Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.12.2005, 12:34   #31
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ManDragon
Tak jest jak kupujący się zgodzi na dopisek w umowie że zrzeka się ubezpieczenia. Jeśli tego nie ma to sprzedający nie odzyska składki, a OC przechodzi na kupującego.
Nieprawda. OC jest obowiązkowe, ale jego brak nie jest scigany z urzedu i powoduje konsekwencje wtedy , jesli zostaniesz zatrzymany po poruszaniu sie po drodze publicznej.
Mozesz sobie kolego kupic tego Fiata, 2 tygodnie korzystasz z ubezpieczenia poprzednika ( ciaglosc ubezpieczenia) bez wzgledu na to, czy on odbierze pieniadze od ubezpieczyciela czy nie. Zadne zapisy w umowie nie sa potrzebne, bo umowa dotyczy czynnosci cywilno-prawnych zbycia/nabycia przedmiotu ruchomego i od tego placi sie podatek w Urzedzie Skarbowym i taka odnotacja ( kto placi) musi byc zawarta w umowie, jesli jej nie ma to solidarnie placi ten co kupuje i ten co sprzedaje. OC zawierasz z ubezpieczycielem, ktory jest do tego uprawniony. Prawo nakazuje ci sie ubezpieczyc jesli poruszasz sie po terenie publicznym. Jesli jezdzisz po wlasnym podworku - nie musisz miec, jesli masz pole w srodku wlasna droge, nie musisz miec. Jesli las stanowi twoja wlasnosc - nie musisz miec. Jesli las nie jest twoja wlasnoscia - musisz miec, chyba że uzyskasz od wlasciciela lasu zezwolenie na poruszanie sie pojazdem po jego terenie, ale do jego terenu auto musisz przewieść na lawecie. Jesli las jest panstwowy...to sobie dopisz. I tyle prawo i nie ma co gdybac

Ostatnio zmieniany przez bgn : 22.12.2005 o godz. 12:37
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.12.2005, 14:31   #32
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ok wielkie dzieki wszystkim widze ze nie ma co kombinować ... kupićsamochod zarejstrowac go na siebei ojca jakos wspowlasciciela i ja bede mia ljego znizki bo innego wyjscia nie widze
jeszcze raz wielke dzieki
pozdrawiam

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2005, 12:05   #33
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez bgn
bo mama z mocy prawa jest wpółwłasciciewlem samochodu ojca, chyba że sądownie maja odrebność majatkowa,a ty jezdzisz bo ci ojciec pozwolil-dal dowod z pelna swiadomościa, ze ponosi odpowiedzialnośc za szkody wyrzadzone jego samochodem. a sprzdaz samochody to inna spiewka
Niezupełnie...
Tata napewno się oświadczył u ubezpieczyciela, że dał kluczki mamie. I dlatego tak się stało jak się stało bo inaczej by nie dostał odszkodowania... Gdyby się nie oświadczył to by musiał dochodzić odszkodowania od mamy na bazie Kodeksu cywilnego - bo ubezpieczyciel by się napewno wypiął (i miałby rację).
Być może mama była wpisana jako współwłaściciel i wtedy tata nie musiał się oświadczać... Odpowiedzią na tą kwestię będzie odpowiedź: kto otrzymał odszkodowanie: mama czy tata (?)

@for all: zasady OC określa ustawa a nie jakieś widzimisię ubezpieczyciela. Jak ktoś ma wątpliwości to niech u dowolnego ubezpieczyciela poprosi o warunki OC... W odpowiedzi usłyszy pusty śmiech na sali... i spojrzenia pełne politowania...
W AC warunki określa wyłącznie towarzystwo ubezpieczeniowe - bo jest to ubezpieczenie dobrowolne.
Stary 23.12.2005, 12:14   #34
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
nie zgodze sie z tym tak do konca....bo to wszytsko zalezy od etgo jakie masz ubezpieczenie i kto cie obezpiecza.
rodzice maja ubezpieczenie z PZU i nic takiego nie ma miejsca. mama porysowala kiedys samochodem ojca inny stojacy samochod i najnormalniej w swiecie wyplacili odszkodowanie....
bez zadnych upowaznien itd...

tak samo jest ze mna-moge normalnie smigac samochodem ojca lub matki....jest tylko jedno ALE....
mama musiala zaplacic troche wieksze ubezpieczenie auta z racji tego,ze beda nim takze jezdzily osoby ponizej 25 roku zycia. nie musiala by tego robic,ale przy wypadku spowodowanym przez takie osobt straciloby sie kilkanascie procent odszkodowania.
Mylisz pojęcia... Zacznij rozróżniać AC od OC.
Szkodę, którą zrobiła Twoja mama "obcemu" PZU pokryło z polisy OC Twojego Taty.
Szkodę, którą zrobiła Twoja mama Twojemu Tacie PZU pokryło z polisy AC Taty.
Jeżeli Twoja mama nie była wpisana do dowodu rejestracyjnego: to tata musiał się oświadczyć, że dał kluczyki Twojej mamie. Tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz...
A o upoważnieniu - to ja nic nie pisałem: nadinterpretacja (?)
Stary 23.12.2005, 12:26   #35
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wiem co to ejst AC a co OC, za takeigo tepaka prosze mnie nie robic.
sprawa sie tyczy nieszczesnego slowa upowaznienie
moze i to byla nadintyerpretacja.
mama nie ejst wpisana do dowodu ojca, nie na tym samochodzie, na drugim jest jako wspolwlasciciel.
mi chodzilo raczej w tej dyskuji o to ze podczas wypadku nie musze miec zadnego upowaznienia pisemnego i nie przypominam sobie zeby podczas ubezpieczania samochodu cokolwiek takiego bylo wpisywane do protokolu.
wiec takie cos chyba mzona dopiero po wypadku/kolizji zglosic?
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2005, 12:34   #36
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez Stef
wiem co to ejst AC a co OC, za takeigo tepaka prosze mnie nie robic.
sprawa sie tyczy nieszczesnego slowa upowaznienie
moze i to byla nadintyerpretacja.
mama nie ejst wpisana do dowodu ojca, nie na tym samochodzie, na drugim jest jako wspolwlasciciel.
mi chodzilo raczej w tej dyskuji o to ze podczas wypadku nie musze miec zadnego upowaznienia pisemnego i nie przypominam sobie zeby podczas ubezpieczania samochodu cokolwiek takiego bylo wpisywane do protokolu.
wiec takie cos chyba mzona dopiero po wypadku/kolizji zglosic?
Dokładnie... Żadnego upoważnienia (w ruchu krajowym) nie musisz mieć. Co innego jak przekraczasz granicę - bez niego możesz jej nie przejechać.
Natomiast warto pamiętać, że przy zgłoszeniu szkody jest tak rybryczka gdzie właściciel samochodu oświadcza się, że faktycznie udzielił zgody i dał kluczki. W życiu różnie bywa - jest pełne niespodzianek...
Stary 04.01.2006, 23:02   #37
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Odswieze temat, bo nie chce zakladac nowego, a mam tylko male pytanko.

Cytat:
Napisany przez esem
Dokładnie... Żadnego upoważnienia (w ruchu krajowym) nie musisz mieć. Co innego jak przekraczasz granicę - bez niego możesz jej nie przejechać.
Natomiast warto pamiętać, że przy zgłoszeniu szkody jest tak rybryczka gdzie właściciel samochodu oświadcza się, że faktycznie udzielił zgody i dał kluczki. W życiu różnie bywa - jest pełne niespodzianek...
A dajmy na to, ze samochod jest oplacany na ojca, wiec nie jest placony dodatek za wiek. Ojciec mi samochod pozycza, a ja biore udzial w kolizji/wypadku. Co wtedy sie dzieje? Mam ponizej 26 lat.

Ostatnio zmieniany przez epol : 04.01.2006 o godz. 23:04
epol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2006, 00:36   #38
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez epol
Odswieze temat, bo nie chce zakladac nowego, a mam tylko male pytanko.

A dajmy na to, ze samochod jest oplacany na ojca, wiec nie jest placony dodatek za wiek. Ojciec mi samochod pozycza, a ja biore udzial w kolizji/wypadku. Co wtedy sie dzieje? Mam ponizej 26 lat.
Ojciec traci znizki, ktore sobie wypracowywal x lat, ponadto jak kupisz swoj wlasny samochod (co sie ma szanse zdarzyc w przyszlosci) to firmy ubezpieczeniowe o Tobie nie zapomna (Ty osobiscie widniejesz jako sprawca kolizji samochodem ojca, wiec "milo" Cie zaskocza przy ubezpieczaniu Twojego wlasnego auta)...
Stary 05.01.2006, 00:57   #39
oddwor
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2005
oddwor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
udział własny i potrącają Ci np. 20% wypłaty odszkodowania
Stary 05.01.2006, 05:50   #40
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem
Witam!

W praktyce nikt nie sprawdza dowodow rejestracyjnych na granicy i mozesz smialo przejezdzac cudzym samochodem.
I jeszcze jedno spostrzezenie... tak naprawde, jak masz kuczyki + dowod rejestracyjny + ubezpieczenie + prawko to moga Ci naskoczyc.

Mam samochod zarejestrowany na firme ojca, nie jestem jej pracownikiem, nie mam zadnych upowaznien i jeszczed nigdy mnie zadna policja nie spytala o to, nawet podczas wypadku, jak koles mi w tyl wjechal i jak ja innym razem zbilem kolesiowi lampe w przyczepie. Granice tez przekraczam normalnie i policja w Niemczech czy Czechach tez nigdy sie nie czepiala.
Takze z tymi upowaznieniami to tylko czysta teoria.
Stary 05.01.2006, 11:42   #41
epol
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez MaciejT
Ojciec traci znizki, ktore sobie wypracowywal x lat, ponadto jak kupisz swoj wlasny samochod (co sie ma szanse zdarzyc w przyszlosci) to firmy ubezpieczeniowe o Tobie nie zapomna (Ty osobiscie widniejesz jako sprawca kolizji samochodem ojca, wiec "milo" Cie zaskocza przy ubezpieczaniu Twojego wlasnego auta)...
To akurat wiem, ze traci sie kilkanascie % znizki gdy ja jestem sprawca. Interesuje mnie druga strona, czyli wtedy gdy jestem "ofiara" wypadku/kolizji?
Stary 05.01.2006, 11:49   #42
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
gdy jestes ofiara wypadu nie tracisz nic poza nerwami spedzonymi u ubezpieczyciela
No chyba ze tak mocno Ci przywalil i musieli ci amputowac reke - to ja tracisz - co ja pisze -oby nie

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2006, 11:51   #43
epol
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez prometeusz
gdy jestes ofiara wypadu nie tracisz nic poza nerwami spedzonymi u ubezpieczyciela
No chyba ze tak mocno Ci przywalil i musieli ci amputowac reke - to ja tracisz - co ja pisze -oby nie
Spoko Nawet wtedy gdy na auto nie byl placony dodatek za wiek itd.? Jak pisalem wyzej.
Stary 05.01.2006, 12:01   #44
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
szczeze to nie wiem.
Ale skoro auto jest na twojego ojca, to co ma to dorzeczy - ty byles tylko jako kierowca i jest to bez znaczenia - jedynie w papierach po kolizji wpisuje sie wlasciciela i kierujacego w danej chwili pojazdem, lecz tu raczej tylko czhodzi o wyplate swiadczenia by nie poszlo np na kierujacego ktory moze byc kimkolwiek

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.04.2007, 17:33   #45
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Odkopie temat
Tak ogladalem e-bay.de i jest wiele ciekawych ofert samochodow . Ale mam kilka pytan i muszei sie w nich upewnic
Dajmy na to ta aukcje http://cgi.ebay.de/audi-80-1-8_W0QQi...QQcmdZViewItem
Niemeickiego kompletnie nie umiemi ale jakos sobie z translatorem radze i teraz jest tam gdzies ustawiona cena minimalna ? czy jezeli czas sie skonczy i moja oferta bedzie najwyzsza to wygrywam aukcje ? bo troche mnie dziwi ze za 400 E mozna kupic np takie audi 80 cos za tanio troche ...

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: