bartez rozwiał wszelkie wątpliwości co do tego jak to się powinno zrobić.

Niestety nasi politycy nie mają zamiaru uczyć się od najlepszych, tylko jak zwykle zdzierać (to jest coś, co wychodzi im najlepiej).

ed hunter 11.01.2013 09:37

Mam pomysła! Strzelać tylko do emerytów, lub bliskich emerytury. Pociski półpłaszczowe nie zostawiają rannych przy dobrym trafieniu, byłby już plaskaty po przebiciu szyby, same zyski. Ściągnąć chłopaków z Afganistanu, niech sobie na miejscu postrzelają do "Talibów".

Bartez 11.01.2013 09:36

Jakie leczenie? One shot one kill :szczerb:

A tymczasem w Szwecji: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...olitycy_.html#

Z tym, że nie do końca zgadzam się z tym artykułem. Oni etap surowego karania mają już wdrożony. U nas 500 zł i 10 pkt nie robi wrażenia. Natomiast poprawa bezpieczeństwa przez poprawę jakości dróg - jak najbardziej. Nawet u nas wcale nie trzeba autostrad. Wystarczy droga dwupasmowa z BEZPIECZNYMI przejściami dla pieszych w postaci przejść podziemnych, czy kładek i wszyscy są szczęśliwi. Ruch jest płynny, piesi mogą bezpiecznie przejść z jednej strony na drugą i tak to powinno wyglądać. A jak jest teraz? Przykład zakopianki na wyjeździe z Krakowa. Ograniczenie do 100 km/h (droga dwupasmowa) i co chwilę 70, bo są przejścia dla pieszych a czasem 50 na bardzo krótkich odcinkach. Efekt jest taki, że na takich 70 większość jedzie i tak trochę więcej. Po przejściu jest zazwyczaj skrzyżowanie i znowu ograniczenie do 100 :sciana:

czary2mary 11.01.2013 09:35

Dopóki te państwo będzie miało charakter rabunkowy nic się nie zmieni -przecież nie tylko radary służą do dojenia obywateli -cały aparat państwa tak działa od Urzędów Skarbowych poprzez Sanepidy,Inspekcje do Policji.Do póki nie zostaną odwrócone relacje urzędnik jest dla obywatela a nie odwrotnie to tak będzie że np.drogi nie buduje się dla obywateli tylko żeby łapówki pobrać i budować najdroższe i najgorsze drogi na świecie.

Pamiętam jeden z pierwszych wyjazdów na zachód do Szwajcarii -na ulicy której mieszkałem zmieniły się znaki i organizacja ruchu -przez ponad miesiąc policjanci stali i informowani tych co się pogubili o zmianie oznakowania i pomagali wyjechać tym co się zamotali -a u nas po zmianie znaków sępy z Policji i Straży Miejskiej miesiąc polują na nieszczęśników którzy nie zauważyli zmian.

sobrus 11.01.2013 09:19

Po głebszym zastanowieniu jednak nie - bo umarli nie płacą, a kule też nie są za darmo :/

Na radar można się "nadziać" wielokrotnie, najlepiej kaskadowo kilka razy pod rząd w ciągu minuty :sciana:

Na snajpera - zazwyczaj tylko raz. A przed drugim spotkaniem byłoby potrzebne leczenie obciażające budżet i NFZ.

Więc radar jest jednak najlepszy, chyba że rząd odebrałby sobie to w postaci zaoszczędzonej emerytury :hmm:.

Bartez 11.01.2013 09:06

Biorąc pod uwagę obecne pomysły pewnie i tak nie spadnie, więc na jedno wychodzi :D

sobrus 11.01.2013 08:54

To się nie sprawdzi - myśle, że ilość zabitych na drogach znacząco by wzrosła :szczerb:

pali 11.01.2013 08:52

W świetle wydarzeń ostatniej nocy oraz głosu społeczeństwa, które to domaga się użycia snajperów, wjazdów przez okno, laserów i sznaucerów - stwierdzam, że Policja powinna zakupić dużą ilość karabinów snajperskich z radarem wmontowanym w lunetę (czy jak to się nazywa). Oczywiście inicjatywa ustawodawcza itd. No i wtedy zobaczymy czy bezpieczeństwo poprawi się.

sobrus 11.01.2013 07:46

Ale zdecydujmy o czym mówimy.

Owszem niektórzy kierowcy nadmiernie przekraczają prędkość. To prawda, niestety zazwyczaj są to kierowcy dla których 500zł czy 1000zł mandat jest warty tyle co dla mnie batonik.
Nikt temu nie zaprzecza, jestem za karaniem i to surowym, np w zależności od zarobków czy wartości pojazdu.
To prawda, wklejanie filmów gdzie wariat rozmaślił się na ścianie nie ma sensu, bo to każdy wie.

Ale jeżeli ktoś uważa, że to jest główna czy o zgrozo jedyna przyczyna wypadków - to jest w błędzie.

Znacznie, powtarzam ZNACZNIE wiekszą poprawę bezpieczeństwa uzyskałoby się poprawiając drogi, a nie zaostrzając kary.
Ile to razy naocznie widzieliśmy, że przebudowa niebezpiecznego fragmentu zmniejsza tam ilosć wypadków to zera? Do zera nie zmiejszą najostrzejsze nawet kary.

Ale wybiera się gorsze rozwiązanie, bo drogi kosztują a radary zarabiają.
Kierowcom chodzi o faktyczną poprawę bezpieczeństwa, a nie pseudo poprawę, gdzie zmniejszenie liczby wypadków jest tylko efektem ubocznym, a głównym ratowanie finansów ich kosztem.
Tymczasem o drogach nie mówi się NIC.

Ile pieniedzy, między innymi na budowę dróg (a nie radarów!), trafia do budżetu od kierowców i ich aut?
Co się z tymi pieniedzmi dzieje, że jeździmy po czymś, co nawet w Grecji na wyspie-zadupiu wstyd by było nazwać drogą?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:02.