![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#616 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To jest zwykła falandyzacja prawa. Fotografują auto, a karają właściciela za to, że jest właścicielem.
ITD ma pół roku na czynności, do tego nie przysyłają zdjęcia - to w jaki sposób ja mam pamiętać, komu pożyczyłem auto? Z reguły krąg ludzi korzystających z naszego samochodu nie jest wielki, ale mogą być kłopoty ze wskazaniem kierującego. Zakładam, że jeśli sam prowadziłem, to jednak pamiętam. Dopóki nie ma obowiązku prowadzenia pełnej ewidencji korzystania z samochodu prywatnego (a nie ma), to na logikę biorąc nie ma możliwości skutecznej egzekucji za takie wykroczenia. Przynajmniej jak się chce cykać od tyłu, czy nawet z nieba, co się marzy ITD. Nie wiem, czy inne jest rozumienie prawa w przypadkach przestępstw a inne wykroczeń, ale nie można mówić, że tu chodzi o wykroczenie więc można tak robić. Normalnie nie można, ale jak znam życie, wymyślą myk że będzie można. Można tak dalej dywagować, a choćby np. dlaczego ITD stoi w krzakach z fotoradarem i cyka fotki tym wszystkim piratom i mordercom drogowym, nie wyłapując ich? Połowią trochę, aż im się pamięć zapełni, albo zwyczajnie znudzi, i zadowoleni jadą wypisywać wezwania do zapłaty mandatu. Czy takie ich działanie poprawia bezpieczeństwo na drogach? Nie! Policja jak suszy, to zatrzymuje takich delikwentów i odnosi to skutek - albo taka dłuższa rozmowa uspokaja jurnego kierowcę, albo czasami trafiają na gościa, który złapał 'oczko' więc dalej nie pojedzie. Salomonowym wyjściem byłoby, gdyby "aresztowali" te samochody, które przekroczyły prędkość. Na tydzień, na miesiąc, może dłużej... a właściciel zapłaciłby im równowartość mandatu za parking strzeżony. Na ale wtedy to dopiero byłaby jazda ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#617 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Grzeniu, to jest tylko i wyłącznie sprawa przepisów - jeśli będą ustanowione takie, a nie inne, to czy chcesz czy nie - im podlegasz.
Przykład innych krajów pokazuje, że to możliwe. Ba, może nawet być jeszcze gorzej! Wyobraź sobie, że irlandzcy gliniarze nie mają absolutnie żadnego obowiązku kalibrowania swoich suszarek! I co? I nic. Mandat przychodzi do domu pocztą, najpóźniej 2-3 tygodnie od popełnienia wykroczenia, zawsze wystawiony na właściciela auta (chyba że wykraczający został zatrzymany i nie był właścicielem - wtedy mandat idzie do wykraczającego), zawsze na kwotę 80 euro plus punkty (za prędkość dwa). Na zapłacenie mandatu jest 28 dni kalendarzowych. Po tym czasie kwota rośnie o 50%, na kolejne 28 dni. Po tym czasie sprawa kierowana jest do sądu. Dura lex, sed lex. Niezależnie od ilości popełnionych jednocześnie wykroczeń (np. jazda z nadmierną prędkością bez zapiętych pasów i dodatkowo gadanie przez komórkę) mandat naliczany jest tylko za najcięższe z wykroczeń. Tak samo punkty. Niektóre działania są kwalifikowane jako przestępstwa drogowe - wówczas pocztą do domu przyjdzie wezwanie do sądu. W skrajnych przypadkach można zostać aresztowanym na miejscu zdarzenia. Bo takie jest prawo.
![]() |
![]() |
#618 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Ależ ja nie wątpię, że tam tak jest, bo tam takie jest prawo. Nie znam tego prawa i nie wiem w jaki sposób do tego doszli.
Piszę tylko, że kłóci się to z ogólną zasadą konieczności udowodnienia winy. Gdyby taką interpretację przenieść na cały kodeks karny, to aż nie wiem, co by się działo. Białoruś to przy tym mały pikuś. A propos - w TV Kolor mówili, że na Białorusi konfiskują samochody nietrzeźwym kierowcom. Też nie patrząc czyim jechał. Pożyczasz trzeźwemu jak niemowlę, on jedzie się napić, po czym zabierają mu twoje auto. Fajnie? Nie uważasz, że to coś podobnego i że też wszystko jest w porządku? |
![]() |
![]() |
![]() |
#619 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
U nas komornicy zabierają ludziom nie ich samochody.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#620 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A tutaj można przeczytać coś takiego: Jeśli złapał cię fotoradar, mandat, zwany tu stałą opłatą, przyjdzie pocztą. Będą tam: informacja o szczegółach wykroczenia, wysokość kary i miejsce, gdzie trzeba zapłacić. Jeśli to nie ty siedziałeś wtedy za kierownicą swego auta, masz 28 dni na wskazanie policji kierowcy.
![]() |
![]() |
#621 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
U nas sie nie da. Bo przeciez nikt nie pamieta. Mamy chyba narod z alzheimerem wrodzonym. Oczywiscie wystepuje on wtedy kiedy trzeba.
Polak potrafi.
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#622 |
Always newbie
Pamiętasz, co robiłeś 29 października 2013 r. o 17:32? Ja nie pamiętam, czy w ogóle siadałem za kółko. A że autem mogą jechać co najmniej 3 osoby (tyle w miarę regularnie używa auta, którym jeżdżę - od święta ktoś inny, np. jedna z tych trzech osób jedzie na imprezkę i przywozi go ktoś inny, czasami znajomy, czasami kierowca zamówiony przez taxi) Oczywiście bywają szczególne daty, gdzie wiem, czy prowadziłem, czy nie. Jakby ktoś mnie zapyta, czy wczoraj o 13:30 jechałem, albo przedwczoraj - to będę pamiętał. Tydzień temu - już będę miał problemy z przypomnieniem. A miesiąc temu? No, chyba że akurat jechałem na imprezę sylwestrową czy na pogrzeb prawnuczki, to pewnie zapamiętam.
Pewnie będę czasami wiedział, że wtedy to siedziałem na egzaminie, byłem na delegacji w NY (samolotem, nie autem) i nie wiem kto prowadził - ale na pewno nie ja. Chyba faktycznie mam tego Niemca, co mi wszystkie zabawki chowa.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 29.11.2013 o godz. 21:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#623 | ||
( o )( o )
Zlotowicz
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
#624 |
Always newbie
Bo pisałeś, że zawsze mandat przychodzi do właściciela. A otrzymują kierujący pożyczonym autem.
![]() |
#625 |
( o )( o )
Zlotowicz
No, pisałem też, że właściciel ma płacić, lub wskazać tego kto kierował.
![]()
![]() |
![]() |
#626 | |
Always newbie
Cytat:
A co się dzieje, jak właściciel wie, że nie on prowadził (np. jest ślepy i/lub leżał w szpitalu). I wie, że mogło prowadzić co najmniej kilka osób (żona, syn, szwagier) - ale nie wie, która z nich, czy może kolega którejś z nich. Dostaje mandat za przekroczenie?
![]() |
![]() |
#627 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To podaje potencjalnych kierujacych. Jak sie nikt nie przyzna to placi wlasciciel. I nikt nie placze a malo kiedy sie kierujacy nie przyznaje.
Wlasciciel nie placi tylko jesli pojazd byl skradziony.
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#628 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
polak zawsze MUSI konmbinowac
i dziwic sie potem, ze u nas jest zle |
![]() |
![]() |
![]() |
#629 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Tu sytuacja jest nie za ciekawa po obu stronach. Po pierwsze kwestia migania się od mandatów, będąca powodem zaników pamięci i pomroczności jasnych. Rzadko kiedy prywatnym autem jeżdżą regularnie osoby spoza grona rodziny, a skoro z rodziny to zwykle i tak mandat uderza w cały budżet a nie budżet konkretnej osoby (choć znam też sytuacje, gdzie w rodzinie prowadzone są osobne "księgowości"). Częściej mandaty dostajemy na trasie niż w okolicy miejsca zamieszkania, więc tym bardziej łatwo dojść kto prowadził. A szukanie kruczków prawnych do uniknięcia mandatów zwykle jest śmieszne - jak nie stać mnie na paliwo to nie jadę, jak stać tylko na paliwo a na mandat już nie, jadę zgodnie z przepisami. Jak stać mnie i na paliwo i na mandaty to też powinienem jechać jak należy, ale tu już kamieniem rzucał nie będę, bo sam wzorem i ideałem nie zawsze jestem
![]() Coś takiego jak odwaga cywilna to u nas niestety problem i to o zgrozo nie tylko wobec służb (a już tu ręce mi opadają jak oglądam Uwaga Pirat i widzę miganie się co niektórych kierowców złapanych na gorącym uczynku), ale i nawet wobec bliskich czy znajomych. Zwykle ten kogo fotoradar złapie zauważa, że mu "błysnęło" i wtedy pierwszą rzeczą powinno być powiedzenie osobie od której pożyczył auto "słuchaj jakby coś przyszło - to na mnie". A tymczasem często jest liczenie, że po miesiącu właściciel już nie będzie pamiętał kto jechał. Z drugiej strony stawianie radarów w miejscach gdzie człowiek w ogóle by się ich nie spodziewał, a przede wszystkim - gdzie ewentualne przekroczenie stoi bardziej w sprzeczności z przepisami niż ze zdrowym rozsądkiem - nie sprzyjają sympatii kierowców do nich. To samo z niektórymi praktykami, a przede wszystkim osławionemu nie przysyłaniu zdjęcia z wykroczenia. Takie działanie może sprawić, że mimo najlepszych chęci właściciel auta pomyli się przy wskazywaniu sprawcy. Dlatego uważam, że rezygnacja z punktów przy takich mandatach jest dobrym posunięciem i niekoniecznie musi być spowodowana chęcią pozostawienia prawka sprawcy żeby mógł dalej jeździć, przekraczać i płacić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#630 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Zrobiono to tylko żeby maksymalnie uprościć procedurę i koszty-i to że za karę administracyjną nie ma punktów karnych to
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Naziemna Telewizja Cyfrowa (NTC) w Polsce - plany, rozwój, obecna sytuacja itp. | andrzejj9 | Off topic | 13 | 10.07.2011 23:55 |
Festiwale w Polsce | Qbi@k | Film i Muzyka | 11 | 25.04.2011 10:25 |
Drogi w Polsce (i infrastruktura komunikacyjna) | andrzejj9 | Off topic | 19 | 02.03.2009 17:28 |
Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 21:07 |