![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
-=| GodFather |=-
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() ![]() |
Co kiedy US siada na pobory...?
Witam,
Sprawa jest taka, ze przez zupelne przeoczenie nie zaplacilem mandatu z doslownie konca lipca. Pracodawca dostał pismo ze skarbówki, że ma odciągnąć mi od wypłaty oprócz należnych 200zl za mandat jeszcze 21zl kosztów postępowania (po 2 miechach <sic!>) ![]() No nic, moje przeoczenie, moja strata. Pytanie mam tylko takie: Czy ma to wszystko jakies swoje konsekwencje? Oczywiscie juz po tym jak pracodawca zapłaci tą należność do US. Czy jestem gdzieś notowany, czy może wyczyszczają mi "kartoteke"? Czy mogę mieć pozniej jakies problemy gdziekolwiek, no nie wiem, chocby przy podpisywaniu jakichs umów czy braniu czegoś na raty. Innymi słowy czy zostaje gdzies po mnie ślad, który w jakikolwiek sposob moglby mi utrudnic zycie i uczynic mnie gorsza osoba w swietle prawa ![]() Oczywiscie rozumiem ze ten swistek zwany potocznie mandatem moge sobie juz podrzec i napalic nim w kominku, bo placic go nie musze (skoro zabieraja mi z wyplaty). Z gory dzieki za odpowiedz, bo pierwszy raz mi sie taka sytuacja przydarzyla. Zawsze placilem terminowo. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciesz się że załatwili to poprzez kontakt z pracodawcą i potrącenie z wypłaty, a nie zablokowali ci rachunku bankowego. Wtedy mógłbyś mieć dużo biegania z odkręceniem blokady.
Z drugiej strony, dlaczego nie skontaktowali się najpierw z tobą? Po co mieszać do tego np pracodawcę? W przeważającej części przypadków wystarczy delikwentowi przypomnieć, bo albo zwyczajnie zapomniał, jeśli nie zapłacił od razu, albo czasem uda się zgubić druczek do zapłaty. Takie oczywiste rozwiązania, to jednak nie w naszym kraju ![]() Konsekwencji innych raczej nie...bo niby za co? Przeoczyłeś, zapomniałeś i egzekucja była bezproblemowa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ślad to żaden nie zostaje, bo chyba po 2 miesiącach i udanej egzekucji, to na listę dłużników nie wpisali?
Jak mi komornik skarbowy zablokował konto, to zleciłem przelew przez telefon i było po sprawie, więc nie wiem co za kłopoty z odkręcaniem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A w ogóle to nie ma jakichś przepisów, które mówią o tym, jaka jest procedura postępowania w takich sytuacjach? Też przynajmniej dziwne mi się wydaje, że pierwszy kontakt już jest z pracodawcą i 'wsiadanie' na wypłatę, zamiast zwykłego poinformowania (skutecznego!) najbardziej zainteresowanego. Chyba bym podpytał w temacie, czy wszystko odbyło się tutaj przepisowo..
![]() |
#5 | ||||
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Organ wydający: Marszałek Sejmu Data ogłoszenia: 2005-11-23 Data wydania: 2005-11-02 Treść ujednolicona: Dziennik Ustaw - rok 2005, nr 229, poz. 1954 z dnia 2005-11-23 Dział II, Rozdział 2, Egzekucja z wynagrodzenia za pracę (Art. 72 - 75) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez pali : 20.10.2009 o godz. 16:19 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Թ
Zgadza się, list nie musi być odebrany.
Tutaj doręczenia reguluje Kodeks Postępowania Administracyjnego (a nie korzystniejszy art.61 par.1 KC) Dz.U. r. 2000, nr 98, poz. 1071 Rozdział 8, Doręczenia Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
noob
Data rejestracji: 26.02.2005
![]() |
Nie muszą się kontaktować z tego co pamiętam, nieprzyjemności z tego powodu raczej też mieć nie powinieneś. Zwykłe poinformowanie to masz już jak dostajesz mandat i to Tobie powinno zależeć, aby zapłacić go w terminie. Ja tam zresztą problemu nie widzę, ściągają kasę z wypłaty i jest gitara
![]()
![]() |
#9 |
noob
Data rejestracji: 26.02.2005
![]() |
A, fakt, zapomniałem o upomnieniu listownym, o którym policjant nawet kiedyś mi wspominał wypisując mandat
![]()
![]() |
#10 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Sprawa jest ogolnie dziwna.
Nie znam ustawy o egzekucji w administracji ale wszystko powinno sie odbywac wg. regul z KPA. Z tego co @czero opisuje nie dostaje on zadnych pism z postepowania, a on bedac strona musi je otrzymywac. Dziwi mnie fakt, ze nie dostal pisma o wszczeciu postepowania oraz decyzji/postanowienia (nie wiem jaka forme przybiera egzekucja) o zajeciu czesci wyplaty. Tym samym nie mogl zlozyc odwolania/zazalenia. Jezeli jest to juz decyzja ostateczna, moze to prowadzic do wznowienia postepowania art. 145. par. 1 p. 4. Juz nie mowie o tym nie dostarczonym do adresata upomnieniu - ale to juz @pali opisal. (no chyba ze ktos odbieral ale byl niedobry i nie przekazal ![]() Co i tak nie zmienia faktu ze zalegly mandacik sobie wezma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||
Թ
@murt,
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie: Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() JEDNAK NIE MUSI BYĆ UPOMNIENIA Rozporządzenie MF z 22.11.2001r.(Dz.U. 2001 Nr137, poz. 1541) Cytat:
Ostatnio zmieniany przez pali : 21.10.2009 o godz. 02:04 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
the one
CDRinfo VIP
idiotyczne powiedziałbym...
Ale w takim razie.. Jak wygląda to w przypadku zdjęć z fotoradarów, które przykładowo nie zostają na czas spłaty do zainteresowanego wysłane? Coś kiedyś na ten temat było, ale nie mogę sobie przypomnieć.
![]() |
#13 |
Թ
Niedawno w Angorze było coś na temat mandatów zaocznych za zdjęcie z fotoradaru.
Czytelnikowi zrobiono foto, gdy jechał na wakacje. Mandat przyszedl pocztą, a czytelnik wrócił dopiero po miesiącu i oczywiście skąd miał wiedzieć, że dostał mandat. Termin opłaty minął a mandat zaoczny jest prawomocny dopiero w momencie opłacenia, a nie zgody na przyjęcie mandatu. I czytelnik po powrocie z urlopu już miał wezwanie do sądu za nieprzyjęcie mandatu i chyba coś jeszcze, jakiś drugi paragraf. Jak znajdę, to wkleję, bo to ciekawe było. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
-=| GodFather |=-
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() ![]() |
no fakt, zadnego upomnienia nie dostalem.
Odmowy przyjecia jakiegokolwiek listu tez nie moglo byc miejsca. Wydawalo mi sie ze upomnienie jest normalna procedura w takich przypadkach. przeciez kazdy moze zapomniec, zgubic mandat czy cokolwiek. A oni od razu z grubej rury i 21zl dowalaja:/ No nic, trudno, z wyplaty juz odciagniete bedzie bo innego wyjscia juz nie ma, pracodawca ma obowiazek to zrobic. Cale szczescie ze na tym sie konczy i zadnych konsekwencji dalszych to nie ma. Dzieki wszystkim za odpowiedzi. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
@pali, masz racje, myslalem ze to wszystko idzie decyzja/postanowieniem, bede musial kiedys przyjrzec sie tej egzekucji
![]() Kolejny przyklad jak latwo zwyklych ludzi ryc z kasy za ich plecami. Wystarczy ze dojdzie do zwyklej pomylki, a tu US zajmuje Ci konto/pobiera z niego - a czlowiek musi pozniej chodzic i wszystko odkrecac. Nie wiem jaki jest sens robienia takiej egzekucji "za plecami" A w tym wypadku wystarczylo glupie upomnienie wyslac i nie trzeba bylo tej biurokratycznej machiny uruchamiac.... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
AVI -> VCD [poradnik] | sc0rpi0 | DVD-Video | 282 | 28.11.2011 12:34 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
Pranie #@$%*& ! | mr_spock | Off topic | 55 | 06.09.2004 13:01 |