![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#406 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak i potem powiedzą "widzicie, PO zlikwidowało polowanie ITD urządzone przez Ziobrę!"
I nawet nie macie benzyny po 10zł. Jesteśmy dla Was tacy dobrzy! Kochajcie nas! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#407 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Do Gazety Pomorskiej dotarło nagranie na którym słychać głos mężczyzny, który wyraźnie wzburzony strofuje swoich podwładnych podczas odprawy językiem - delikatnie mówiąc - dalekim od parlamentarnego.
Żąda od nich, żeby wypisywali coraz więcej mandatów. - Najgorsi jesteśmy! - mówi podniesionym głosem. - Inni potrafią zrobić po 12, 13 mandatów, a Toruń ni ch... - cztery i pół mandatu na łeb i to jest maksymalnie, co mogą! - Przyjmuję, k..., dolny próg mandatów: 17 na głowę, to jest najmniejszy. I nie słyszę (...), że się, k..., nie chciało! - słychać na bulwersującym nagraniu, które wyciekło z toruńskiej komendy policji. http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll...GION/130719580 |
![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
Byłem wczoraj w Toruniu, psy czają się za każdym rogiem!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wystarczy tylko jechac zgodnie z przepisami...
Tylko i az tyle ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Pewnie. I nie przeszkadza Ci jak rozumiem w ogóle, że policjanci podlegli pod jakiś komisariat mają przykazane wystawiać mandaty w ilości zupełnie nie związanej z rzeczywistą ilością wykrytych wykroczeń, a ze z góry przyjętymi limitami? Potem to skutkuje takimi sytuacjami, że policjant widzi niegroźny błąd kierowcy, ot skręcenie o metr za późno i najechanie na linię ciągłą w nieznanym mieście, czy podobną drobną pomyłkę, a nawet lekkie przekroczenie prędkości, za które zwykle by pouczył, a tak pisze mandat karny... A pouczenie jest jedną z metod postępowania przewidzianych przez ustawodawcę, który widocznie rozumiał, że jest różnica pomiędzy brawurowymi naruszeniami przepisów, a potrzebującymi interwencji, ale nie kary nieumyślnymi błędami.
Moim zdaniem nakłanianie do wystawiania mandatów w sytuacjach w których policjant w zgodzie z przepisami o ruchu drogowym do których się stosuje oraz swoim doświadczeniem i oceną konkretnej sytuacji sam wybrałby pouczenie, jest nakłanianiem do gorszego łamania przepisów niż gdyby namawiać do zaniechania interwencji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Jak kiedyś podpowiedziałem policjantowi, że przecież zawsze może dać pouczenie...
to zabił mnie śmiechem ![]() Zapomnijcie. Niech mi ktoś powie, że miał sytuację, albo choć słyszał że policja przyjechała do zdarzenia drogowego, choćby błahego, i nie dowaliła nikomu mandatu. Tak powiedzmy w ostatnich latach...już nie cofajmy się do XX wieku, bo jeszcze wtedy taki ewenement mógł się zdarzyć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Przy zdarzeniu drogowym muszą komuś dać, takie przepisy*. Przy zwykłym zatrzymaniu już niekoniecznie, choć właśnie dzięki tym kochanym "normom" pouczenia niemal wyszły z użycia.
Mimo wszystko powiem Ci, że miałem sytuację, gdzie zatrzymanie zakończyło się pouczeniem. W wakacje ubiegłego roku wracaliśmy z pracy na pierwszy mecz Euro, jakieś 95 na 70-tce. Kolega został zatrzymany, wkurzył się już pewien mandatu, tymczasem funkcjonariusze pośmiali się, bo wcześniej zakładali się, czy pierwszego złapią miejscowego czy przyjezdnego (miejscowych jest więcej, ale przyjezdni nie znają typowych miejsc kontroli prędkości ![]() Innym razem tenże sam kolega z tymże samym mną na fotelu pasażera wyprzedzał marudera i zahaczył o przejście i skrzyżowanie, jednocześnie przekraczając prędkość. Dostał pięć punktów i 200 zł, resztę mu policjant darował - a mógł zabrać prawko, bo kolega już dyszkę na koncie miał. Fakt, te wyprzedzanie nie powinno było mieć miejsca, ale zabranie prawka komuś kto codziennie dojeżdża po 20, 50, 70 km do pracy... W tym wypadku policjant postąpił naprawdę w porządku. I właśnie dlatego takie podejście zwierzchników, którzy naciskają na efekty, nie powinno mieć miejsca. Bardzo mnie cieszy, że gość sam napisał wniosek o zwolnienie ze służby - widać przynajmniej że potrafi z honorem wyjść z tej sytuacji. *Takie kuriozum - kilka miesięcy temu wydarzył się śmiertelny wypadek niedaleko mojego miejsca zamieszkania, sprawca i jego pasażerowie zginęli na miejscu. Słyszałem, że Policja i tak mandat wystawiła... rodzinie zmarłych. Nie wiem, za co, nie wiem czy to prawda i nie wiem za co miałby on być, ale słyszałem to od znajomego na którego terenie znajduje się parking policyjny i który zabierał wraki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |||
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Będąc policjantem i tylko jeżdżąc po Wrocławiu byłbym w stanie wystawić dziennie przynajmniej kilkadziesiąt mandatów za poważne wykroczenia (które trzeba eliminować). A i więcej gdyby było to możliwe czasowo (zatrzymanie kierowcy i wystawienie mandatu też trwa). Wliczając mandaty za parkowanie przynajmniej kilkaset (bez najmniejszego problemu). To nie jest, że to na siłę trzeba robić - po prostu tak jeździmy i to zdecydowanie powinno być karane - częściej, bardziej regularnie, konsekwentnie i zdecydowanie bardziej surowo (wysokość mandatów). Można na to przeklinać, płakać, ale wystarczy spojrzeć na statystyki wypadków w Polsce, szczególnie śmiertelnych i to zamyka wszelką dyskusję. Cytat:
A co do przekroczenia prędkości - fotoradary ustawione są na +20, policja też raczej za mniej nie łapie - jeśli ktoś prekracza więcej to już nie jest "drobne przekroczenie" i może mieć tylko do siebie pretensje. Są kraje, w których za tyle w mieście zapłaciłby kilkanaście tysięcy mandatu, albo w ogóle poszedł do więzienia (i stracił samochód).. Cytat:
![]() |
![]() |
#414 |
XV1100
A gdzie jest wiarygodna informacja, że fotoradary są ustawione na +20? Swego czasu trafiłem na info (raczej oficjalne) że ustawiają je na +10.
Policja suszarkami kosi standardowo na +10, a bywa i że +0. Tak jest w moim rejonie, ale jeżdżąc po kraju przekonałem się że u nas koszą najostrzej i najwięcej ich jest. Możliwe więc, że gdzie indziej są bardziej pobłażliwi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.03.2013
![]() |
Jak łapią za coś i karają za coś co faktycznie było wykroczeniem, to jeszcze mogę się z tym zgodzić. Ale Panowie Policjanci przez takie nakazy z góry potrafią stanąć na drodze i łapać wszystkie samochody które jadą do kontroli. Słyszałem już o kilku takich przypadkach, w których ustawialo się kilka radiowozów i ściągali wszystkich.
Bardzo też często ustawiają się i zatrzymują kierowców, którzy jadą normalnie nie łamiąc przepisów do zwykłej kontroli... Przepraszam ale jeśli nie ma podstaw to nie potrafie zrozumieć dlaczego zatrzymują... Chyba powinni tylko podejrzanych i łamiących przepisy, ale nie, wszystko zależy od ich widzimisie... Kuzyn ostatnio mówił że dostał mandat z fotoradaru z jakiegoś obcego miasta i co najlepsze, na drodze która była zamknieta... a mimo to ustawili tam fotoradar. Ogólnie jestem przeciwnikiem fotoradarów, albo Cie łapią na gorącym uczynku albo w ogóle ^ ^, przecież na zdjęciu nie widać jak szybko jade, a tylko widać że stoje ^ ^. Chyba logiczne że takie maszynki mogą się popsuć/rozkalibrować, potem przychodzi mandat po paru miesiącach, i ciekawe czy pamiętasz czy faktycznie przekroczyłeś czy nie. Ale fakt z Polskimi kierowcami ciężko poradzić sobie inaczej ^ ^. Najgorsze są niskie ograniczenia prędkości na 40 km/h nie tak ciężko przekroczyć o te 50%... Do tego dochodzi jeszcze sprawa tego czym i kto się porusza... Logicznym jest że lepszy samochód nie tylko rozpędza się szybciej, ale też szybciej hamuje , lepiej trzyma się drogi i jest ogólnie bezpieczniejszy, dlatego te same ograniczenia dla Maluchów i Porshe to jest jakaś żenada... I już przestańcie wyciągać statystyki wypadków, im większy ruch tym więcej wypadków. Jakieś ryyzyko w życiu trzeba podejmować, bo inaczej ludzie stają się tylko smutnymi pierdołami... Jak ktoś wyjeżdża na drogę to musi wiedzieć że bierze na siebie odpowiedzialność i ryzyko wypadku. Duże zagrożenie stwarzają Piesi i rowerzyści... Pieszy dobrze jakby nosił te odblaski, a jeszcze lepiej gdyby czasem logicznie pomyślał i zszedł z drogi, jemu łatwiej jest dać krok na pobocze, niż kierowcy go wymijać... Rowerzyści ok rozumiem dobrze jest żyć aktywnie i popieram. Ale te nowe przepisy że nie jadą w gęsiego tylko jeden koło drugiego, sami przyznacie sami się podstawiają... Ba czasami nawet jedzie taki całą drogą. O drogach nie wspominam, bo wierzyć się nie chce że te wszystkie pieniądze nie starczają ! To kto je kradnie ? Na dziurawej nawierzchni tracisz trakcje i zwiększa się ryzyko że wylecisz z drogi, dlaczego nikt tego nie naprawia ? Tylko stawiają fotoradary i każą płacić. Ano dlatego żeby utrzymać pasibrzuchów... Sami sobie odbierzecie wolność bo tak się boicie wypadków i śmierci, a przecież jedyne co w życiu pewne to śmierć, możesz zlecieć ze schodów i umrzeć, wcale nie musisz wychodzić na jezdnie... To sobie poleciałem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Jedyne pozytywne dokonanie Ruchu Palikota
![]() ![]() Ruch Palikota za niekonstytucyjne uważa nieudostępnianie przez Inspekcję Transportu Drogowego obwinionym o wykroczenie zdjęć z fotoradarów. Partia jeszcze w tym tygodniu złoży do Trybunału Konstytucyjnego wniosek w tej sprawie . http://moto.onet.pl/aktualnosci/nieu...elegalne/14krg |
![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Jukebox Hero
Oczywiście ze to jest nielegalne, jak mozna kogoś ukarać nie posiadając dowodu?
Jest przecież domniemanie niewinności, niech więc najpierw udowodnią winę pokazując dowód. W czasach gdy mandaty się wystawia głównie po to, aby zarabiać kasę - wierzyć w uczciwość policji się nie da. Wiecie co ja mam w domu? Ale Wam nie pokaże ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.07.2013 o godz. 13:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
XV1100
Oni te zdjęcia mają, ale mogą udostępnić dopiero na rozprawie sądowej. Tak mówią.
W praktyce chyba dopiero na rozprawie odwoławczej, bo o pierwszej w ogóle cie nie powiadamiają i tylko dostajesz zaoczny wyrok. To jest dopiero paranoja! Nikt nie ma ochoty ciągać się po sądach za takie duperele, tym bardziej że może to być na drugim końcu Polski (sąd właściwy dla miejsca wykroczenia), ale przecież nikt nie musi pamiętać, kto jechał jego samochodem 3 m-ce temu. Jak tu w takiej sytuacji być pewnym swoich racji i ich dochodzić? Ten mechanizm stworzono wyłącznie do robienia kasy! To nie jest ani przypadek, ani głupota ludzka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Jukebox Hero
Mają albo nie mają, zgadniesz? Nawet jak nie mają to co im zrobisz? Jeszcze pare poprawek do prawa i będzie spokój. Od razu do kierowców niech strzelają, wystarczy fotka z egzekucji do archiwum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
XV1100
Zakładam, że mają i jestem skłonny w to wierzyć.
Był przypadek (nie pamiętam gdzie słyszałem albo czytałem), że kobiecie przysłali pismo ze straży miejskiej o zdjęciu z fotoradaru. Z wezwaniem do wskazania kto prowadził. Auto było kobiety, nie pamiętała czy ktoś poza nią mógł nim kierować bo trochę czasu minęło. Odesłała więc pismo z przyznaniem się, że sama prowadziła. Jakież było jej zdziwienie, gdy dostała wezwanie do sądu za składanie fałszywych zeznań. Na zdjęciu auto prowadził facet. Okazało się, że wtedy akurat samochód wzięła córka, a fotkę zrobili gdy autem kierował jej chłopak. Oczywiście nikt jej nie wspomniał o tym fakcie. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Naziemna Telewizja Cyfrowa (NTC) w Polsce - plany, rozwój, obecna sytuacja itp. | andrzejj9 | Off topic | 13 | 10.07.2011 23:55 |
Festiwale w Polsce | Qbi@k | Film i Muzyka | 11 | 25.04.2011 10:25 |
Drogi w Polsce (i infrastruktura komunikacyjna) | andrzejj9 | Off topic | 19 | 02.03.2009 17:28 |
Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 21:07 |