Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   samochod i OC (https://forum.cdrinfo.pl/f5/samochod-oc-60042/)

ed hunter 06.03.2015 16:56

Od pani Heni z warzywniaka.

andrzejj9 19.10.2014 23:20

Od kradzieży też jest, choć w sumie na tym mniej mi zależy. Samochód ma tyle zabezpieczeń i jest na tyle rzadki (we Wrocławiu jest prawdopodobnie taki jeden), że to ryzyko wydaje mi się stosunkowo niewielkie.

W sumie najbardziej zależy mi na względnym spokoju w kwestiach ewentualnych szkód parkingowych, czy np. porysowania samochodu. Bo to niestety są potem koszty idące w setki złotych (za element) i zależałoby mi, aby mieć gwarancję, że w razie czego mogę to zrobić. Ale też zrobić w dobrym miejscu i choć może ASO niekoniecznie jest tego gwarantem, to akurat to, z którego korzystam, wydaje mi się sensowne. Na pewno nie chciałbym oddać samochodu do przypadkowego lakiernika wskazanego przez ubezpieczyciela.

Reetou 19.10.2014 22:17

Nic się nie wybiera. Dlatego ja wybrałem na częściach oryginalnych w ASO. Żeby nie było jaj.

grzeniu 19.10.2014 21:18

Jeśli ty wybierasz 'standardowy warsztat' i części (oczywiście nie najtańszy chiński szajs) to OK. Spodziewam się, że nie...
Poza tym czy ubezpieczenie masz też od kradzieży, tzn szkoda całkowita? To wbrew pozorom bardzo istotny składnik ubezpieczenia.

andrzejj9 19.10.2014 21:06

A propo tematu - nie brałem do tej pory AC, ale że ostatnio zaproponowano mi zupełnie niezłą ofertę, to zastanawiam się nad tym. Umowę dokładnie czytam, ale że to po raz pierwszy to jeszcze nie wiem, na jakie kruczki należy patrzeć. Podpowie ktoś?

Ubezpieczyciel Liberty Direct.

Na pewno nie ma udziału własnego, szkoda minimalna chyba 200 zł. Nie podoba mi się tylko zapis "Naprawa na częściach zgodnych z oryginalnymi" i "Naprawa w standardowych warsztatach"

nimal 07.09.2011 23:26

dla kazdego samochodu i osoby i adresu inaczej wyjdzie
radze udac sie do multibrokera i niech liczy
a najlepiej zadzwonic do kilku i zarzadac wyliczenia bez wkladu wlasnego ze zniesiona amortyzacja itd itd
i wtedy wybrac
na bank wszystkie directy przy takich obostrzenia albo w ogole nie zaoferuja ubezpieczenia, albo bedzie wrecz absurdalnie drogie
i nale sie okaze, ze niedoceniana Hestia, PZU, Generalli czy inna duza firma jest... tania :)

Oktawian89 07.09.2011 08:26

Tam gdzie nie masz udziału własnego i nie robią na zamiennikach.

rosol 06.09.2011 20:40

Gdzie brać AC? PZU, Warta, AXA, gdzies indziej? Tam gdzie taniej?

Maciej 27.08.2011 13:28

Od przyszłego roku będzię łatwiej wypowiedzieć umowę i uniknięcie podwójnego OC.

http://www.money.pl/ubezpieczenia/wi...,0,883236.html

sobrus 25.08.2011 08:58

Nooo... ale mimo to 440zł w tym roku poszło.

joujoujou 24.08.2011 14:34

Zdążyłem już zapomnieć co to znaczy pytać o ceny ubezpieczeń - wszystko załatwia broker, na piśmie gwarantując najniższą możliwą cenę. :]

nimal 24.08.2011 14:21

wypowiedz umowe OC juz teraz
osobiscie w siedziebie danej firmy lub fax+poczta
wypowiedzenie MUSI byc zlozone najpozniej na dobe przed koncem okresu ubezpieczenia

andrzejj9 24.08.2011 07:35

No właśnie mam zamiar się w takim razie rozeznać, ale ponieważ czasu jest mało (właściwie ze 2-3 dni) to chcę się najpierw upewnić, że już obowiązują nowe przepisy i obowiązuje data stempla pocztowego (oraz ewentualnie - że nie grożą dwa OC w różnych firmach). Ale postaram się sprawę załatwić dzisiaj, żeby w razie czego bez problemu zdążyć wypowiedzieć umowę.

Sensu targowania się chyba nie ma..?

nimal 24.08.2011 00:29

bardzo normalne
w zeszlym jeszcze roku sam sprzedawalem ubezpieczenia samochodowe
zdazalo sie (wyjatkowo!to nie regula!)ze przychodzila w weekend info o podniesieniu stawek od poniedzialku
stawki tez rosna,gdy np firmy Musza wyplacic duzo odszkodowan(np czerwiec zeszlego roku-powodz)
co teraz i o ile wplynelo na stawki,nie powiem,bo juz tym nie handluje
wyjsciem jest zawsze na np tydzien przed uplywan ubezpieczenia zorjentowac sie w kilku roznych firmach(polecam najwieksze,czesto i tak sa tansze od directow)i u roznych brokerow(np na w miare nowe auta dobre promocje bywaja u dealerow danej marki)
warto po prostu wykonac te pare telefonow :)

jesi 23.08.2011 21:46

andrzejj9, niestety normalne. Przekonałem się kilka dni temu jak płaciłem OC + NNW na kolejny rok. W zeszłym wyniosło mnie 401 zł, w tym 447 zł :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:30.