![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#421 | ||||||
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Jarson
Policjant MOZE a nie MUSI pouczyc. Ma pelne prawo zrobic co mu sie podoba, chocby przez to czy mu zona dala rano czy tez nie. Naklanianie do wystawiania mandatow juz legalne nie jest. @Grzeniu Tak, slyszalem. Czesto tak sie zdarza jak pukniesz kogos na parkingu, w samochodzie byles sam a w puknietym nikogo. W wiekszosci konczy sie i bez pkt i bez kwitu. @Jarson Cytat:
@andrzejj9 W innych krajach potrafia jezdzic zgodnie z ograniczeniami i o to nie plakac, podobnie z fotoradarami. Ale w Polsce lepiej rzucac ch.uj.ami w policjanta, ze mial czelnosc wystawic mandat jednemu z drugim za zlamanie przepisow. @CeKa Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale to sie nie da jechac te 40 czy co? Auto gasnie? Wazniejsze jest to, ze nie kara o % przekroczenie predkosci a za ilosc kilometrow. Cytat:
![]() Cytat:
Rowerzysta? A to sam jezdzij po koleinach i dziurach, nie omijaj ich. Moga jechac kolo siebie ale przepis jej inny niz go przedstawiasz.
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
||||||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#422 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@demek - ja nie mówię tego do ciebie, ale ty chyba nie wiesz do czego zdolni są rowerzyści. Zupełnie jakby nie mieli instynktu samozachowawczego. Najlepsze są stare dziadki i inne osobniki o ograniczonej zdolności rozglądania się i bez odrobiny wyobraźni.
To dopiero widać, jak jedziesz samochodem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Powtorze po policjancie wypowiadajacym sie jakis czas temu w tv. Gdyby faktycznie tylu rowerzystow jezdzilo w taki sposob jak opisuje to tylu kierowcow to co roku byloby ponad 1000 zabitych rowerzystow a przy takich umiejetnosciach polskich kierowcow na omijanie rowerzystow mielibysmy 10 Kubicow i 20 Holowczycow.
Ciekawe dlaczego nie mamy...
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
demek, może najpierw zacznij jeździć samochodem, bo póki co tylko teoretyzujesz niestety. Punkt widzenia zmienia się w zależności od punktu siedzenia.
A co do przestrzegania przepisów zagranicą, to wcale nie jest tak kolorowo. Jeździłem teraz kilka tygodni po Szwecji. Ograniczenie prędkości na drodze ekspresowej to 100 km/h. Większość ekspresówek to 2+1, czyli kilka kilometrów ciągnie się jeden pas i np ok kilometra są dwa pasy, później znowu jeden itp. Ograniczenie na autostradzie to 110 km/h ( ![]() ![]() Różnica między Szwecją a Polską jest taka, że tam jak dochodzi do wypadku, to winę za to ponosi w pierwszej kolejności zarządca drogi. Najpierw jest sprawdzane, czy powodem czasem nie była droga, źle zaprojektowane skrzyżowanie itp. Różnicą są oczywiście też mandaty, w zależności od zarobków. Znajomy Szwed za przekroczenie o 16 km/h dostał mandat w przeliczeniu na nasze 1400 PLN ![]() Jeżeli chodzi o radary, to są tam tylko w naprawdę potrzebnych miejscach, z bardzo wyraźną informacją, że za chwilę jest radar. Ich ilość na odcinku 100 km można policzyć na palcach jednej ręki, głównie w terenie zabudowanym. Nie ma takiego wrażenia, że stoją tam tylko po to, żeby kroić kierowców. Za to ani razu nie widziałem policji czyhającej na poboczu. W zasadzie to policję widziałem raz w mieście ![]() Takie tam kilka moich wrażeń po pobycie w tym ciekawym kraju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Szefunciu o mnie sie nie boj.
Dlaczego w dojczach potrafia przestrzegac stref 30? W Polsce SIE NIE DA! Nie da sie i ch.uj. Ale Polak wie jak zwykle najlepiej. Zawsze. Dzieki temu podejsciu mamy na drogach to co mamy a glownym dowodem jest liczba ofiar smiertelnych. I mozezecie plakac do woli, ze tak nie jest a racji miec nie bedziecie. Fotoradary? TYLKO ukryte i sadzic zamiast zlotowek punkty. Zaraz sie porzadek zrobi i bedzie sie dalo jechac wolniej. Moja matka jezdzi jak znaki nakazuja. I wiesz co? Nie placze, ze tam jest tylko 50, tu 40 a jeszcze gdzie indziej 30. Depnac ma czym. Da sie? DA. Tylko trzeba chciec.
![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Widac po wypowiedziach tutaj. Winne przekraczania przepisow sa drogi, fotoradary i wszystko inne a nie kierowca te przepisy przekraczajacy bo WIE NAJLEPIEJ co moze a co nie.
Ja nie wiem najlepiej. Wiem tylko tyle, ze da sie jezdzic zgodnie z przepisami i ograniczeniami. Patrzac jednak na liczbe m in tu placzacych wychodzi, ze sie nie da. Na rower nikogo nie wsadzam i wsadzal nie bede. niech kazdy jezdzi czym chce. Niech tylko nie pier.d.oli, ze nie da sie jezdzic z przepisami.
![]() |
![]() |
![]() |
#428 | |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cytat:
Cytat:
Sam mam uprawnienia instruktora nauki jazdy i choć nie pracowałem nigdy w tym zawodzie na poważnie, to czasem biorę sobie po normalnej pracy kilka godzin - tak się jakoś składa, że kursanci chcą ze mną jeździć i cenią mnie jako instruktora, może dlatego, że ta praca sprawia mi autentyczna przyjemność. Oczywiście nigdy i pod żadnym pozorem nie pozwalam sobie na przekraczanie przepisów podczas jazd. I tak się składa, że nawet dziewczyny, które mają zdecydowanie mniej zapędów do szybkiej jazdy, jak na początku ani pomyślą, że jakaś 30-tka jest zła, bo nawet przy takiej prędkości nie czują się pewnie, tak po kilku godzinach zwykle zaczynają dopytywać, po co tu są takie znaki - po prostu czują, że w tym konkretnym miejscu one nie mają sensu. Nie wszędzie, bo jak w pobliżu jest przedszkole to nikt się nie pyta, ale na jakiś bocznych prostych drogach trudno nie odnieść wrażenia, że taki znak nie ma sensu. Sam potrafię jeździć szybko, ale niemal nigdy tak nie jeżdżę na drogach. Jak tylko mogę, biorę udział w różnych eventach organizowanych przy różnych okazjach - niestety w Polsce jest ich niewiele, ale zdarzają się. Świetnie wspominam kilka na których byłem, organizowanych na zamarzniętym jeziorze - były świetnie przygotowane (odgarnięte hałdy, cienka warstwa ubitego śniegu zwiększająca nieco przyczepność, oczywiście odwierty sprawdzające grubość lodu i to nie w jednym miejscu a w kilku), a nauczyć można się na nich było naprawdę dużo. W Szwecji, Norwegii tego typu zajęcia to standard, w Polsce można zrobić prawko w lecie i nie mieć pojęcia, jak samochód zachowuje się na śniegu czy lodzie... A jazda bokiem na lodzie przy 120-tu na godzinę, 50 metrów od brzegu - fajne przeżycie ![]() W ruchu publicznym jestem kierowcą spokojnym, czasem przekraczam trochę prędkość, ale naprawdę niewiele. Mandatu nie dostałem od bodajże czterech lat, a jeżdżę dużo i po całej Polsce. Ale jak jestem umówiony z kimś w odległej o 20 km miejscowości (jeden zakręt po drodze, szeroka równa szosa i standardowo brak ograniczeń), a tu nagle 40-tka, bo akurat drogę punktowo łatają i trochę kamyczków jest, no to przepraszam... Zamiast 15 minut pół godziny i dziesięć minut spóźnienia (wyjechałem za 20)? Jechałem tyle, ile czułem że można nie szkodząc autu, za każdym razem gdy ktoś jechał z naprzeciwka (kilkanaście razy, ruch był mały) zwalniałem do równo czterdziestu, żeby nie uszkodzić komuś lakieru czy szyby, a i tak byłem nieustannie wyprzedzany, nie tylko wtedy kiedy kogoś mijałem (zresztą ci z naprzeciwka jechali zwykle też ok. 90-tką). Jeśli bronię kierowców to nie wszystkich, bo mandaty niejednemu się należą. Ale zrzucanie winy na wypadki przede wszystkim na kierowców to, delikatnie mówiąc, nieporozumienie. To już nie jest żadna tajemnica, że tam gdzie przebudowuje się drogę, wypadki niemal się kończą. A standardowa dopuszczalna na naszych drogach prędkość 90 km/h została ustalona przed wielu laty, dla innych samochodów, dla innych opon (jeszcze w czasach, gdy nawet nie istniał przepis o głębokości bieżnika wykluczającej oponę z użytku) i wreszcie dla innych dróg (gdzie na zwykłej krajówce nikt o takim np. lewoskręcie nie słyszał). |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wiadomo rowerzyści są święci, zawsze jeżdżą przepisowo choć nie muszą znać przepisów, nie muszą mieć przeglądu technicznego ani płacić OC. A ci idioci których czasem widuje, jeżdżacy rowerami nie posiadającymi nawet oświetlenia,wjeżdżający czasem pod koła i robiący dziwne manewry między autami - to wyjątki potwierdzające regułę
![]() Skoro jesteśmy tacy przepisowi to proszę szanownych rowerzystów o pokazanie przepisu pozwalającego jakiemukolwiek pojazdowi na: jazde miedzy pasami, przeciskanie się miedzy autami, jazdę w poprzek pasa, wjeżdżanie na przejścia dla pieszych, wjeżdżania na chodniki, jazde na czerwonym świetle (bo rowerów nie dotyczy?) itd. A jak ktoś przeciskając się straci równowagę i zniszczy mi lakier albo zrobi wgniotke (koszt 300-400zł) to już to widzę jak chętnie wyciągnie pare stówek i mi zapłaci. Prędzej zwieje (co sie zdarzyło koleżance - nowe auto, spory koszt naprawy maski i błotnika w ASO poszedł z AC) - kierowco ubezpiecz się sam bo rowerzysta jest przecież niegroźny. Skoro mi ktoś mówi, że trzeba przestrzegać 100% przepisów - to może najpierw niech się sam do nich stosuje? Wiadomo rowerzysta prędkości raczej nie przekroczy - ale za to łamie inne przepisy znacznie częściej niż kierowca aut. I to jest OK? Energia kinetyczna (ulubiony argument rowerzystów) nie ma żadnego znaczenia. Uczestnik ruchu drogowego może stanowić zagrożenie w tysiące innych sposobów niż taranowanie innych swoim pojazdem. Kierowca ciężarówki ma te same prawa i obowiązki na jezdni co kierowca Tico, choć jego pojazd może ważyć do 40 ton, a Tico - 650kg. Kierowcy aut są wszystkiemu winni, bo nie jeżdżą i nie parkują przepisowo. Najlepiej zakazać samochodów i budować autostrady dla rowerów ![]() Btw motocykliści są jeszcze lepsi, dziś widziałem dwóch. Ich prędkość po mieście wynosiła na moje oko 200-250km/h, bo ja jechałem nieprzepisowe ~80-85 (wolno 70) - a śmigneli aż sie przestraszyłem. A potem jeden z drugim kaleka umysłowy chce, aby przyklejać sobie kretyńskie naklejki "motocykliści są wszędzie". Ja ich oczywiście nie widziałem - coś mignęło w lusterku a potem tylko wycie silników. Gdybym zmieniał pas - siedziałbym teraz na komisariacie. Ale nie generalizujmy - oczywiście nie wszycy znacznie przekraczają prędkość - z moich obserwacji jedynie jakieś 70-80%, więc do zaniedbania. Przyklejajmy sobie naklejki, pozwalajmy im tak jeździć - na pewno będzie bezpieczniej. Dlaczego nigdzie nie ma naklejek "Motocyklisto zwolnij"? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.07.2013 o godz. 08:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@Bartez
Bede porownywal. To, ze maja lepsze auta cos ma znaczyc? Ze majac takie autstrady to co, dlatego po miastacxh jezdza przepisowo? A 30 to nie maja tylko na osiedlach a i w centrach miast zeby pozbyc sie z nich aut. @Jarson Po raz kolejny. W innych krajach (poza Rosja) by jechali 40 lub niewiele wiecej. Twoj przypadek to nic innego jak to o czym mowilem. WIesz lepiej ile Ci mozna. @Sobrus Jak widze nie zrozumiales. Trudno. Mowisz o przepisach dla rowerow? Wiec rower moze legalnie przejechac miedzy autami, sytuacji kiedy przepisy mu pozwalaja sa, a nie trzeba sie wysilac zeby znalezc takie przypadki. Jazda w poprzek pasa? Chocby przejazd dla rowerow. Fakt nieznajomosci przepisow dotyczacych wlasnie przejazdow przemilcze bo 80% kierowcow ich nie zna. A powinno, bo trzepnie rowerzyste na nim a pozniej dostaje mandat i zdziwiony bo nie wiedzial. Kierowcow, ktorzy uaktualniaja swoja wiedze o przepisach mozna jak to sie mowi liczyc na palcach jedej reki. Po kazdej nowelizacji czytam PoRD przynajmniej dwa razy. Poswiecenie 30 minut nie powinno byc dla nikogo problemem. Chodnikiem mozna jechac na rowerze w okreslonych przypadkach i pozawala na to PoRD. Kierowca tira nie ma tych samych obowiazkow co kierowca tico bo obowiazuja go chocby np wieksze odstepy. Tego jest wiecej. Co wiecej, mowisz, ze rowerzysci nie musza znac przepisow. Musza. Wiesz co jest jeszcze lepsze? Jakos niedawno podano, ze 70% osob jezdzacych na rowerze majacych skonczone 18 lat ma prawo jazdy, wiec sa rowniez kierowcami. Tzn, ze co, te 30% jezdzi jak chce a ci z prawkiem ok? Tego nie wiemy i sie nie dowiemy. A jak sie zyje jezdzacym na rowerze w Polsce? http://bez-kasku.blogspot.com/2013/03/miaem-sen.html Wiec skoro rowerzysci maja tak wspaniale to nalezy zycyc kierowcom zeby mieli dokladnie tak samo. Czytajac te wszystkie komentarze mozna dojsc, ze kierowcy to najbardziej ucisniona grupa spoleczna w tym kraju. Zakazy, nakazy, ograniczenia. A gdzie wolnosc? Wazniejsze jest cos innego. Zlamales przepisy? Swiadomie? to nie badz CIOTA tylko wez odpowiedzialnosc za to co zrobiles a nie placz jak baba. Ale przeciez lepiej jest plakac, ze to policjanci sie uparli bo przez usta nikomu nie przejdzie "no nalezal mi sie". Zlamalem niejeden przepis, nie raz policja mnie zatrzmala. Dostalem JEDEN mandat w zyciu, JEDEN. Za przejscie w miejscu niewyznaczonym. Pozostale przypadki skonczyly sie na pouczeniu bo NIGDY nie unikalem odpowiedzialnosci za swoje czyny. Nawet jak nas (mnie i instruktora) w eLce zatrzymali za przekroczenie o 30kmh (wlasciwie to o 10 bo znak 70 zaginal w akcji i o tym wiedzieli i tego sie nie czepiali) skonczylo sie podobnie. Ale kierowcy juz maja odpowiedz, trafialem na wylajtowanych policjantow.
![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mówie o jeździe w poprzek tam gdzie przejazdu nie ma
![]() Kto wymaga od rowerzystów znajomości przepisów? Jest jakiś egzamin? Samo wydanie dowodu osobistego nie wymusza znajomości przepisów. 70% rowerzystów jest kierowcami? A co to za argument? Zróbmy wymóg, żeby 100% było - to się zgodzę. Nie wszyscy korzystający z rowerów mają 18 lat. Dla dorosłych to u nas raczej mało typowy środek transportu np do pracy. Rowerem się rodziny też nie wozi. Co np. z nastolatkami? Po ulicach jeździ masa osób która o kodeksie wie tylko tyle - że jest. To jest moim zdaniem dramat. Rowerzysta nic nie musi, a nawet jak złamie przepis na oczach policji to ma dużo większe szanse że ujdzie mu to płazem. Ile razy widziałem rower bez oświetlenia pomykający obok radiowozu. I co? I nic. A kierowców ostatnio zatrzymują nawet za to że jedzie prawidłowo. Bo przecież to podejrzane - moze nie ma gaśnicy? (uwaga: ważność gaśnicy 1 rok). Może ważnego przeglądu? Może zaczną łapać rowerzystów i sprawdzać czy maja dzwonek i sprawne przerzutki? Co do tematu kierowcy vs policja to masz bardzo naiwne poglądy. Chyba naprawdę wierzysz w to, że policja stoi jedynie na straży porządku i bezpieczeństwa, że każde ograniczenie prędkości jest sensowne i potrzebne, a siedzący w krzakach policjanci wcale nie łatają dziury budżetowej. To może prawda w UK czy DE, ale w PL tak nie jest. A tak szczerze to piszesz tak tylko dlatego, że Tobie to wisi - bo Cie to nie dotyczy. Gdyby zrobiono nagonkę na rowerzystów i stworzono cały system czesania na nich kasy (zamiast budować drogi rowerowe aby bezpiecznie jeździli) za byle co - też mógłbym powiedzieć : demek nie płacz jak baba tylko jeździj jak każą do 15km/h po tych dziurach i płać podatek kilometrowy (od przejechanych kilometrów - a co, ich wyobraźnia jest duża, licznik montujesz na swój koszt i coroczny przegląd,homologacja itp). Masz racje, kierowcy to jest jedna z najbardziej gnojonych przez rząd grup społecznych. Rządy od dawna lubią sobie na nich nabijać kasę - bo to bardzo proste. Kierowca zawsze musi wykonać wszystkie przeglądy, badania, ubezpieczenia (tyle razy ile samochodów posiada choć to jeden kierowca i dwoma na raz nie pojedzie), zapłacić coroczne haracze (od posiadania LPG na przykład) i akcyzy, podatek VAT od akcyzy, mieć uprawnienia itd. Płać albo nie pojeździsz. Proste. A rowerzysta musi....hmm.... mieć dowód. Więc nie porównuj. "Trochę" to jakby niesprawiedliwe, skoro korzystają z tych samych dróg, nie sądzisz? A masa kasy którą płacą wcale nie idzie na budowy dróg i poprawę bezpieczeństwa, tylko ostatnio na aparat skutecznego gnojenia. Żeby nie było - jestem jak najbardziej za jazdą przepisowo i karaniem piratów. Dostałem tylko 1 mandat i to 3 lata temu. Moje pełne popacie - i pewnie większości kierowców też. Bo niektórzy jeżdża jak &*(^$@!. Ale jeszcze liczy się sposób w jaki to się odbywa. I to o to "się rozchodzi". To co jest obecnie "bez 17 mandatów mi tu k****a nie wracać!" i nasiekanie radarów co 100m na gównianych dziurawych drogach oraz ograniczeń do 50km/h na tych lepszych + suszarka w krzakach - mało ma wspólnego z poprawą bezpieczeństwa. Moim zdaniem rowerzyści też są tu poszkodowani i jadą na tym samym wóżku. Dróg rowerowych jest stanowczo za mało, a ulice nie są przystosowane do bezpiecznej jazdy rowerem - i nie dziwie się im, że często łamią przepisy (to dokładnie ten sam mechanizm co u kierowców z przekraczaniem prędkości. 100 razy przejedziesz przepisowo, ale za 101 masz już dość). Bo jak masz 50 razy przeprowadzić rower przez przejście dla pieszych to może człowieka szlag trafić i w końcu po nim przejedzie. Rozumiem. Jak się nawąchasz spalin ze starego TDI to też wolisz za nim nie stać, tylko go miniesz. Tak samo posiadacz auta woli nie wlec się 20km za dymiącym traktorem tylko go wyminąć (i zaryzykować nadzianie się na suszarkę). Proste. Gdyby pojawiły się bezpieczne drogi, w tym także dla rowerów i takie z wydzielonymi drogami rowerowymi (jak bodajże przy kopalni Bogdanka)- to korzyść by była dla wszystkich. Dlatego taka postawa jaką prezentujesz (zgadzanie się na poczynania rządu) szkodzi także Tobie, pomijając że jesteś zdecydowanie mniej bezpieczny z nowym radarem niż z nową drogą. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.07.2013 o godz. 11:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
Cytat:
![]() |
![]() |
#434 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.03.2013
![]() |
Cytat:
1. Policjanci są po to aby nam służyć, a nie blokować ruch, tylko z takiego powodu że wczoraj były święta. Nie mają podstaw nie zatrzymują, tak jest w USA, DE, ale nie u nas. Nie przeszkadza Ci inwigilacja, bo Ciebie nie dotyczy. 2. Podwójny gaz jest albo go nie ma. Statystyki tak owszem przerażające jak to podadzą ilu pijanych kierowców połapali, szkoda tylko że nie dodadzą że większość z nich była złapana za jazde na rowerze, lub w przeszłości za prowadzenie rowera ![]() ![]() Ale kolega Demek ślepo ufa że kierowca to Prowadzący pojazd mechaniczny. 3. Nie uważasz, że co innego widzieć na żywo, osobiście, a co innego widzieć na zdjęciu ? 4. Nie chodzi o to że się nie da, zazwyczaj przestrzegam a jak łamie to o 10km/h, czyli nie karalnie. Już inni widzę że wytłumaczyli Ci że chodzi o to gdzie stawiają te znaki, a nie o to że je stawiają... Rok temu jakiś koleżka jechać dość nowym samochodem, przez droge która wg. mnie nie istnieje... Urwał koło, tak urwał ! Zadzwonił po policje żeby o jakieś odszkodowanie się starać i co ? Panowie przyjechali i wlepili mu mandat za nie zachowanie bezpieczeństwa, no bo przecież wcześniej stał znak mówiący o głebokich wybojach i ograniczeniu prędkości. Tu chodzi o to że Oni stawiają znaki zamiast naprawiać drogi bo odziwo wciąż brak pieniędzy, a każdy kto jeździ mechanicznym, wie jakie ogromne pieniądze idą z samego Paliwa na podatek drogowy ![]() ![]() 5. Niestety samochody jak ludzie, nie są sobie równe ![]() ![]() 6. Pieszy niech chodzi jak najbardziej, ale jak widzi zbliżające sie pojazdy z obu stron, to chyba jemu łatwiej jest zrobić krok w bok, niż kierowcom zatrzymać tonowe pojazdy, lub wymijać, używam czystej logiki... 7. Po terenie jeździ naprawde wielu kolaży, jeżdżą nawet grupami do 20, jak jedzie taka grupa to zazwyczaj jadą szybko i ubezpiecza ich samochód, wtedy zgodzę się że mogą sobie pozwolić na jazde w parach ![]() Ale kiedy widzę chamskich rowerzystów którzy jadą we dwoje, po krętych drogach gdzie nie widać co czai się za zakrętem, i koleżka nie pomyśli o tym że bezpieczniej jechać przy poboczu niż środkiem, to cóż trudno, sam się wystawia, dlaczego prawo mialo by chronić głupotę ? Do pieszych wracając, super są przypadki z którymi się spotykam dość często a mianowicie, że osoba prowadząca wózek z dzieckiem idzie po wewnętrznej stronie jezdni <rotfl> a co najlepsze po obu stronach ma chodnik o szerokości 2m. Ale łatwiej pchać wózek po asfalcie niż kostce prawda ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@Sobrus
W miejscach gdzie nie ma przejazdu ani pasow a pieszy moze tam przejsc (TAK MOZE i jest w PoRD) to i rower moze przejechac. Nawet przez dwupasmowke (skreslone sa z tego drogi klasy A i S). Od rowerzysty jak i kazdego uczestnika ruchu wymaga sie znajomosci przepisow. Jedyna roznica jest taka, ze NIE MA egzaminu i prawa jazdy na rower. Nie ma znaczenia to 70% (przeczytaj uwaznie, ze nie 70% rowerzystow a 70% PELNOLETNICH rowerzystow)? Czyli mam rozumiec, ze wg Ciebie wszystkie kwiatki na drodze robione przez rowerzystow to powoduja ci do 18 lat i to 30% z pelnoletnich? Odwazna teza. Rowerzysta ma wieksze szanse? Ostatnio byla lapanka w calej Polsce. Lapali za wszystko. I wiesz co? Plakalo sporo rowerzystow co jezdzi chodnikami itd. Ci wprawieni mieli tylko kupe smiechu BO ICH TO WALI na calej lini bo wiedza jak jezdza. Podobnie ja. W dzien czy w nocy? Bo jak w dzien to PoRD jest jasne w tym temacie...W nocy? Bylo zadzwonic na 112, ze nie podjeli interwencji i podac nr radiowozu skoro widziales, bo to skrajny *****izm jezdzic bez swiatel w nocy. Rowerzyste tez moga zatrzymac jak jedzie prawidlowo i sprawdzic to co ma miec (okreslone przez PoRD). Wiec wychodzi remis w temacie gasnicy. Przerzutki komentowal nie bede bo sie skrajnie nie popisales. Co do lapiacych policjantow za byle co i glupich ograniczen. Owszem to jest tez norma. Sek w tym, ze najwiecej placza ci co lamia przepisy nagminnie w duzej ilosci. Bo oni sie uwazaja za super, hiper kierowcow, wrecz lepszych niz Kubica. Takich ludzi jest na peczki. Skad wiesz, ze mnie nie dotyczy? Kurs prawa jazdy robilem dwa lata temu (ponad). Pewnie dla zabawy... Nagonka JUZ BYLA na rowerzystow, miesiac temu. Kosili rowno. I co? I nie plakalem ani plakal nie bede. Rowerzysci maja placic podatek drogowy? BUAHAHAHAHAHA. Na szczesci zmuszono nas do wprowadzenia w koncu w zycie konwencji wiedenskiej wiec zadne obowiazkowe ubezpieczenia, prawa jazdy i inny wymysly nie wejda w zycie. Osobiscie posiadam OC na rower. A jak ktos nie chce to niech nie wykupuje i pozniej placi z wlasnej kieszeni. Ja patrze na siebie i w nosie mam co mowia i co chca inni, zarowno rowerzysci jak i kierowcy. Niesprawiedliwe, ze uzywaja tych samych drog? Jestes kompletnie niepowazny. Nawet gdyby ilosc rowerow wzrosla o 1000% to w ile rowery rowery zniszcza te drogi? Za 200? 300? 500 lat? Maja placic za drogi, ktorych nie niszcza? Moze jeszcze platne drogi dla rowerow zrobic? i winietki na jazde po jezdni? To, ze sie w Polsce łupi kierowcow nie jest wina rowerzystow. Chyba, ze na nich zwalimy cale zlo tego kraju...przeciez oni nie kupuja paliwa i panstwo nie zarabia...Biedni kierowcy... Co do wymagania 17 mandatow. U mnie w miescie na dniowke spokojnie ze 30 by wypisali za przejscia w miejscach niewyznaczonych. I to TYLKO za co sprawily zagrozenie, a pouczajac tych co przeszli jak bylo pusto. Nawet by nie musieli lupic kierowcow. Dlatego mowie nie od dzis. Fotoradary beda skuteczne tylko jak bede skitrane i to w krzakach, zmieniajac ich miejsce. Znak, ze mozliwy fotoradar na odcinku 10km i nagle wiekszosc pojedzie przepisowo. Nagle sie bedzie dalo. Z tymi drogami dla rowerow to temat rzeka. Nie do konca rozwiazuje to problemy. Kierowcy placza, ze rowerzysta jedzie tak, ze nie moze go wyprzedzac bo jedzie za daleko od kraweznika. Sek w tym, ze rowerzysci robia tak nie ze zlosci a dlatego, ze juz nie raz trafili idiote co wyprzedzal na gazete, wpychal sie jak mogl itd. Karuzela nakreca sie sama. Cierpia wszyscy kierowcy i rowerzysci. Pomine chamow zza jednej i drugiej kierownicy co robia byle po zlosci drugiej grupie. A takich nie brakuje. Czasami jezdza metr od kraweznika. Ale co ma zrobic? Zaliczac kazda dziure? To niech kierowcy sami tak robia. Ale dymiacy traktor mozna wyminac i jechac juz przepisowo, prawda? Manewr wyprzedzania zdaje sie, ze pozwala na przyspieszenie. Nawet w uwaga pirat byl raz gosc co mial za duzo na blacie podczas wyprzedzania...zrobil to na pasach i dostal tylko za pasy a nie za predkosc. Osobiscie przejezdzam przez zebre ale TYLKO jak auta sa daleko zeby nie musieli nawet zwalniac i jak nie ma tam pieszych. Pare razy mnie za to zatrzymano i nigdy nie dostalem mandatu. Gdybym go dostal to bym nie plakal. W koncu do jasnej cholery zlamalem przepisy swiadomie. Ale ja nie popieram dzialania rzadow. Ja jestem za skitranymi fotoradarami i lapaniem *****i, ktorych jest w cholere i jeszcze troche. Dawno juz pisalem, zeby nie walic 500zl. 100zl i 20pkt za ponad 50kmh przekroczona predkosc. Zaraz by byl porzadek. Czy nowa droga poprawia bezpieczenstwo? I tak i nie. Przed remontem przelotowki przez miasto bylo 50 kmh, jezdzili 70 i lepiej. Teraz jest 70 to jezdza 100 przelatujac na czerwonym. Czekalem na pierwszy dzwon ale sie nie doczekam bo OPOZNIONO zielone z innego wlotu o 3 sekundy bo wszyscy wiedza jak tam sie jezdzi. Ale to jest tylko zmiana w celu unikniecia wypadkow a nie rozwiazanie problemu. @Ceka Widze, ze lubisz bredzic i podawac nieprawdziwe informacje. 1.W USA nie zatrzymuja? Ciekawie prawisz. Szkoda, ze nie ma to nic wspolnego z prawda. 2. Statystyki dla kierowcow i rowerzystow na gazie sa prowadzone osobno wiec nie wprowadzaj w blad. Bo osoba z prawem jazdy jadaca na gazie rowerem laduje w sewiku jako rowerzysta a nie kierowca. 3.A to czyli na zywo to suszarka jest nieomylna ale fotoradar juz tak? ![]() 4. Przekroczenie predkosci do 10kmh jest karane mandatem 50zl. Coprawda inny przepis mowi o bledzie licznika wiec tak naprawde to zalezy czy sie zmiescisz w % a nie, ze do 10kmh to wolno. Nie oslabiaj mnie. Jak stawiaja znak, ze nawierzchnia uszkodzona to normalne (w inny krajach to jest NORMALNE), ze sie zwalknia, zeby kola nie urwac. Ale tu jest Polska... Co do nasrania znakow albo bezsensownych ograniczen to juz sie dawno wypowiedzialem, ze tak tez jest. Wiec skonczcie sie juz o to czepiac. 5. OMG widomo, ze maluch nie hamuje jak Porsche. Ale to nie znaczy, ze porshe ma jechac 150 a maluch 50. 6. Jasne, niech wejdzie w wode po kostki lub bloto ![]() 7. Dalej nie doczytales PoRD kiedy rowerzysci moga jechac obok siebie a kiedy powinni jechac jeden za drugim. *****e sa w kazdej grupie drogowej, wsrod rowerzystow, pieszych i kierowcow.
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Naziemna Telewizja Cyfrowa (NTC) w Polsce - plany, rozwój, obecna sytuacja itp. | andrzejj9 | Off topic | 13 | 10.07.2011 23:55 |
Festiwale w Polsce | Qbi@k | Film i Muzyka | 11 | 25.04.2011 10:25 |
Drogi w Polsce (i infrastruktura komunikacyjna) | andrzejj9 | Off topic | 19 | 02.03.2009 17:28 |
Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 21:07 |