![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 14.10.2005
![]() ![]() |
Caly artykul kiedys czytalem o tym. U kumpla mam tez gdzies ksiazke.
Wiem tylko tyle ze orginalne miecze samurajskie z epoki w ktorej je stworzono cechowaly sie tym ze byly kruche z tego wzgledu ze w Japoni maja bardzo slabe rudy metali. Bezposrednie udzerzenie katana vs katana powodowalo zlamanie jednego z ostrzy. ![]() Z czego sie teraz robi takie miecze to mnie specjalnie nie interesuje ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Nie byly kruche, bo nie mogly byc, wlasnie ze wzgledu na technologie wykonania. I jezeli juz to nastepowalo przeciecie ostrza, nie zlamanie. ![]() Obecne technologie sa daleko w tyle (tak, tak - swego czasu rosjanie wprowadzili technologie kucia w sposob japonski/damascenski do wyrobow wojskowych, ale zmuszeni byli zrezygnowac ze wzgledu na czasochlonnosc i koszt wykonania)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
jest kilka rodzajow japonskiej stali. ta najlepsza jest bardzo twarda, ale wlasnie krucha co nawet widac na tym filmie. piekielnie trudna do ostrzenia, na pewno nie dla amatora. te cechy nie wynikaja ze slabych rud, a specyficznego skladu chemicznego stali. papa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
PS. do tych programow (bo jest tego na YT wiecej) uzyto mieczy niskiej jakosci - nikt nie chcial by poswiecac dla 5 min miecza kutego parenascie m-cy
![]() God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience" Ostatnio zmieniany przez REi : 31.03.2007 o godz. 19:15 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez pepperman : 31.03.2007 o godz. 21:59 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
Data rejestracji: 08.09.2006
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.09.2006
![]() |
By skilowaś ten wątek polecam scenę z arabskiego targu z filmu Poszukwacze zaginionej arki...klasyka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Po prostu bylo wielu mistrzow, mieli wielu uczniow i mniej lub bardziej skutecznie, wykuwano te miecze.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|