![]() |
Samurajska katana tnąca pociski z broni maszynowej
Robi ogromne wra***380;enie :D
http://www.youtube.com/watch?v=HO8Ot10hIiA Wielki Respekt dla ludzi, kt***243;rzy wykonuj***261; takie miecze. |
Nie chc***281; nic m***243;wi***263;, ale to ju***380; by***322;o na forum ;p
A tak na marginesie: taka katana robi wra***380;enie :) |
@Kraluk mo***380;esz zapoda***263; linka? To po***322;***261;cze tematy.
|
respect, katana twardsza od pocisku, cho***263; pocisk po***322;***243;wkuje si***281; przez w***322;asn***261; si***322;***281;
|
ale to chyba by***322;o jak karty by***322;o przestrzeliwane ;)
z tym ze to by***322;y fotki ale "no***380;yk" fajny xD |
Prawdziwa po jednym strzale by sie poddala raczej.
100% katana to bardzo krucha bron. |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=825 Przepraszam za zamieszanie. |
Robi wrażenie, to fakt. :taktak:
:spoko: Cytat:
:) Cytat:
|
Tak mi sie wydaje :)
Skoro ostrze lamie sie przy bezposrednim uderzeniu katana vs katana to pocisku chyba nie powinna wytrzymac. Jezeli byla robiona z surowcow zebranych w Japoni to raczej by nie wytrzymala. |
Cytat:
Masz choc minimalne pojecie o budowie ostrza katany? Chyba nie - bo nigdy bys tak nie stwierdzil! Oryginalna szabla wykonana z damascenu (stali wykuwanej przez arabskich platnerzy w Damaszku) byla przecinana przez katane na szerokosci ostrza przy pierwszym starciu. O wyrobach toledanskich nie bede wspominal, bo choc dobre, to jednak podrobki damascenu. Edit 2: "Doc" Holliday byl slynny z tego, ze potrafil rozpolowic pocisk z "Pacemakera" na monecie dolarowej postawionej na sztorc :) Edit: -klinga zapewnie pekla dlatego, ze zostala uderzona przez pocisk pod katem i nastapila sila skrecajaca. Przy uderzeniu "na wprost" taka klinga wytrzyma wiele takich pociskow. |
Cytat:
|
Caly artykul kiedys czytalem o tym. U kumpla mam tez gdzies ksiazke.
Wiem tylko tyle ze orginalne miecze samurajskie z epoki w ktorej je stworzono cechowaly sie tym ze byly kruche z tego wzgledu ze w Japoni maja bardzo slabe rudy metali. Bezposrednie udzerzenie katana vs katana powodowalo zlamanie jednego z ostrzy. :) Z czego sie teraz robi takie miecze to mnie specjalnie nie interesuje ;) |
Cytat:
|
Polemizowa***322;bym, w ko***324;cu film to film, ale niech Ci tam b***281;dzie. :)
|
Cytat:
Nie byly kruche, bo nie mogly byc, wlasnie ze wzgledu na technologie wykonania. I jezeli juz to nastepowalo przeciecie ostrza, nie zlamanie. :) Obecne technologie sa daleko w tyle (tak, tak - swego czasu rosjanie wprowadzili technologie kucia w sposob japonski/damascenski do wyrobow wojskowych, ale zmuszeni byli zrezygnowac ze wzgledu na czasochlonnosc i koszt wykonania) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:05. |