![]() |
jest kilka rodzajow japonskiej stali. ta najlepsza jest bardzo twarda, ale wlasnie krucha co nawet widac na tym filmie. piekielnie trudna do ostrzenia, na pewno nie dla amatora. te cechy nie wynikaja ze slabych rud, a specyficznego skladu chemicznego stali. papa
|
"Swoje widzialem". Nie wiem czy byl to program na discovery czy przeczytalem to w jakims artykule/ksiazce.
Do sprawy powroce ;) |
Cytat:
PS. do tych programow (bo jest tego na YT wiecej) uzyto mieczy niskiej jakosci - nikt nie chcial by poswiecac dla 5 min miecza kutego parenascie m-cy |
Cytat:
Nieopierzony brojlel po nadaniu mu odpowiedniego przyśpieszenia rozbije np, kokpit samolotu nie mówiąc o np. RR engine warte kilkadziesiąt mln. $ :D Pozdrówka:spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
Z drugiej jednak strony, takie dzia***322;ko przeciwlotnicze strzelaj***261;ce nieopierzonymi brojlerami mog***322;o by sia***263; spustoszenie w***347;r***243;d samolot***243;w ewentualnego agresora.:rotfl: |
Cytat:
Cytat:
Sekret katan tkwi w doborze materiału i technologi obróbki metalu, kucie i wielokrotne zawalcowanie materiału by otrzymać ok. 15000 warst, mastępnie hartowanie i odpuszczanie... cepelia:haha: niemniej piękna rzecz:spoko: wykończenie to juz inna bajka. ps. obróbka stali to mój zawód od nastu lat:( /@ndy kolejne posty pisane pod sobą zaowocują otrzymaniem kartki. Opcja EDYTUJ nie gryzie! |
@Burt to nie moje s***322;owa...;)
|
Cytat:
Nie chce mi sie szukac teraz w ksiazkach (mam inne wazniejsze zajecie), ale wlasnie skuwanie miekkiej i twardej stali, odpowiednie hartowanie, tylko przednia czesc ostrza jest twarda, w przeciwienstwie do mieczy europejskich gdzie rdzen ostrza byl twardy a ostrze miekkie, tylna zas miekka. Powoduje wlasnie mozliwosci katany. Zreszta na ostrzu miecza pod gwerkiem mistrza, jest wyryta ilosc przecinanych ludzi. Testowano to na wiezniach lub zwlokach. Tak wiec napis "Przecinam 6 ludzi" nie jest niczym niezwyklym, to po prostu certyfikat wytworcy. |
Cytat:
|
Reszta - znaczy co:
Cytat:
Cytat:
|
Dla zainteresowanych tematem: http://www.mt.com.pl/num/07_01/katany.htm
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Chyba, ze myslisz o mieczach gunto :) Cytat:
-mialem zaszczyt i okazje podziwiac oryginalne mieczorapiery toledanskie. Cudowny wyrob, pieknie lezacy w rece. Jednak w porownaniu z mieczem japonskim wydaje sie prostacki i bez polotu. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:44. |